Universiteit Leiden

nl en

Geneeskunde (BSc)

Tijdspad en checklist

Op deze pagina vind je het tijdspad voor selectie en plaatsing. Vergeet ook niet de checklist voor de BMAT door te nemen.

Tijdspad selectie en plaatsing

1 oktober 2019- 15 januari 2020  

31 januari 2020, 12:00 uur 's middags 

 • Kandidaten route A: stuur vóór 12.00 uur ‘s middags  je 5vwo-overgangscijfers voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde A of B en Nederlands naar ons op. Dit kan via het online formulier 5vwo-cijferverklaring. Ook verwachten wij een gescande kopie van je 5vwo-overgangsrapport. Voor uitleg: zie Cijfers en BMAT. Indien je je cijferverklaring niet hebt ingeleverd voor 31 januari om 12:00 uur, word je uitgesloten van deelname!
 • Volg je de 8+-route? Dan wordt bij de 5vwo-cijferverklaring ook het cijfer voor Engels gevraagd. De instructies hiervoor zijn te vinden onder ‘instructies uploaden 5vwo-cijfers’. Vergeet daarnaast ook niet om op uiterlijk 31 januari een personal statement aan te leveren, via het Universitair registratiesysteem uSis. De eerste week van februari ontvang je een bericht of jouw cijfers zijn goedgekeurd, in maart ontvang je bericht of jouw personal statement positief is beoordeeld en of je geplaatst bent, onder voorbehoud van behalen van je diploma. 
 • Kandidaten uit route B moeten een toelatingsverzoek indienen (kijk op deze webpagina onder ‘Ander profiel, andere vooropleiding of ontbrekend vak?’). Uitzondering hierop zijn de kandidaten die tussen 2010 en 2018 of het volledige 5vwo-eindexamen succesvol hebben afgerond. Zij hoeven geen toelatingsverzoek in te dienen, maar sturen een mail naar selectiegnk@lumc.nl en vermelden wanneer ze het volledige vwo-eindexamen hebben afgerond. Stuur in deze mail het afschrift van je vwo-diploma mee.
 • Studenten met een functiebeperking: Heb je voor je studie bijzondere faciliteiten nodig? Lever dan uiterlijk 31 januari 12.00 uur ’s middags je verzoek en verklaring aan. Voor uitleg: zie ‘Hoe kan ik aanspraak maken op voorzieningen i.v.m. een functiebeperking?’

Let op: Als je de gevraagde documenten voor 31 januari 12.00 uur nog niet hebt ingeleverd, word je uitgesloten van deelname aan de selectie en heb je een selectiepoging verbruikt!

15 februari 2020 

 • Op zaterdag 15 februari neem je deel aan de BMAT in het Beatrixgebouw in Utrecht. De BMAT toetst aanleg en vaardigheden, wetenschappelijke kennis en toepassing daarvan, en hoe goed je ideeën kunt ontwikkelen, verwerken en communiceren. Je moet tussen 11.15 en 12.30 aanwezig zijn voor de registratie. De toets is van 13.00 - ca 16.00 uur.

6 maart 2020

 • Uiterlijk 6 maart krijg je bericht of je door bent naar de tweede ronde. 

17 maart 2020, 12:00 uur 's middags 

 • Ben je door naar de tweede ronde? Stuur dan voor 17 maart 12.00 uur 's middags je personal statement op. Hierin leg je uit waarom je graag Geneeskunde wilt studeren in Leiden en wat jou geschikt maakt voor deze studie. 

15 april 2020

 • Je scores voor de eerste en tweede ronde worden vertaald naar een eindscore. Deze eindscore ontvang je 15 april.
 • Op 15 april kun je in Studielink ook je rangnummer zien. Als je een plaats aangeboden krijgt heb je twee weken de tijd om deze plaats te accepteren. Krijg je geen plaats aangeboden? Het kan zo zijn dat je alsnog een plaats krijgt aangeboden als een andere student zijn plaats niet accepteert. Je ontvangt in dat geval een e-mail. 

Checklist BMAT

 1. Zet in je agenda: BMAT op zaterdag 15 februari, in Utrecht.
 2. Zorg dat je een geldig legitimatiebewijs (ID-kaart of paspoort) hebt. Deze moet je meenemen op 15 februari.
 3. Lever vóór 31 januari 12:00 uur je 5vwo-cijferverklaring of verklaring ‘geen 5vwo-cijfers’ aan. Lees onder Cijfers en BMAT hoe je dit moet doen. 
 4. Als je een functiebeperking hebt en er bijzondere faciliteiten nodig zijn, lever dan uiterlijk 31 januari 12.00 uur je verzoek en verklaring aan. Zie ‘Aanmelding en toelatingseisen’: ‘Hoe kan ik aanspraak maken op voorzieningen i.v.m. een functiebeperking?
 5. Bereid je voor op de BMAT. Op Cijfers en BMAT vind je informatie en oefenmateriaal.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.