Universiteit Leiden

nl en

Project Arbeidsmarktvoorbereiding

Studenten goed voorbereiden op de arbeidsmarkt. Dat is het doel van het project Arbeidsmarktvoorbereiding van de Universiteit Leiden dat in 2016 van start is gegaan.

Werkgevers verwachten van afgestudeerden tegenwoordig meer dan alleen academische kennis. Daarom wil de Universiteit Leiden studenten goed uitrusten voor de moderne arbeidsmarkt. Het project sluit ook aan bij andere ontwikkelingen op het gebied van onderwijsvernieuwing, zoals open en online onderwijs.

Project Arbeidsmarktvoorbereiding

Het project is in januari 2016 van start gegaan, heeft een looptijd van 2,5 jaar en bestaat uit 3 onderdelen:

 1. Maatwerk in het onderwijs
   
  Een aantal opleidingen zal in een pilot de arbeidsmarktvoorbereiding in het onderwijs intensiveren. Deze opleidingen maken een maatwerkprogramma waarin studenten op diverse manieren en in diverse fasen van de studie aan de overstap naar de arbeidsmarkt kunnen werken. Denk hierbij aan het aanleren van allerlei belangrijke vaardigheden (21st century skills), zoals leiderschap, ondernemerschap en presenteren, maar ook aan verkenning van het werkveld, praktijkervaring en contact met alumni en werkgevers.
   
 2. Verbetering Career Services
   
  De Leiden University Career Zone krijgt een makeover. Dit is een digitale omgeving waarin studenten zelfstandig kunnen werken aan hun loopbaanvaardigheden. De Career Services werken ook aan een betere zichtbaarheid in een nieuwe universiteit brede campagne. Alumnionderzoek wordt geïntensiveerd zodat studenten meer inzicht krijgen in de mogelijkheden na een studie en zich beter kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt.  En er komt een nieuw mentor-menteesysteem waarin studenten alumni als coach kunnen vragen mee te denken over de beste stappen naar een baan.
   
 3. Intensivering contacten werkgevers
   
  Ook  intensiveert de Universiteit Leiden haar contacten met (lokale) werkgevers en maatschappelijke partners. Deze samenwerking zal leiden tot betere stage- en baankansen voor Leidse studenten.

De afdeling Studenten en Onderwijszaken voert het project uit, in samenwerking met het Alumnibureau van de universiteit.

Career Services

Studenten en alumni kunnen bij de Career Services terecht voor praktische informatie en advies over solliciteren en de arbeidsmarkt. Deze services zijn op bijna elke faculteit aanwezig en het centrale punt van dit expertisecentrum is in Plexus gevestigd. Je kunt onder meer hulp krijgen bij persoonlijke carrièreplanning, het maken van een goed curriculum vitae, of deelnemen aan workshops en trainingen over solliciteren.

Startbijeenkomst van het project

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.