Politicologie (BSc)
Studieprogramma
Van het volgen van algemene inleidingen naar het ontwikkelen van jouw persoonlijke specialisme; over onderwerpen uiteenlopend van de gemeenteraad tot de ‘nieuwe wereldorde’; met uitstapjes naar economie, geschiedenis en filosofie: tijdens je studie Politicologie gaat er een wereld voor je open.
Hoe zit de studie in elkaar?
Het eerste jaar: inleidingen
In het eerste jaar raak je vertrouwd met de voornaamste politicologische begrippen en theorieën. Je volgt inleidende vakken over nationale én internationale politiek. Daarnaast word je getraind in onderzoeksvaardigheden en statistiek.
Het tweede jaar: verdieping
Het tweede jaar staat in het teken van de verdieping. Thema’s uit het eerste jaar keren terug, met meer diepgang. Ook volg je vakken op nieuwe deelterreinen, zoals vergelijkende politiek, politieke filosofie of ethiek en politieke psychologie. Daarmee leg je de basis voor je specialisatie, voor de richting(en) die jij wilt inslaan in het laatste bachelorjaar.
Het derde jaar: specialisatie en keuzeruimte
In het derde jaar krijg je veel vrijheid in het samenstellen van je vakkenpakket. Je kiest gespecialiseerde vakken Politicologie of Internationale Politiek die het beste aansluiten op jouw interesses. Voor het overige is het programma gereserveerd voor vrije keuzeruimte: daarbij kun je denken aan het volgen van vakken bij andere opleidingen, studeren aan een universiteit in het buitenland of het lopen van een stage bij een bedrijf, NGO of een overheidsinstelling. Je sluit je bachelor af met een onderzoeksproject over een onderwerp naar keuze. Op basis daarvan schrijf je, onder begeleiding van je docenten, je bachelorscriptie.
Je ziet: naarmate je studie vordert, kun je steeds gerichter aan de slag met jouw politicologische profiel.
Hoeveel tijd ben ik ‘kwijt’ aan studeren?
Studeren is een voltijdbaan. Als je er serieus werk van maakt, besteed je gemiddeld zo’n 40 uur per week aan het voorbereiden en volgen van colleges, maken van opdrachten en leren voor tentamens. Tenminste 16 uren in de ‘werkweek’ zijn ‘contacturen’, de resterende tijd besteed je aan zelfstudie.
Welke vakken ga ik volgen?
Vakkenoverzicht
De opzet van de opleiding in één oogopslag:
› Vakkenoverzicht bachelor Politicologie/Internationale Politiek (PDF)
Studiegids
Wil je weten wat er in de verschillende vakken aan de orde komt, neem dan gerust een kijkje in de Studiegids:
› Studiegids specialisatie Internationale Politiek
Hoe ga ik studeren?
In je bacheloropleiding krijg je te maken met verschillende onderwijsvormen:
- Hoorcolleges: je krijgt uitleg van een docent over vooraf opgegeven en bestudeerde stof. Uiteraard kun je de docent dan vragen stellen. Regelmatig treden politici, consultants en journalisten op als gastspreker.
- Werkgroepen: in een kleine groep (van maximaal 25 studenten) bespreek en doordenk je de stof met je medestudenten, onder leiding van een docent. Ook maak je opdrachten en werkstukken en geef je presentaties.
- Zelfstudie: je werkt zelfstandig of met medestudenten aan de stof en de bijbehorende opdrachten - in jouw tempo, op een van de vele werkplekken in de faculteit, de Universiteitsbibliotheek of thuis.
Isabelle van Rossum
Student

Het eerste jaar van de studie Politicologie is heel breed. Je krijgt vakken over recht, en economie en politieke wetenschap. Je bekijkt de politiek vanuit vele invalshoeken en doet veel feitelijk kennis op waardoor je breed georiënteerd bent. In je tweede jaar moet je deze kennis gaan toepassen en krijg je vakken zoals politieke filosofie en politieke psychologie.
Paul Nieuwenburg
Hoogleraar

De spanning tussen individuele mensenrechten en besluitvorming door meerderheden zie ik als een permanente bron van inspiratie voor de politieke filosofie en de politieke wetenschap.