Universiteit Leiden

nl en

Geneeskunde (BSc)

Ervaringen

Hoe beleven kandidaten de decentrale selectie voor Geneeskunde in Leiden? Hieronder delen ze ervaringen en tips.

Saimi

student

Saimi

Saimi wist al dat ze Geneeskunde wilde studeren en voelde zich tijdens de open dag erg thuis in Leiden. Daarom meldde ze zich aan voor de selectie. Voor de BMAT oefende ze en tijdens de toets moest ze het eerste kwartier even wennen. Maar toen besefte ze dat het eigenlijk net een soort Citotoets is.

Augustus 2016

Waarom heb je je aangemeld voor Geneeskunde in Leiden?

Dat ik Geneeskunde wilde gaan studeren, dat wist ik al zeker. Maar waar? Na de open dagen wist ik het wel zeker. De sfeer van Leiden als stad trok mij aan en het LUMC vond ik een prachtige plek om te mogen werken/leren. Leiden kijkt niet alleen naar je intelligentie en de bijbaantjes die je hebt gehad, maar echt naar jou als persoon en jouw mogelijkheden. Dit sprak mij erg aan. Ik was benieuwd of ik goed genoeg was om door de selectie te komen, of ik het op eigen kracht zou kunnen. 

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Heel. Veel. Oefenen. Plus dan ook alle theorie doornemen. Leren kon bijna niet meer. Het voorbereiden ging in het begin vrij soepel. Toch naderde de datum des onheils snel en ik begon heel erg te twijfelen of mijn voorbereiding wel genoeg zou zijn. Ik heb alle documenten die ik over de BMAT kon vinden op de site van het LUMC bekeken en de opdrachten gemaakt. De online guide die werd aangeboden vanuit de instelling heb ik bladzijde voor bladzijde doorgenomen en aantekeningen bij gemaakt. Daarnaast heb ik het boekje ‘Preparing for the BMAT’ van Cambridge Assessment besteld en helemaal doorgewerkt.

Hoe heb je de BMAT ervaren?

Voordat test begint, heb je ook de kans om met andere mensen te praten. Laat je niet afschrikken door mensen die uit de hoogte gaan doen. Ik had veel aan voorbereiding gedaan, maar toen ik eenmaal in de zaal de papierstapels voor me kreeg, zat ik hem toch wel even heel erg te knijpen. Ik werd verschrikkelijk zenuwachtig. Een paar keer goed doorademen en zo rustig en effectief mogelijk te werk gaan. Het eerste kwartier is het wennen, daarna is de grootste spanning eraf. Het is eigenlijk net een soort Citotoets, als je er heel plat over nadenkt. 

Even wachten, en toen kwam de uitslag: door naar ronde 2. Hoe was dit?

Ik kon het niet geloven! Ik was er heilig van overtuigd dat ik het niet had gehaald. De BMAT ging voor mijn gevoel slechter dan ik had gewild en mijn 5 vwo-cijfers waren alles behalve uitstekend. Toch bleek ik de test beter te hebben gemaakt dan ik dacht en had ik een vrij positief rangnummer gekregen! Het voelde goed om dat te horen. Het was me toch gelukt. Al dat ploeteren was niet voor niets geweest. 

Hoe heb je het personal statement aangepakt? 

Mijn personal statement heb ik waarschijnlijk wel twintig keer veranderd. Ik begon met schrijven, met veel ideeën en verhalen. Toen het document veel te lang werd, heb ik de hulp van mensen uit mijn omgeving ingeschakeld. Aan de hand van hun opmerkingen ben ik kritischer naar mijn stuk gaan kijken. Het was tenslotte een vorm van zelfreflectie. Uiteindelijk was het personal statement een erg leerzame oefening.

Wat verwachtte je van tevoren van de dag met gesprekken en opdrachten?

