Universiteit Leiden

nl en

Rechtsgeleerdheid - Economie (LLB)

Stap 4: Start de aanmeldprocedure

Nu je weet wat de toelatingsvoorwaarden zijn, kun je de aanmeldprocedure starten voor een bachelor aan de Universiteit Leiden. Deze procedure bestaat uit drie delen:

 • Deel 1: Meld je aan voor de opleiding in Studielink
 • Deel 2: Ga naar het online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden (uSis)
 • Deel 3: Rond je inschrijving af 

Deel 1: Meld je aan voor de opleiding in Studielink

Als je in september wilt beginnen aan een bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden moet je je eerst aanmelden bij Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Studielink staat open voor inschrijvingen vanaf 1 oktober.

Log hiervoor in op Studielink en volg de instructies. Na deze eerste stap van je aanmelding in Studielink ontvang je binnen enkele dagen verschillende e-mails, waaronder:

 • Een bevestiging dat je een aanmelding voor een bacheloropleiding hebt ingediend in Studielink.
 • Login gegevens voor het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden (uSis).

Via het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden verneem je of je direct toelaatbaar bent tot de bachelor of niet. Daarnaast leidt het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden je langs alle noodzakelijke stappen om je registratie te voltooien en andere belangrijke zaken na je aanmelding.

Hoe meld ik me aan in Studielink?
Ga naar Studielink. Houd onderstaande documenten en gegevens bij de hand wanneer je je gegevens invoert via Studielink:

 • Je DigiD of een geldig paspoort of Europese ID-kaart
 • Als je je diploma al gehaald hebt: je cijferlijst van de middelbare school en de datum waarop je je diploma hebt gehaald.

Woon je in Nederland en heb je een Burgerservicenummer?
Dan meld je je op Studielink aan met je DigiD, het digitale identificatieplatform van de Nederlandse overheid.

 • Heb je geen DigiD? Vraag DigiD aan.
  Dit duurt ongeveer 5 dagen.
 • Lukt dit niet? Meld je dan in de app van Studielink aan door je paspoort of Europese ID-kaart te scannen.

Woon je niet in Nederland of heb je geen Burgerservicenummer?
Dan kun je bij Studielink inloggen met aan account op basis van je e-mailadres met een wachtwoord. Hiervoor heb je een geldig paspoort of Europese ID-kaart nodig.

a. Direct toelaatbaar
Als jouw diploma direct toegang geeft tot de bachelor van je keuze, dan zal het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden je laten weten dat je direct toelaatbaar bent. Je hoeft dan geen toelatingsverzoek in te dienen en ontvangt per e-mail nadere instructies over de vervolgstappen.
Let op: je moet daarna nog wel je aanmelding in Studielink voltooien! 

Kan ik vooraf controleren of ik direct toelaatbaar ben?
Sommige diploma’s geven direct toegang tot bepaalde bacheloropleidingen. Raadpleeg de toelatingseisen bij stap 1 om te ontdekken of jouw diploma direct toegang verschaft tot de bachelor van je keuze.

b. Niet direct toelaatbaar (zie stap 1)
Als je vooropleiding niet direct toegang geeft tot de bachelor van je keuze, dan zal het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) je laten weten dat je niet direct toelaatbaar bent. Je moet dan vóór de deadline een toelatingsverzoek indienen via het online portaal.

Deel 2: Ga naar het online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden (uSis)

De logingegevens die toegang geven tot uSis en het aanmeldportaal krijg je via e-mail na je aanmelding in Studielink.

In de online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden kun je alle benodigde documenten uploaden en krijg je een aantal aanvullende vragen. In het toelatingsportaal vind je ook een overzicht van alle opeenvolgende stappen die je moet doorlopen om je toelatingsverzoek compleet te maken en in te dienen. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op.

We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.

Alle studenten met een buitenlands diploma moeten administratiekosten betalen van € 100,-, waarbij terugbetaling niet mogelijk is. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling. Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk, want anders loopt de behandeling van je toelatingsverzoek vertraging op. 

In het online toelatingsportaal staat exact beschreven hoe je de administratiekosten kunt betalen.

Vrijstelling administratiekosten
Heb je een Nederlands vwo-diploma en/of een propedeuse diploma van een Nederlandse hogeschoolof universiteit? Dan ben je vrijgesteld van de € 100,-, administratiekosten. Dit geldt ook voor studenten met een vwo-diploma of propedeuse diploma van een hogeschool of universiteit van een hoger onderwijsinstelling in Aruba, Curaçao of Sint-Maarten.

Daarnaast geldt een vrijstelling voor:

 • Studenten met een European Baccalaureate diploma van de Nederlandse afdeling (NE = Taal 1).
 • Studenten die al eerder ingeschreven hebben gestaan als Bachelor/Master of SAP/Exchange student bij Universiteit Leiden (inclusief pre-master studenten).
 • Studenten die een vluchtelingenstatus in Nederland hebben (verblijfsvergunning voor asiel).
 • Studenten die eerder toegelaten zijn tot een opleiding aan de Universiteit Leiden en hebben verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je voor een andere opleiding of andere specialisatie wilt aanmelden.

Andere redenen voor vrijstelling van betaling van de administratiekosten worden niet geaccepteerd.

Let op: als jouw toelatingsaanvraag verloopt via de colloquium doctum procedure kan je niet worden vrijgesteld van de administratiekosten, ongeacht je eerdere opleiding(en).

Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je - indien van toepassing -  in het online toelatingsportaal informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.

 • Het Admissions Office controleert of je de € 100,- administratiekosten betaald hebt. Zo niet, dan kijken ze of je in aanmerking komt voor vrijstelling van de betaling. Als de betaling van de administratiekosten verwerkt is of als je in aanmerking komt voor vrijstelling, krijg je bericht dat je verzoek compleet is of dat er nog (extra) documenten/gegevens nodig zijn.
 • Als je toelatingsverzoek compleet is, wordt deze doorgestuurd naar de toelatingscommissie van de betreffende faculteit. Deze commissie beslist of je voldoet aan de gestelde toelatingsvoorwaarden van de opleiding van je keuze.
 • De Universiteit Leiden probeert je binnen vier tot zes weken na ontvangst van jouw toelatingsverzoek en betaling van de administratiekosten te informeren over het besluit. In de tussentijd kun je de status van je verzoek online raadplegen.
 • Hou altijd je email in de gaten en volg de instructies op.

Het Admissions Office zal je na vier tot zes weken mailen over het besluit van de Toelatingscommissie. Er zijn dan drie mogelijkheden:

 1. Je bent onvoorwaardelijk toegelaten.
  Je hebt aan alle toelatingsvoorwaarden voldaan.
 2. Je bent voorwaardelijk toegelaten.
  Je wordt toegelaten als je vóór de start van het collegejaar aan bepaalde voorwaarden voldoet. De voorwaarden staan vermeld in het toelatingsbesluit.
 3. Je bent niet toegelaten, omdat je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.
  De redenen worden duidelijk vermeld in de afwijzingsbrief.

Mocht je het bericht ontvangen dat je toegelaten bent: gefeliciteerd! Je moet nu nog wel een aantal vervolgstappen doorlopen om je inschrijving te voltooien.

Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vraagt het Admissions Office je om je deelname aan de opleiding te bevestigen via het online aanmeldportaal (uSis).

1.    Ga naar ‘Aanmelden Opleiding’ in het online aanmeldportaal (uSis).
2.    Open het scherm ‘Bevestiging’. Hier vind je drie opties:

 • Ja, ik wil starten met deze opleiding.
 • Nee, ik ga deze opleiding niet doen en ik annuleer hierbij mijn aanmelding.
 • Misschien later; ik wil niet dit semester/studiejaar beginnen. Ik wil graag een e-mail met instructies ontvangen.

Hoe eerder, hoe beter
Maak je keuze zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je deadlines of belangrijke informatie over je opleiding mist.

Keuze wijzigen
Je kunt je keuze nog wijzigen in uSis of doorgeven aan het bachelorteam van het Admissions Office.

Deadline definitieve keuze
Heb je een visum of verblijfsvergunning nodig? Die kun je pas aanvragen nadat je hebt bevestigd. Bevestig je deelname dus vóór de deadline voor de aanvraag van je visum/verblijfsvergunning.

Als je geen visum of verblijfsvergunning nodig hebt, is de uiterste deadline de start van je opleiding.

Deel 3: Rond je inschrijving af

Je bent toegelaten? Gefeliciteerd! Volg onderstaande stappen om je in te schrijven als student aan de Universiteit Leiden.

 • Bekijk in het toelatingsportaal (uSis) of je nog documenten moet indienen om je toelating te voltooien. Lever ze in volgens de instructies in uSis.
 • Volg de instructies op in studielink.
 • Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.
 • Op Je bent student vind je tips voor een goede voorbereiding, zoals de introductiedagen en het vinden van een kamer.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.