Universiteit Leiden

nl en

Engelse taal en cultuur (BA)

Over de opleiding

In de opleiding Engelse taal en cultuur bestudeer je de Engelse taal, van het Oudengels tot de verschillen in uitspraak van vandaag de dag. Ook bestudeer je Engelstalige cultuur en literatuur, en leer je o.a. Britse, Amerikaanse, Ierse en Canadese literatuur in hun cultuur-historische context.

Opbouw van de bacheloropleiding

In de propedeuse besteed je aan alle vakgebieden evenveel tijd. Je leert de Engelse taal in alle facetten. Ook doe je algemene academische vaardigheden op: je leert hoe je academisch onderzoek uitvoert en er verslag van legt.

In het tweede en derde jaar ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden verder, bijvoorbeeld door zelf onderzoeksopdrachten uit te voeren. Je schrijft essays en houdt presentaties.

Taalverwerving blijft belangrijk. Je kunt je verdiepen in het vakgebied waar je in geïnteresseerd bent. Een deel van je vakken kies je zelf in de keuzeruimte. Zo stippel je zelf je optimale weg door je studie uit.

In je derde jaar schrijf je een eindwerkstuk. Hiermee sluit je de bachelor af. Het onderwerp bepaal je zelf en met je begeleider diep je het verder uit. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag doen.

Voorbeelden van werkstukonderwerpen Engelse taal en cultuur

  • Old English metre in Tolkien’s The Homecoming of Beorhtnoth and The Fall of Arthur.
  • “Meyn Hartz iz Farshteynt Gevorden”: A Yiddish-American Othello in 1929
  • Crossing the Boundaries of Comedy: Shakespeare’s The Merchant of Venice and The Winter’s Tale
  • On the diachronic development of the English comparative
  • The Grammaticalization of be about to and be going to.

Wil je meer lezen over welke vakken je precies krijgt in je bachelor? Bekijk het studieprogramma.

Jitse Brouwer

Ouderejaars student

Jitse Brouwer

“Ik hou van de literatuur- en cultuurvakken, daar ga ik volgend jaar mee door. Overal zit iets achter, dat vind ik heel interessant. We hebben nu bijvoorbeeld een vak over populaire cultuur, elke week bespreken we een serie of een film waar dat in terug komt: van Doctor Who en Bridget Jones tot de Britse House of Cards. De consument ziet zelf vaak niet wat de series zeggen over de Britse cultuur.”

Evert van Leeuwen

Docent

Evert van Leeuwen

"Het is mooi om te zien hoe studenten gegrepen kunnen worden door literatuur. In het eerste jaar lezen we bijvoorbeeld Wise Blood (1952) van de Amerikaanse auteur Flannery O’Connor, een absurdistische roman met groteske personages, best een flinke uitdaging."

Onderwijsvormen

Als student Engelse taal en cultuur studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 15 uur per week aan colleges en werkgroepen. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

In de hoorcolleges vertelt de docent de grote lijnen. Jij maakt aantekeningen en kunt vragen stellen. In werkcolleges diep je onderwerpen verder uit en bespreek je bijvoorbeeld vertalingen van het Middelengels van jezelf en van medestudenten. Ook houd je regelmatig mondelinge presentaties.

Studying English at Leiden University Q&A.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Studiebegeleiding

Een mentor of tutor helpt je samen met een groepje eerstejaarsstudenten op weg in je studie. In de mentorgroep oefen je academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog.

De studiecoördinator van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.