Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Onderzoeksproject

Ethniciteit en emotionele en gedragsproblemen bij adolescenten

Financiering Universiteit LeidenUniversiteit Leiden

Achtergrond

Het doel van dit project is het verdiepen van het inzicht in de ontwikkeling van die emotionele en gedragsproblemen en persoonlijkheidskenmerken van migrantenjongeren die samenhangen met of veranderen onder invloed van de minderheidspositie van die jongeren of hun groep in de Nederlandse samenleving.

De relatie tussen langdurige blootstelling aan een achterstandspositie als migrant of migrantengroep  (sociaaleconomische achterstelling, werkloosheid, discriminatie) en het ontstaan en niet verminderen van emotionele gedragsproblemen wordt onderzocht, waarbij wordt gecontroleerd voor psychopathische kenmerken van de jongeren. We vergelijken jongeren met een migrantenachtergrond in Nederland met jongeren waarvan de familie al tenminste drie generaties in Nederland leeft.