Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Economie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Informatica & Economie (BSc)

Informatica speelt een onmisbare rol in de economie en in bedrijfsprocessen. Wil je leren complexe bedrijfsvraagstukken met informatica op te lossen en economische processen met ICT te verbeteren? Dan is Informatica & Economie iets voor jou!

Waarom Informatica & Economie studeren?

De grens tussen mens en technologie vervaagt. Zelfsturende auto’s, slimme fabrieken, kunstmatige intelligentie: apparaten gaan in toenemende mate voor ons denken en werk van ons overnemen. Dit heeft een ongekende impact op de economie en maatschappij. Informatie- en bedrijfsprocessen worden steeds meer door informatiesystemen beheerd. Die produceren een enorme hoeveelheid data. Voor bedrijven is het van groot belang om die data in waardevolle informatie om te zetten. Denk bijvoorbeeld aan data-gedreven marketing of business intelligence. De opleiding Informatica & Economie (I&E) richt zich op het automatiseren en vernieuwen van bedrijfsprocessen. Je kunt bedrijven en organisaties adviseren over hoe ze meerwaarde kunnen halen uit data en je leert zelf systemen te ontwikkelen.

Lisanne

Wat leert Lisanne tijdens de studie?

Lisanne

'Ik heb veel geleerd van een bedrijfsbezoek in het eerste jaar. Het is hartstikke leuk om te zien dat wat je hebt geleerd, ook in het echte leven gebruikt wordt en om te ervaren hoe ze de verschillende technologieën toepassen. Het is veel meer dan programmeren op de computer, ze gebruiken de techniek in het bedrijfsleven.'

'We hebben ook gastcolleges gehad van bedrijven die bijvoorbeeld vertellen hoe de marketing is geregeld op hun kantoor. Doordat het concreet is, blijft de stof goed hangen. Ook via de studievereniging is het mogelijk om in contact te komen met bedrijven.' 

Katy

Waarom Informatica & Economie studeren?

Katy

‘We leven in een maatschappij die draait om big data, we zijn omgeven door computers. Het is belangrijk om de wereld waarin we leven te kunnen begrijpen. De ontwikkeling gaat zo snel en deze wereld is zo dynamisch, dat er voortdurend een tekort is aan ICT’ers in alle vakgebieden. De kans op een baan is dan ook groot.’

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Informatica & Economie studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Unieke richting: Met deze specialisatie leer je begrijpen wat de consequenties zijn van nieuwe technologieën op de bedrijfsvoering en kun je betekenis geven aan grote datasets om organisatieprocessen te verbeteren.
  • De Universiteit Leiden is een onderzoeksintensieve universiteit. Al in het eerste jaar krijg je college van onderzoekers die veel praktijkvoorbeelden en recente inzichten uit hun eigen onderzoek gebruiken.
  • De opleiding is kleinschalig. Er heerst een informele sfeer waarin je veel contact hebt met studenten en docenten, bijvoorbeeld in werkgroepen waar je in teamverband aan opdrachten werkt.

Lees meer redenen om voor Informatica & Economie te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Informatica & Economie bij jou?

Bij de bacheloropleiding Informatica & Economie leer je waardevolle inzichten in de economie te combineren met (programmeer)vaardigheden en kennis uit de informatica. Zo weet jij meerwaarde te halen uit grote hoeveelheden data en kun je met complexe technologieën werken.

  • Zoek je een studie die aansluit bij de snelle ontwikkeling van internet en big data?
  • Wil jij je ontwikkelen op het gebied van bedrijfskundige informatica? En wil je de impact van ICT op organisaties en bedrijven leren begrijpen?
  • Wil je leren complexe datasets inzichtelijk te maken om bedrijfsstrategieën en -processen te verbeteren?
  • Houd je van het oplossen van complexe en abstracte vraagstukken?
  • Vind je het leuk om praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren?
  • Ben jij een doorzetter met een aanleg en interesse voor wiskunde?

Dan is Informatica & Economie zeker iets voor jou. Met het vwo-profiel Natuur & Techniek of met een van de andere profielen met aanvulling Wiskunde B ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze studie. Het vak economie is nuttig, maar niet verplicht om te worden toegelaten.

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Informatica & Economie.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden