Universiteit Leiden

nl en

Kunstmatige Intelligentie (BSc)

Over de specialisatie

Je krijgt een sterke basis in de informatica, waar je alles leert over werken met grote hoeveelheden data, en leert over psychologische processen die ten grondslag liggen aan ontwikkelingen in de robotica en machine learning.

Opbouw van de bacheloropleiding

Net als alle andere Informatica studenten volg je bij Kunstmatige Intelligentie een basispakket aan informaticavakken (60%). Je vult dit basispakket in deze specialisatie aan met verdiepende KI-vakken. De specialisatievakken omvatten 40% van de bachelor. 

De informaticavakken volg je gedeeltelijk samen met studenten van de andere specialisaties. Aan het eind van het eerste jaar heb je genoeg algemene kennis om te programmeren of een processor te ontwerpen.

Specialisatie vakken: Daarnaast krijg je de specialisatie vakken Filosofie van Kunstmatige Intelligentie (AI) en Cognitieve Psychologie. 

De opbouw van het tweede jaar is vergelijkbaar met die van het eerste jaar. Een aantal vakken uit het informatica basispakket volg je in het tweede jaar. Verder volg je een aantal vakken in de Kunstmatige Intelligentie. Ook leer je hoe je wetenschappelijk publicaties moet lezen en presenteren.

In het derde jaar volg je meer verdiepende vakken waarin de Kunstmatige Intelligentie. Je sluit de bacheloropleiding af met een bachelorproject. Je doet je eigen onderzoek, waarbij je kunt kiezen uit alle expertisegebieden van Informatica in Leiden.

Lennard

Student

Lennard

‘Ik vind de programmeervakken heel leuk. Vaak ga je in groepjes aan het werk en krijg je een probleem voorgeschoteld. Aan het einde van de les heb je echt een systeem gecreëerd. Doordat je direct resultaten ziet, krijg je echt het gevoel dat je daadwerkelijk dingen leert en sprongen maakt.’

Onderwijsvormen

Studeren kost je een volle werkweek. In het eerste jaar heb je gemiddeld 16 contacturen. Daarnaast ben je 24 uur per week bezig met zelfstudie en het uitwerken van opdrachten.

Gedreven docenten presenteren de leerstof en verbinden die met de actualiteit en eigen onderzoek. Van jou wordt verwacht dat je deze colleges voorbereidt door de opgegeven literatuur te bestuderen.

Samen met andere studenten werk je aan opgaven of projectopdrachten die zijn gebaseerd op de collegestof.

Tijdens de practica ga je vaak samen met een medestudent aan de slag achter de computer. Zo leer je de theorie toepassen in  de praktijk.

Thuis werk je aan opdrachten die mee kunnen tellen voor het eindcijfer van het vak.

Studiebegeleiding

Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen. De studieadviseur of studiecoördinator van jouw opleiding is de deskundige op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.

Alles over begeleiding en advies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.