Op internet heb ik gezocht naar wat ik kon verwachten. Uit de ervaringen van andere mensen maakte ik op dat ik me goed moest voorbereiden, bijvoorbeeld door te anticiperen op het soort vragen dat gesteld kon worden. Ik heb met een kinderarts gebeld en besproken hoe je een gesprek met een patiënt voert. Verder heb ik het gewoon op me af laten komen. 

Wat vond je van de dag met gesprekken en opdrachten zelf?

De opdrachten vond ik goed bedacht. Ik had me voorgenomen rustig te blijven en vooral mezelf te zijn. Het was wel even wennen om telkens in een ruimte te zijn met een jury, maar door het focussen op je opdracht vergat je snel dat die er zat. Het gesprek met de simulatiepatiënt vond ik heel apart om opeens te doen, ook al had ik me er op voorbereid. De gesprekken verliepen sneller dan verwacht. Er was een strikt tijdschema en na drie kwartier stond ik weer buiten. 

Hoe was het om je eind-rangnummer te krijgen?

Na de verrassing van de eerste ronde was ik vastbesloten om ook door de tweede ronde te komen. Toen ik las dat ik een vrij laag nummer als eind-rangnummer had gekregen, was ik natuurlijk door het dolle heen. Ik was blij verrast en voldaan.

Wat vind je het leukste of beste aan de selectie?

Het leukste van de selectie vond ik toch wel de tweede ronde. Het ontmoeten van mogelijk toekomstige studiegenoten, mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Het was eng om in het diepe te worden gegooid, maar uiteindelijk vond ik het stiekem ook best gaaf om te doen. 

Wat vind je minder leuk?

Het wachten op de uitslagen. Ik werd met de dag zenuwachtiger, wat mijn omgeving kon merken. Het is begrijpelijk dat er tijd nodig is om de scores te berekenen, maar toch was elke dag wachten er eentje te lang. De wachttijd tussen de rondes en uitslagen vielen nog wel mee, maar het bericht voor de definitieve plaatsing kwam voor mijn gevoel tien jaar te laat. 

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Begin op tijd met oefenen voor de BMAT. Leren kan bijna niet meer. Je moet wennen aan de vraagstelling en de Engelse termen, maar voor de rest zou ik meer oefenen dan leren. Tijd is namelijk je grootste vijand tijdens de test, niet je eigen kennis. 

Wil je verder nog iets kwijt?

Blijf rustig en vooral, blijf jezelf. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheden informatie, de voorbereidingen en vooral ook de meningen en reacties van anderen. Als jij dit wilt, dan ga jij dat voor elkaar krijgen. 

Suzanne

Wie weet loop jij ook volgend jaar rond in het LUMC

Suzanne

Suzanne koos voor Leiden omdat ze een goed gevoel had bij de open dag en proefstudeerdag, zelfs al had ze mogelijk elders een betere kans in de selectie. Ze oefende voor de BMAT, vooral om te wennen aan het tempo waarin je moet werken. Tijdens de tweede ronde was ze erg vroeg en leerde ze alvast wat toekomstige studiegenootjes kennen.

Augustus 2016

Waarom heb je je aangemeld voor de decentrale selectie voor Geneeskunde in Leiden?

Ik heb een tijd getwijfeld tussen verschillende universiteiten, vooral tussen Leiden en Rotterdam. In Rotterdam vond ik de selectie beter te doen, maar ik heb uiteindelijk voor Geneeskunde in Leiden gekozen, omdat ik de stad Leiden leuker vind en eigenlijk al meteen een goed gevoel had bij de open dag en proefstudeerdag. Verder vond ik de BMAT een fijne manier van selecteren, ik had het gevoel dat ik daar wel een goede kans mee maakte.

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Ik heb voor sectie 1 vooral oude toetsen geoefend om te wennen aan het tempo waarin je moet werken. Voor sectie 2 heb ik minder gedaan, omdat de BMAT midden in het schooljaar valt. Ik zat dus nog prima in de stof en heb alleen wat lastige dingen herhaald. Voor de schrijfopdracht, sectie 3, heb ik een aantal opdrachten geschreven en die aan mijn Engels docent laten zien, om zo ook op dat gebied feedback te kunnen krijgen.

