Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Femicide in Nederland

In dit project streven we ernaar om femicide, oftewel vrouwenmoord, beter te begrijpen. We doen dit onder andere door het ontwikkelen van een 'Femicide Monitor', een database die alle femicide-zaken in Nederland registreert.

Looptijd
2024 - 2028
Contact
Jolien van Breen

Elk jaar worden in Nederland gemiddeld 43 vrouwen en meisjes omgebracht. Zulke zaken worden vaak omschreven als femicide - het doden van een vrouw of meisje (deels) vanwege haar gender. Femicide is een complex probleem, waarbij ingrijpen ingewikkeld is, omdat het zich vaak achter de voordeur afspeelt. In dit project proberen wij dit soort zaken beter te begrijpen.

Dit doen we onder andere door middel van het ontwikkelen van een 'Femicide Monitor', een database van alle femicide-zaken in Nederland. De monitor is bedoeld als bron van informatie voor journalisten, beleidsmakers en andere geïnteresseerden, die betrouwbare statistieken over femicide in Nederland nodig hebben.

De monitor komt in de loop van 2025 beschikbaar. Mocht u in de tussentijd al specifieke vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.