Universiteit Leiden

nl en

Strategie, Advisering en Verandermanagement (MSc)

Over de opleiding

De specialisatie Strategie, Advisering en Verandermanagement bereidt je voor op het managen of adviseren van (semi)publieke organisaties. Verdiep je in uiteenlopende facetten. Van HRM, strategisch beleid, mediazaken en veranderprocessen tot aan een overtuigende presentatie van jouw visie.

Opbouw programma

De opleiding bestaat uit twee semesters.

  • Je volgt een aantal overkoepelende vakken op het gebied van de publieke sector en management
  • Je doet daarnaast vier vakken binnen je eigen specialisatie
  • De opleiding rond je af met een scriptie gebaseerd op eigen onderzoek.

Dagen en tijden

Je kunt de opleiding volledig in de avond volgen. De onderwijsavonden zijn maandag tot en met donderdag, maar de vakken zijn meestal op twee avonden geconcentreerd.

Er zijn relatief weinig contacturen, er wordt daarom een aanzienlijke hoeveelheid zelfstudie en zelfstandigheid verwacht. Het is een voltijds opleiding, dat betekent dat de totale studiebelasting 40 uur per week is.

De voertaal van deze master is Nederlands. De gebruikte literatuur is grotendeels Engelstalig.

Het volgen van een academische opleiding vraagt veel tijd en aandacht. De ervaring leert echter dat de combinatie van studeren en werken ook zeer inspirerend kan zijn.

Kijk voor meer informatie in de e-gids
Let op, dit is het cursusaanbod van het huidige academisch jaar. De e-gids wordt elk jaar in juni geactualiseerd.

Wim van Noort

Docent

Wim van Noort

Reorganisaties zijn aan de orde van de dag. Die veranderingen zijn vooral gericht op vergroting van de doelmatigheid, flexibiliteit en klantvriendelijkheid.

Organisaties die tot de publieke sector behoren, maken in Nederland, net als in vele andere landen, ingrijpende veranderingen door. Reorganisaties zijn bij overheidsorganisaties en onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen aan de orde van de dag. Die veranderingen zijn vooral gericht op vergroting van de doelmatigheid, flexibiliteit en klantvriendelijkheid. Soms pakken die veranderingen goed uit. Het is bijvoorbeeld nu veel gemakkelijker een belastingbiljet in te vullen of een nieuw paspoort aan te vragen dan enkele jaren geleden.

Maar de reorganisaties zijn niet altijd een succes. Zo zijn er nog steeds heel veel klachten over de kwaliteit van zorg en onderwijs. Dat de resultaten vaak tegenvallen, komt door te hooggespannen verwachtingen van politici, media en burgers en door de grote complexiteit waarmee de overheid te maken heeft. Publieke organisaties moeten niet alleen zuiniger werken en beter presteren maar ook transparant en integer werken en responsief zijn, dus met iedereen rekening houden. Burgers willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en tegelijkertijd optimale dienstverlening. Giga-salarissen voor topsporters zijn geen probleem, maar o wee als een bestuurder van een zorginstelling meer verdient dan de Balkenende-norm. De overheid doet het dus bijna nooit goed.

Daar komt nog eens bij dat de Nederlandse overheid ook opereert in een complex internationaal netwerk van publieke en private organisaties (denk maar aan de steeds grotere invloed van de Europese Unie) en te maken heeft met grote veranderingen in de samenleving, variërend van digitalisering tot een steeds grotere diversiteit in de samenstelling van de bevolking.

Dat maakt het management van publieke organisaties tot een veeleisende en boeiende taak. In de master geven we de studenten inzicht in wat er komt kijken bij publiek management en hoe ze die uitdagingen het hoofd kunnen bieden.

Onderwijsvormen

Er zijn relatief weinig contacturen, er wordt daarom een aanzienlijke hoeveelheid zelfstudie en zelfstandigheid verwacht. Het is een voltijds opleiding, dat betekent dat de totale studiebelasting 40 uur per week is. Het volgen van een academische opleiding vraagt veel tijd en aandacht. De ervaring leert echter dat de combinatie van studeren en werken ook zeer inspirerend kan zijn. De voertaal van deze master is Nederlands, de gebruikte literatuur is grotendeels Engelstalig.

Studiebegeleiding

Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies. Zowel op inhoudelijk vlak als voor je persoonlijke ontwikkeling zijn er mensen en afdelingen die je kunnen helpen.

Onze studieadviseur

De studieadviseur werkt voor Instituut Bestuurskunde en kan je helpen met studiegerelateerde kwesties. Afhankelijk van je vraag geeft de studieadviseur persoonlijk advies, verwijst je door of legt contact met een ander onderdeel van de organisatie.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.