Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Biologie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Bioinformatica

Onderzoek naar erfelijkheid en ziektes kan niet meer zonder programmeurs. In de richting Bioinformatica van de bachelor Informatica leer je hoe je vaardigheden van informatica en biologie kunt toepassen op levensechte problemen in ziekte en gezondheid.

Waarom Bioinformatica?

Bij Bioinformatica leg je de verbinding tussen informatica en biologie. Je houdt je bezig met het gebruiken van biologische data om inzichten te verkrijgen in bijvoorbeeld het ontstaan van ziektebeelden. Je leert complexe informatie uit bijvoorbeeld DNA en levende cellen te verkrijgen. Daarvoor gebruik én ontwerp je (geautomatiseerde) systemen om deze stroom aan gegevens en informatie begrijpelijk te maken. Hiermee help je ziekenhuizen en universiteiten bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen, voedingsmiddelen of het kiezen van de meest geschikte behandelmethode.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Bioinformatica aan de Universiteit Leiden?

  • Unieke richting: Bioinformatica is een unieke richting van de bachelor Informatica. Er zijn weinig opleidingen die zich op bachelorniveau specifiek richten op het gebied van Bioinformatica.  
  • Fundamenteel: In Leiden staan wiskunde, logica en een fundamentele wetenschappelijke aanpak centraal. Je leert over de achterliggende wiskunde. Ook leer je programmeren en software en systemen te doorgronden en zelf te maken.
  • Onderzoek: De Universiteit Leiden is een onderzoeksintensieve universiteit. Al in het eerste jaar krijg je college van onderzoekers die veel praktijkvoorbeelden en recente inzichten uit hun eigen onderzoek gebruiken.

Lees meer redenen om Informatica te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past Bioinformatica bij jou?

  • Je houdt van het oplossen van complexe en abstracte vraagstukken
  • Je vindt het leuk praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren
  • Je bent een doorzetter met een aanleg en interesse voor wiskunde en exacte vakken
  • Je wilt leren hoe je inzichten uit de biologie kunt gebruiken om betere en intelligentere software te bouwen
  • Je wilt leren om complexe informatie uit levende cellen, virussen en andere biologische materialen te analyseren

Met het vwo-profiel Natuur & Techniek of een van de andere profielen met Wiskunde B ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze opleiding. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Informatica.

Ruger Homna

Hoe vindt Rutger de studie?

Ruger Homna

'Wat ik erg leuk vind aan de studie is dat het heel relevant is. Er zijn veel ontwikkelingen op dit gebied en het is leuk om die in colleges te bespreken. Een redelijk bekende ontwikkeling van de laatste tijd is CRISPR/Cas9, waarmee DNA gemodificeerd kan worden.

'Het eerste combinatievak ‘Oriëntatie informatica & biologie’ is mijn favoriete vak. In dit vak kijken we naar DNA sequenties en schrijven we stukjes code. Met behulp van deze code kunnen we de DNA sequenties analyseren, en komen we meer te weten over deze sequentie. Dit vak vind ik het leukste omdat het echt de essentie van de studie is.'

Hermes

Waarom heeft Hermes voor deze studie gekozen?

Hermes

‘Ik wist zeker dat ik een bètastudie wilde doen. Ik wilde mijn kennis kunnen toepassen en ik schreef me daarom ook in voor Natuurkunde. Tot mijn oog viel op deze nieuwe studierichting. Informatica & biologie: de perfecte combinatie!’

Katy Wolstencroft

Waarom Bioinformatica studeren volgens Katy Wolstencroft?

Katy Wolstencroft

‘Door verschillende modelleertechnieken uit de informatica kun je nieuwe dingen ontdekken over data uit de biologie en zo worden beide vakgebieden gecombineerd. We hergebruiken en combineren bijvoorbeeld bestaande data en technieken om tot nieuwe inzichten over de mechanismes van ziektes te komen.’

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.