Hoe heb je de BMAT ervaren?

Door van te voren te oefenen wist ik wat mij te wachten stond. Toch kwam ik in tijdnood, net zoals bijna iedereen in de zaal denk ik. Vooral sectie 1 was lastig: 35 vragen in 60 minuten is echt heel veel. Gelukkig sloeg ik de vragen over die ik niet snel kon beantwoorden en heb ik overal toch iets weten in te vullen, ook al was het soms (lees: heel wat meer dan soms) gegokt. Ik had verwacht sectie 1 het minst moeilijk te vinden, maar dit viel uiteindelijk tegen. Gelukkig vielen sectie 2 en 3 mee. Wat ik verder iedereen aanraad: neem een trui mee, want het is best wel koud in de zaal! 

Even wachten, en toen kwam de uitslag: door naar ronde 2. Hoe was dit?

Heel fijn! Ik had de BMAT heel goed gemaakt en mijn overgangscijfers waren ook prima, waardoor ik een heel gunstig rangnummer had. Dit was zeker een opluchting, omdat je na zo’n test toch altijd aan jezelf gaat twijfelen. 

Hoe heb je het personal statement aangepakt? 

Dat ik Geneeskunde wil studeren in Leiden stond al een tijdje vast en als iemand vroeg naar mijn redenen kon ik ze dat ook altijd makkelijk vertellen. Om dit ook in een personal statement te verwerken was moeilijker: ik wilde toch een origineel verhaal en niet een ‘standaard’ personal statement. Uiteindelijk ben ik gewoon begonnen met schrijven en heb ik geschreven wat in mij opkwam. Na er een paar dagen mee bezig geweest te zijn, heb ik het laten lezen aan mijn familie. Na wat verbeterpuntjes heb ik het ingeleverd. Als ik erop terugkijk vond ik het best lastig om een personal statement te schrijven, je moet jezelf natuurlijk goed neerzetten, maar ook weer niet helemaal gaan ophemelen.

Wat verwachtte je van tevoren van de dag met gesprekken en opdrachten?

Ik weet niet zo goed wat ik kon verwachten, je kon er van te voren niet echt voor oefenen. Wel zou er gevraagd worden naar mijn personal statement, dus die had ik goed doorgenomen. Verder hoorde ik dat er een grote kans was op een slechtnieuwsgesprek, dus daarvoor heb ik wat informatie opgezocht en er verder gewoon over nagedacht wat ik zou zeggen in zo’n situatie.

Wat vond je van de dag met gesprekken en opdrachten zelf?

Ik was er (veel) te vroeg, dus ik moest eerst even wachten. Ik kende niemand die ook Geneeskunde wilde gaan studeren, maar gelukkig was dit bij meer het geval en raakte ik in gesprek met een aantal andere meiden. Hierdoor leerde ik al wat potentiële studiegenootjes kennen, met één ervan ga ik nu samen de introductieweek van Leiden lopen. De gesprekken zelf waren kort, waardoor ik eigenlijk binnen no-time weer buiten stond. Alles was strak geregeld (top organisatie!) en het verliep eigenlijk vlekkeloos. Ik had er na afloop een oké gevoel over en je kan dan niet meer doen dan afwachten. 

Hoe was het om je eind-rangnummer te krijgen?

Dat is een hele opluchting! Ik had al verwacht dat ik een goed rangnummer had, omdat de BMAT heel goed ging, maar het is toch altijd afwachten. Het is een soort bevestiging: ik heb deze hele selectie niet voor niets gedaan.

Wat vind je het leukste of beste aan de decentrale selectie?

Ik vond de BMAT een hele ervaring, zo met een heleboel andere potentiële geneeskundestudenten in een enorme sporthal. Ik vond het ook fijn dat ik er goed op scoorde, dat maakt het al meteen een stuk leuker natuurlijk. Verder vond ik het leuk om alvast andere studiegenootjes te ontmoeten, zo begin je niet helemaal ‘alleen’ aan je nieuwe studie!

