Universiteit Leiden

nl en

Boek

Shoppen in advent. Een kleine theorie van secularisatie.

Is secularisatie een ‘storm’ of ‘vloedgolf’ die de kerk bedreigt? Nee, stelt Herman Paul in Shoppen in advent. Wie secularisatie in een beeld wil vangen, kan beter denken aan een gonzende winkelstraat in december. De mensen zijn er zo druk met hun kerstaankopen, dat ze nauwelijks acht slaan op het carillon in de stadhuistoren dat een oud Engels adventslied speelt. Het beeld drukt uit dat secularisatie draait om transformatie van het zelf: wie ik ben, waar ik bij hoor, wat ik aandacht geef en waar ik naar verlang.

Auteur
Herman Paul
Datum
30 juni 2020
Links
KokBoekencentrum Uitgevers

Wat is secularisatie? Volgens Herman Paul zijn ‘shoppen’ en ‘advent’ de polen waartussen secularisatie zich voltrekt. ‘Shoppen’ staat symbool voor een levenshouding waarin verlangens hier en nu vervuld moeten worden. ‘Advent’ daarentegen slaat op een reikhalzend uitzien naar Gods toekomst. Van secularisatie is sprake als shoppen belangrijker wordt dan advent – als mensen binnen of buiten de kerk vergeten dat er meer is dan de tijd die Augustinus het ‘saeculum’ noemt. Dit essay brengt Augustinus in gesprek met hedendaagse sociale wetenschappers en levert daarmee een originele bijdrage aan het debat over secularisatie.

Dit boek verschijnt ter gelegenheid van het afscheid van Herman Paul als bijzonder hoogleraar secularisatiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen (2012-2020).

Zie ook het nieuwsbericht dat het Nederlands Dagblad over deze publicatie schreef.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.