Universiteit Leiden

nl en

Journalistiek en Nieuwe Media (MA)

Voorbereiding arbeidsmarkt

Journalistiek en Nieuwe Media is geen beroepsopleiding. Maar we dagen je wel maximaal uit om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

Vanaf dag 1 van de opleiding stellen we je de vragen: wat wil je leren en wat ga je daarmee doen op de arbeidsmarkt?

In de Crossmediale onderzoeksweken begin je en werk je aan een portfolio waarin je al je journalistieke producten (verhalen, interviews, foto’s, films) publiceert en een goed beeld geeft van wat voor professional jij wilt worden.

Je begint een blog. Je houdt het hele jaar bij welke activiteiten je onderneemt en bezoekt om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Denk aan:

  • interviews met journalisten,
  • gesprekken met een coach,
  • bezoek aan mediabedrijven, career event of droombaanborrel (netwerk),
  • volgen van een training/workshop sollicitatievaardigheden, pitchen, interviewen, spreadsheets maken, fotografie, filmen, explainers, entrepreneurial skills etc,
  • en natuurlijk het hoogtepunt: de stage.

En aan het eind van je stage evalueer je met je begeleider je portfolio en je activiteiten ter voorbereiding op de arbeidsmarkt. Je bespreekt wat je al weet en kunt en wat je verder nog voor ambities hebt om te leren om je te presenteren op de arbeidsmarkt. Je portfolio is een perfecte troef om uit te spelen tijdens je solicitatiegesprekken.

Willemijn Sneep

Alumna Journalistiek en Nieuwe Media

Willemijn Sneep

“Bij het vinden van een baan is netwerken belangrijk. Zeker als journalist in spé kan het geen kwaad om te beginnen met het leveren van vrijwillige bijdragen. Dat kan ook al tijdens de studie. Organisaties vragen vaak eerst de mensen die ze al kennen te solliciteren. Zo is het ook gegaan bij mijn huidige baan: na een paar artikelen vroegen ze mij voor de eerste betaalde opdrachten.”

Studenten Loopbaanservice

De Loopbaanservice van de Faculteit Geesteswetenschappen biedt professioneel advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitaties. De Loopbaanservice organiseert ook regelmatig workshops, bijvoorbeeld over sollicitatiegesprekken en hoe je een goede cv kunt maken.

Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event

De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terecht komen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.

Bekijk het videoverslag van het Humanities Career Event 2019

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

DroomBaanBorrel & DroomBoekBorrel

Elk jaar organiseert de master Journalistiek en Nieuwe Media twee Droombaanborrels waarin oud-studenten van de masteropleiding vertellen over hun ervaringen op de journalistieke arbeidsmarkt. Als huidige student kun je onze alumni vragen stellen over hoe het is om na de master aan de slag te gaan in de journalistiek. Via deze weg vinden studenten ook geregeld een stageplek. 

Op de DroomBoekBorrel presenteren oud-studenten de boeken die ze hebben gepubliceerd en vertellen ze over het leven als auteur/journalist.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.