Wat vind je minder leuk?

Al het wachten tussen de rondes door! Natuurlijk duurt het een tijd voordat de resultaten van de verschillende rondes, maar je wil de uitslagen zo snel mogelijk weten. Op de dagen dat we de scores kregen heb ik mijn mail echt gestalkt.

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Vooral: vertrouw op jezelf. Je hebt niet voor niets zo’n 6 jaar vwo achter de rug en meer dan je best kun je niet doen. Oefen de BMAT zodat je aan het hoge werktempo kunt wennen en sla vragen over als je ze niet snel genoeg kunt beantwoorden. Bij mij waren dit er een heleboel, maar je kunt er later altijd nog op terugkomen. Oh ja, en vergeet je trui niet! :)

Wil je verder nog iets kwijt?

Je aanmelden bij de Facebookgroep is heel handig, daar worden veel tips gedeeld en vragen beantwoord. Als laatste: heel veel succes! Wie weet loopt ook jij volgend jaar rond in het LUMC.

Koen

Begin op tijd met alles en trek iets warms aan naar de BMAT

Koen

Koen bezocht meerdere open dagen en proefstudeerdagen en voelde zich uiteindelijk het meest aangetrokken door Leiden. Door vooraf te oefenen wist hij wat hem te wachten stond voor de BMAT, al was het wel koud in de sporthal. De Facebookgroep vond hij het leukst, omdat hij hier terecht kon met vragen en alvast anderen kon leren kennen.

Augustus 2016

Waarom heb je je aangemeld voor de decentrale selectie voor Geneeskunde in Leiden?

Ik wist al heel lang dat ik Geneeskunde wilde gaan studeren. Voor mij was de vraag dus niet echt wat ik wilde gaan studeren, maar meer waar ik wilde gaan studeren. Ik heb een aantal open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen bezocht (Leiden, Erasmus, Utrecht en Radboud), waarbij uiteindelijk Leiden (studie én stad) mij het meeste aantrok. 

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Ik heb om te beginnen gewoon eens een aantal oude BMATs geoefend, gelukkig staan er heel veel online. Zo wende ik al wat aan het Engelse taalgebruik, en kwam ik erachter wat voor soort vragen er bijvoorbeeld bij section 2 gesteld worden. Hiervoor heb ik een beetje geoefend uit examenbundels en samengevats. Voor section 1 heb ik nog een aantal oude BMATs gemaakt, om te wennen aan de tijdsdruk.  Verder valt daar niet zo veel voor te leren. Om me voor te bereiden op section 3 heb ik een paar ‘sample responses with examiner comments’ gelezen, ook dit staat op internet. Zo zie je hoe je response er ongeveer uit kan komen te zien, en waarop de examiners bijvoorbeeld letten.

Hoe heb je de BMAT ervaren?

Ik vond de BMAT best goed te doen. Gelukkig wist ik door het oefenen wat me ongeveer te wachten stond, dus was ik niet zo zenuwachtig. Voor section 1 en 2 had ik wel iets te weinig tijd, waardoor ik op het einde wat vragen moest gokken. Over wat ik wel had gemaakt was ik best tevreden. Bij section 3 had ik naar mijn idee ook best een aardig verhaaltje geschreven. Al met al verliet ik de sporthal met best wel een goed gevoel, ook omdat ik om me heen vooral hoorde dat hij zo lastig was. Kleine tip: trek iets warms aan, want het was best koud zijn in de sporthal.

Even wachten, en toen kwam de uitslag van de eerste ronde. Hoe was dit?

We kregen de ruwe score van de BMAT eerder dan ons rangnummer. Hier kon ik nog niet zo veel mee, maar uit een poll in de Facebookgroep kon ik wel opmaken dat ik (bijna) zeker door was, gelukkig geen heel stressvolle week dus. Uiteindelijk kwam een week later mijn rangnummer, en die was erg gunstig, dus ik was vrij tevreden!

