Universiteit Leiden

nl en

Geneeskunde (BSc)

Selectietoets BMAT

Op zaterdag 4 maart 2023 neem je deel aan de BMAT selectietoets. Deze vindt plaats in de Jaarbeurs (Beatrixgebouw) in Utrecht. In februari ontvang je een e-mail met praktische informatie over de BMAT.

Opzet van de BMAT

De Cambridge Assessment Admissions Testing (CAAT) van de University of Cambridge organiseert de test op deze dag speciaal voor het LUMC. De test is in het Engels en bestaat uit drie delen. De BMAT Leiden is ontworpen om aan te sluiten op Nederlandse kandidaten.

  • 60 minuten
  • 32 multiple-choice vragen
  • Test algemene vaardigheden op het gebied van probleemoplossing en het begrijpen van argumenten.
  • 40 minuten
  • 27 multiple-choice vragen
  • Test hoe goed je wetenschappelijke kennis en wiskunde op het niveau van de middelbare school kunt toepassen.
  • 30 minuten
  • één schrijfopdracht, keuze uit vier vragen
  • test hoe goed je ideeën kunt ontwikkelen, verwerken en schriftelijk communiceren.

Voorbereiding op de BMAT

De test gaat grotendeels uit van de kennis en vaardigheden van een scholier met het goede profiel aan het eind van 5vwo. We raden je aan om vooraf te oefenen voor de BMAT, zodat je vast gewend raakt aan het type vragen dat je kunt verwachten. Hieronder staan oefenvragen, specimen papers en documenten om je een idee te geven wat je kunt verwachten. 

Handige websites

Naast deze papers, vind je op de algemene website informatie over de voorbereiding op de BMAT. Hier vind je onder andere een webinar en oude specimen papers. Let wel op: de BMAT Leiden wijkt iets af van deze papers en oude specimen papers kunnen onderwerpen bevatten die nu niet meer terugkomen in de BMAT.

Op deze website vind je ook de 'BMAT Section 2: Assumed Subject Knowledge guide', met een overzicht van de wetenschappelijke en wiskundige kennis die je nodig hebt voor de test. Het meeste hiervan heb je al gehad op school, maar mogelijk zijn er onderwerpen waar je minder vanaf weet en waar je nog informatie over wilt opzoeken. De gids is alleen online beschikbaar. Op de website staat een link (onder ‘access the guide’), waarop je kunt inloggen.

Let op: er zijn externe aanbieders van cursussen en materialen ter voorbereiding op de BMAT. Het LUMC, de Universiteit Leiden en de Cambridge Assessment Admissions Testing (CAAT) zijn hierin in geen enkele zin partij. Gebruikmaken van deze informatie is voor rekening en risico van de betrokkene zelf. De ondersteuning en informatie die het LUMC en CAAT aanbieden ter voorbereiding op de BMAT vind je op deze website en de website van CAAT. 

Score voor BMAT en cijfers

Vanaf 15 april kun je in Studielink je rangnummer zien en of je een plaats aangeboden krijgt of niet. Op 17 april maakt de Cambridge Assessment Admissions Testing de ‘ruwe’ resultaten voor de BMAT bekend op je personal webpage. Ook krijg je van het LUMC op 17 april de toelichting op je eindscore

Indien er in verband met Corona aangepaste maatregelen moeten worden genomen, is er mogelijk een online alternatief.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.