Universiteit Leiden

nl en

Engelse taal en cultuur (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Engelse taal en cultuur richt je je op vier vakgebieden. Je verdiept je in taalvaardigheid, taalkunde, letterkunde en filologie.

Programmaoverzicht

Taalvaardigheid

Waarschijnlijk spreek je al een aardig mondje Engels als je aan de opleiding begint. Toch maak je tijdens je studie nog een flinke ontwikkeling door, ook wat betreft je schrijfvaardigheid.

Taalkunde

Tijdens de taalkundige vakken verdiep je je in de taal als systeem. Je leert onder andere fonemisch transcriberen en je leert de klank- en zinsstructuur van het Engels.

Letterkunde

Je maakt in chronologische volgorde kennis met de rijke Engelstalige letterkunde. Ook bestudeer je de literatuur uit Ierland, Amerika en de vroegere koloniën zoals India.

Filologie

Filologie is letterlijk: de liefde voor het woord. In de filologische vakken bestudeer je de oude Engelse literatuur en vroegste taalvormen van het Engels.

Een aantal vakken uitgelicht

The Spoken Word

In deze cursus ligt de nadruk op accuratesse (accuracy): als academisch opgeleid anglist wordt van je verwacht dat je je vlot, maar vooral ook correct en precies kunt uitdrukken.

Syntax of English

In deze cursus wordt aandacht besteed aan de indeling van woorden in syntactische catego­rieën, aan de combinatie en functie van woor­den tot woordgroepen en de combinatie van woordgroepen tot zinnen.

Introduction to Old English Language and Literature

Je krijgt een inlei­ding in de Oud-Engelse taal, en vaardigheid in het vertalen van korte teksten in proza en poëzie. Door teksten in een cultuurhistorische context te plaatsten, komen ook thema’s als de Vikingen, het scheepsgraf van Sutton Hoo, manuscripten en het dagelijks leven aan bod.

The American Renaissance, American Literature, 1620-1865

Deze cursus biedt een overzicht van de vroege Amerikaanse literatuur van 1620 tot 1865. Het werk van schrijvers als Edgar Allan Poe, Emily Dickinson en Ralph Waldo Emerson wordt niet alleen in literair-historische context bekeken, maar ook in de context van de politieke en sociaal-culturele ontwikkelingen van hun tijd, zoals de opkomst van de antislavernij- en de vrouwenrechtenbeweging.

English-language popular culture

Naast de Hollywood industrie, zijn ook BBC en HBO TV series, Engelstalige popmuziek, en Engelstalige populaire genre fictie (Horror, Fantasy, Science Fiction, Detectives) niet weg te denken uit het dagelijks leven van veel mensen over de hele wereld. Deze cursus geeft studenten een introductie in de studie van Engelstalige populaire cultuur aan de hand van een serie colleges.

Early Modern Everyday English

Scheldtirades, getuigenissen (in de rechtzaal of bij de politie), dagboeken, brieven en testamenten: dit zijn allemaal verschillende soorten teksten die ieder voor zich worden gekarakteriseerd door een specifieke vorm en een eigen soort taalgebruik dat heel erg verschilt van de taal van gedrukte teksten. In deze cursus gaan worden oorspronkelijke teksten gelezen van na 1500. Alle niveaus van het taalgebruik worden bestudeerd: spelling, uitspraak, grammatica, vocabulaire en schrijfstijl.

Writing a research report in applied linguistics

In deze cursus leer je een onderzoeksrapport te schrijven. Je werkt samen met drie medestudenten aan een onderzoeksprobleem en verzamelt data om het probleem op te lossen. Aan het einde van de cursus ben je in staat om een goed rapport op te leveren.

Political Shakespeare

In deze cursus bestuderen we de politieke toneelstukken van William Shakespeare. We richten ons op de vraag hoe Shakespeare door middel van theater reflecteerde op politieke thema’s als de aard van koningschap en republiek en de rol van het individu binnen politieke structuren. Hierbij onderzoeken we steeds hoe Shakespeare gebruik maakt van taal, dramatische structuren en genreconventies.

Morphology: Analyzing Words

In deze cursus besteden we aandacht aan de morfologie van het Engels. We gaan dieper in op de status van het begrip ‘woord’ en de elementen waaruit woorden zijn opgebouwd, het verschil tussen flexie en derivatie, de structuur van samenstellingen, en de historische oorsprong van Engelse woordvormingsprocédés.

Oud-Engelse grammatica

Docent Thijs Porck maakt ter ondersteuning van zijn colleges korte filmpjes over de stof. In dit filmpje behandelt hij naamvallen en geslacht in het Oud-Engels. 

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een minorruimte van 30 studiepunten. Je mag helemaal zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt dat doen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Er zijn ook beurzen beschikbaar voor een dergelijk verblijf in het buitenland.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op de educatieve master en voor een toekomst in het onderwijs.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.