Hoe heb je het personal statement aangepakt? 

Ik heb van tevoren bedacht hoe ik mijn personal statement ongeveer wilde gaan indelen: wat in welke alinea moest komen bijvoorbeeld. Daarna ben ik maar gewoon gaan schrijven, heb ik weer dingen weggehaald, en weer nieuwe dingen toegevoegd. Toen ik er redelijk tevreden over was, heb ik wat mensen die me goed kennen (familie, vrienden en docenten) gevraagd om eerlijke feedback te geven. Aan de hand daarvan heb ik nog meer dingen weggehaald, en nog meer nieuwe dingen toegevoegd. Uiteindelijk was ik er tevreden over, en heb ik mijn personal statement ingestuurd. 

Wat verwachtte je van tevoren van de dag met gesprekken en opdrachten?

Van iemand die vorig jaar heeft meegedaan aan de decentrale selectie, wist ik wel ongeveer wat we zouden kunnen krijgen. Ik heb een aantal mogelijke situaties geoefend met een geneeskundestudent die ik ken: hoe begin je een slechtnieuwsgesprek, wat zijn valkuilen, die dingen. Ook wist ik dat één gesprek zou gaan over mijn personal statement, deze heb ik dus nog een keertje doorgelezen.

Wat vond je van de dag met gesprekken en opdrachten zelf?

Door mijn gunstige rangnummer wist ik dat de kans dat ik het zou halen groot was, als ik geen al te rare dingen zou doen. Dit hielp om relaxed de gesprekken in te gaan, wat volgens mij wel heeft geholpen. De dag was heel strak georganiseerd, en voor ik het wist stond ik weer buiten. Volgens mij ging het best goed.

Hoe was het om je eind-rangnummer te krijgen?

Ik was niet heel zenuwachtig voor het verlossende mailtje, omdat ik over de hele selectie wel een goed gevoel had. Toch ga je twijfelen als het moment nadert, wat uiteindelijk helemaal niet nodig bleek. Ik kreeg het mailtje met mijn eindrangnummer tijdens mijn laatste examen. Toen ik mijn telefoon na het examen weer aanzette, was het dus dubbel feest!

Wat vind je het leukste of beste aan de decentrale selectie?

Ik vond de Facebookgroep voor iedereen die meedeed aan de decentrale selectie het leukst. Je leerde zo elkaar vast een klein beetje kennen en iedereen kon er terecht met al zijn vragen/onzekerheden.

Wat vind je minder leuk?

Ik moest een deel van de Romereis van onze school overslaan om de BMAT te kunnen maken. Wel jammer, maar niks aan te doen!

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Voor de eerste ronde: oefen echt goed voor de BMAT, en doe dat binnen de tijd die je ‘in het echt’ ook krijgt. Je went zo aan het Engels, de tijdsdruk en aan het soort vragen, waardoor het na een aantal BMATs een stuk beter gaat. Wees tijdens de tweede ronde jezelf en ontspan, dan valt het allemaal best mee. Verder: begin op tijd met alles. Ja, dat is lastig, maar het helpt wel!

Sanne

Het gaf een enorme kick dat ik door de BMAT heen was gekomen

Sanne

Sanne twijfelde vanwege de BMAT, maar meldde zich toch aan voor Geneeskunde in Leiden omdat deze opleiding het beste bij haar past. Ze oefende veel, ging door naar de tweede ronde en wist in de gesprekken haar rangnummer flink omlaag te halen. Haar tip: meld je aan voor de Facebookgroep, maar bedenk wel dat alleen kandidaten met hoge scores hier hun score delen.

Augustus 2016

Waarom heb je je aangemeld voor Geneeskunde in Leiden?

Ik heb me aangemeld voor de decentrale selectie, omdat ik na lang zoeken eindelijk tot het besluit was gekomen dat Geneeskunde in Leiden het best bij mij past. Ik heb enorm getwijfeld, omdat ik zo opzag tegen de BMAT. Toch heb ik me aangemeld en is het me gelukt!

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Veel oude BMATS geoefend. Dit werkt echt het beste! Het is het soort vragen waar je aan moet wennen en in mijn geval het feit dat de hele toets in het Engels is. Verder heb ik de BMAT guide gedownload. Een groot deel is basiskennis, maar het is toch fijn om wat dingen op te frissen. 

Hoe heb je de BMAT ervaren?

Superspannend. Daar zit je dan in die megazaal met nog 600 andere kandidaten… Ik vond het erg moeilijk en mijn cijfers vielen tegen, maar toch zat ik bij de 400 kandidaten die door mochten. Laat je dus niet gek maken door je resultaten! 

Even wachten, en toen kwam de uitslag: door naar ronde 2. Hoe was dit?

Een grote opluchting. Ik heb de hele middag gedanst door de kamer, haha! Mijn rangnummer was weliswaar niet erg goed, maar het gaf me een enorme kick dat ik door de BMAT heen was gekomen.

Hoe heb je het personal statement aangepakt? 

Omdat ik wist dat ik nog heel wat plekken moest zakken om een gunstig rangnummer te krijgen, heb ik hier veel tijd en energie in gestoken. Ik heb eerst zelf een eerste opzet gemaakt en daarna met de mensen die mij het beste kennen deze aangevuld en gecontroleerd. Ook heb ik 4 leraren ernaar laten kijken. Mijn Frans docent heeft me enorm goed geholpen, door een soort coachingsgesprek met mij te houden over waaróm ik nou Geneeskunde wilde studeren , wat mijn karakter zou kunnen bijdragen in de Geneeskunde en wat ik zelf mijn goede en slechte eigenschappen vind.

Wat verwachtte je van tevoren van de dag met gesprekken en opdrachten?

Afgezien van het zelfreflectie-gesprek, vond ik het moeilijk om in te schatten wat ik kon verwachten. Ik had gelezen over mensen die een slechtnieuwsgesprek hadden gehad, dus daar heb ik op geoefend. Van het derde gesprek had ik geen idee, maar dit bleek erg mee te vallen. 

Wat vond je van de dag met gesprekken en opdrachten zelf?

Spannend natuurlijk, maar het was eigenlijk best leuk. Als je eenmaal begint aan het gesprek, valt er een hoop spanning van je af. De beoordelaars waren vriendelijk, maar er valt niks van hun gezichten af te lezen. Aan het eind van de dag vond ik het redelijk goed gaan, maar het was lastig in te schatten wat er nou van je verwacht werd.

Hoe was het om je eind-rangnummer te krijgen?

Toen ik het mailtje zag staan, durfde ik het niet te openen. Gelukkig heb ik dat wel gedaan en ik kon haast niet geloven wat ik zag! Van een erg ongunstig rangnummer was ik naar een supergunstig rangnummer gegaan! Vergeet dus niet, mocht je na de eerste ronde een ongunstig rangnummer hebben, dit zegt nog niks! Focus je op de tweede ronde en blijf optimistisch. 

Wat vind je het leukste of beste aan de decentrale selectie?

Dat de rondes allebei goed georganiseerd waren. Het was duidelijk waar je heen moest en wat de bedoeling was. Complimentje voor de organisatie! 

Wat vind je minder leuk?

Het wachten op de scores… 

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Meld je aan voor de Facebookgroep! Hier worden handige tips uitgewisseld en kun je vragen stellen als iets niet helemaal duidelijk is. Let op: er worden hier ook resultaten van de rondes gedeeld. Laat je niet gek maken als je ziet dat andere kandidaten veel hogere scores hebben. Het zijn vaak alleen de mensen met de hoge scores die hun resultaten delen… 

Wil je verder nog iets kwijt?

Voor alle toekomstige kandidaten: zet hem op! 

Indy

Blijf rustig, blijf jezelf

Indy

Indy meldde zich aan voor Geneeskunde in Leiden omdat hier onder andere geselecteerd wordt op vaardigheden. Het leukst vond ze de tweede ronde, omdat ze van de gesprekken zelf en de voorbereiding daarop het meeste geleerd heeft. Haar belangrijkste tips: bereid je goed voor en blijf jezelf.

Augustus 2016

Waarom heb je je aangemeld voor de decentrale selectie voor Geneeskunde in Leiden?

De decentrale selectie in Leiden geeft je de kans om op verschillende vlakken te laten zien dat jij geschikt bent voor Geneeskunde. Het draait om vaardigheden, en die kan je oefenen. Dat sprak me heel erg aan en ik dacht dat mijn kans om binnen te komen het grootste zou zijn aan de Universiteit Leiden. 

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Ik ben erg ruim van tevoren begonnen met leren, op internet staan allerlei oude examens van elk onderdeel en die heb ik ook bijna allemaal gemaakt. Hierdoor krijg je meer structuur in het maken van jouw eigen BMAT. Daarnaast ben ik door het leerboek, dat ook internet te zien is, gaan lezen, niet om de stof echt te leren maar om bekend te raken met de Engelse termen. Die termen ga je namelijk tegenkomen op je BMAT en dan moet je wel weten wat het betekent. 

Hoe heb je de BMAT ervaren?

Ik kwam vroeg aan zodat ik nog wat tijd had om aantekeningen door te nemen en om gestress te voorkomen. Eenmaal op mijn plek begonnen de zenuwen wel op te komen, maar toen ik bezig was met de eerste ronde van de BMAT was ik erg geconcentreerd en liet ik me niet afleiden door de zenuwen. De tijd vloog voorbij waardoor ik niet alle vragen af had, dus het was echt doorwerken. Het was vermoeiend maar uiteindelijk ook wel leuk om te doen. 

Even wachten, en toen kwam de uitslag van de eerste ronde. Hoe was dit?

Toen ik te horen kreeg dat ik door was naar de tweede ronde was ik natuurlijk super blij, ik had er zo hard voor gewerkt. Dan is zo’n uitslag echt een verlossing. 

Hoe heb je het personal statement aangepakt? 

Ik ben de mensen om me heen gaan vragen of zij 3 eigenschappen van mij konden noemen en ben goed over de vragen gaan nadenken. Aan de hand van deze informatie heb ik een woordweb gemaakt met alle belangrijke punten die ik in mijn personal statement wilde zetten. Het schrijven ging daarna vanzelf. Daarna ik heb ik met mijn decaan het nabesproken en verbeterd. 

Wat verwachtte je van tevoren van de dag met gesprekken en opdrachten?

Ik had de ervaringen en de informatie goed gelezen en had dus een heel duidelijk beeld van de dag, het ging precies zoals ik verwachtte. 

Wat vond je van de dag met gesprekken en opdrachten zelf?

Ik had me voorbereid met een huisarts, hierdoor ging ik voorbereid naar Leiden. Eenmaal daar vond ik het patiëntgesprek erg leuk en leerzaam. De situatiebeschrijving en het bespreken van het personal statement waren wat moeilijker, omdat er wat lastigere vragen werden gesteld. Kortom; lastig, maar goed te doen als je je voorbereidt.

Hoe was het om je eind-rangnummer te krijgen?

Het wachten duurde erg lang, maar uiteindelijk was het het waard. Het bood me redelijke zekerheid dat ik mocht beginnen aan de studie Geneeskunde.

Wat vind je het leukste of beste aan de decentrale selectie?

Het patiëntgesprek en het voorbereiden daarop, omdat ik daar veel van geleerd heb.

Wat vind je minder leuk?

Het lange wachten op de uitslag. Iedere keer zat er zo’n lange tijd tussen de ‘toetsdag’ en de uitslag ervan.

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Blijf rustig, blijf jezelf bij de gesprekken, bereid je goed voor en doe gewoon je best. Want meer kan je niet doen!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.