Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Economie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Informatica & Economie (BSc)

Studieprogramma

De bachelor biedt een sterk studieprogramma aan in de exacte vakken en bedrijfseconomie. Je volgt een basispakket met informaticavakken, economievakken en speciale integratievakken.

Bij de informaticavakken leer je werken met grote hoeveelheden data om interessante patronen te vinden. Ook ga je dieper in op de achterliggende wiskundige theorieën en leer je software- en hardwaresystemen begrijpen en ontwikkelen. Tijdens de economievakken bestudeer je theorieën uit de micro- en macro-economie en pas je die toe. Ook leer je bedrijfsprocessen te doorgronden en maak je in de vakken Finance en Accounting kennis met financieel bedrijfsmanagement.

Een aantal vakken uitgelicht

Programmeermethoden

In dit vak  leer je de basis van het programmeren. Je leert computerprogramma’s schrijven in de programmeertaal C++, krijgt een introductie in software engineering en maakt kennis met datastructuren. Door te leren programmeren in C++, kun je later in de studie de overstap naar andere programmeertalen makkelijk maken.

Algoritmiek

Het snelste pad van A naar B, het probleem met de wolf, de geit en de kool of de torens van Hanoi. Hoe pak je het zoeken naar een oplossing van een probleem eigenlijk aan? Een algoritme helpt je daarbij. Als je een oplossing hebt, kun je die testen door hem te programmeren.

Micro-economie

Naast een algemene inleiding in de micro-economie krijg je via economische theorieën, zoals de keuzetheorie, inzicht in de keuzes die consumenten en producenten maken en de wijze waarop markten functioneren. Verder leer je de belangrijkste wiskundige methoden uit de micro-economie toepassen.

Marketing

In dit vak werk je in teamverband samen aan een marketingplan voor een nieuw product of dienst. Via webcasts en een op maat gemaakt digitaal handboek leer je stapsgewijs de verschillende onderdelen van het marketingplan te ontwikkelen. Ook bestudeer je hoe bedrijven verschillende marketingconcepten in de praktijk gebruiken. Dit gebeurt via casestudies en gastcolleges van topmarketingmanagers van internationale bedrijven.

Integratie: Project-Management

Tijdens dit integratievak maak je kennis met de theorie van projectmanagement. Je voert in teamverband een project uit voor een externe opdrachtgever en doet ervaring op in samenwerken en het effectief communiceren met je teamleden en opdrachtgever.

Programmeertechnieken

Dit vak is een vervolg op het vak Programmeermethoden uit het eerste jaar. Je breidt je programmeerkennis en -vaardigheden uit en krijgt inzicht in het ontwikkelen van grote softwaresystemen. Je maakt kennis met programmeren in Java en doet vervolgens praktijkervaring op door een webservice en bijbehorende Android-applicatie te ontwikkelen.

Bachelorproject

In je bachelorproject doe je eigen onderzoek, waarbij je kunt kiezen uit alle expertisegebieden van Informatica in Leiden. In de analyse van (medische) afbeeldingen bijvoorbeeld kun je gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, waarbij je de computer zelfstandig laat leren en beslissingen laat nemen. Ook kun je samenwerken met één van de vele onderzoekspartners van Informatica zoals vliegmaatschappijen, sportbonden of de politie. Aan het eind van je onderzoek schrijf je er een scriptie over en geef je een presentatie. Na afronding ben je Bachelor of Science.

Bekijk alle vakken in de studiegids

Keuzeruimte

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Zo onderhoudt de opleiding nauwe contacten met universiteiten in de VS en China en zijn er jaarlijks speciaal voor studenten uit Leiden plaatsen beschikbaar bij summerschools, waarbij de cursus- en verblijfkosten volledig worden vergoed.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden