Logo Universiteit Leiden.

nl en

Vernieuwing Bezoekerscentrum

De huidige tentoonstelling in het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht werd geopend in 2012. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling.

Het historische gebouw en de telescopen van de Oude Sterrewacht trekken jaarlijks ruim 30.000 bezoekers. Maar de Oude Sterrewacht wil in de toekomst nog meer bereiken:
 

  • Kennis maken met sterrenkunde en het heelal: in de laatste eeuw is onze kennis over het heelal, en de oorsprong van het heelal, spectaculair toegenomen. Met de komst van ruimtetelescopen en betere meetmethoden zal in de komende jaren nog meer ontdekt worden. De Oude Sterrewacht wil de bestaande kennis op dit gebied delen en populariseren, vooral voor de doelgroep van kinderen en hun (groot)ouders.

  • Kennis maken met wetenschap in het algemeen: wetenschap speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Door middel van wetenschap kunnen we de wereld om ons heen en onszelf beter begrijpen. Sterrenkunde is, door de fascinatie die het oproept bij jong en oud, bij uitstek geschikt om mensen kennis te laten maken met wetenschap. De Oude Sterrewacht wil door middel van haar bezoekerscentrum de nieuwsgierigheid van het publiek voor de wetenschap aanwakkeren.

  • In Leiden vindt nog steeds hoogstaand onderzoek plaats, onder andere op het gebied van sterrenkunde. De Oude Sterrewacht wil deze ontwikkelingen delen met het publiek.
     

De Oude Sterrewacht wil in de toekomst nog meer mensen, met name (school)kinderen en hun (groot)ouders kennis laten maken met het heelal, met het fascinerende astronomische onderzoek dat plaatsvindt in Leiden en de rijke historie die we hebben op dit gebied.


We willen daarom op korte termijn een aantrekkelijke nieuwe tentoonstelling realiseren, die bezoekers op een toegankelijke, interactieve wijze laat kennismaken met sterrenkunde en het baanbrekende onderzoek dat in Leiden plaatsvindt.

Door deze tentoonstelling te combineren met een plan om optimaal gebruik te maken van de omgeving en de samenwerkingsmogelijkheden, is het aantal bezoekers dat jaarlijks komt naar de Oude Sterrewacht uit te breiden van 30.000 naar 63.000 bezoekers per jaar.

We hopen dat de nieuwe tentoonstelling begin 2019 gerealiseerd zal zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie