Universiteit Leiden

nl en

Biomedische wetenschappen (BSc)

Ervaringen

Hoe ervaren kandidaten zelf de decentrale selectie voor Biomedische wetenschappen? Hieronder delen ze ervaringen en tips.

Fabienne

Door de onderwijsdag kun je nagaan of de studie echt is wat jij wilt

Fabienne

Fabienne meldde zich aan voor Biomedische wetenschappen in Leiden omdat de kleinschaligheid haar aansprak. Zowel de eerste als de tweede ronde gingen voor haar gevoel niet zo goed, maar achteraf bleek dit heel erg mee te vallen.

Augustus 2016

Waarom heb je je aangemeld voor de selectie voor Biomedische wetenschappen in Leiden?

Ik heb me voor Biomedische wetenschappen in Leiden aangemeld, omdat de studie Biomedische wetenschappen mij aansprak. Ik heb gekozen voor Leiden vanwege de kleinschaligheid en de specialisatie in de richting medicijnen van de universiteit.

Hoe heb je je voorbereid op de online BMAT?

Ik raad iedereen aan om zoveel mogelijk te oefenen met oude BMATs. Voor mij heeft dat heel erg geholpen. Zo weet je ook wat je te wachten staat en weet je bij welk onderdeel je door moet werken. 

Hoe heb je de BMAT ervaren?

Aan het einde van de test dacht ik echt dat ik het helemaal verpest had. Echter na een aantal medekandidaten te hebben gesproken bleek dat zij er hetzelfde over dachten. Het gaat er uiteindelijk om hoe je het hebt gedaan ten opzichte van de rest.

Even wachten, en toen kwam de uitslag: door naar ronde 2. Hoe was dit?

Er was wat vertraging in het bekendmaken van de uitslagen, maar uiteindelijk waren ze er dan toch. Het nadeel is alleen dat je eerst je score doorkrijgt en een week later pas je rangnummer, dus dan is het alsnog afwachten. 

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Als Biomedische wetenschappen echt is wat jij wil, ga er dan vol voor en heb vertrouwen. Als er tijdens de BMAT of de assessments iets niet goed gaat, blijf daar dan niet in hangen en zorg ervoor dat je het volgende wel goed doet.

Demi

Schat je kansen niet te laag in

Demi

Demi vergeleek de studie Biomedische wetenschappen aan verschillende universiteiten en meldde zich aan voor Leiden vanwege de kleinschaligheid en het raakvlak met de klinische praktijk. Ze vond de selectie spannend, maar vindt het een fijn vooruitzicht dat als ze geplaatst wordt ze hele gemotiveerde medestudenten heeft. Haar belangrijkste tips: laat je niet ontmoedigen en schat je kansen niet te laag in.

April 2015

Waarom heb je je aangemeld voor Biomedische wetenschappen in Leiden? 

Na een lang proces van afwegen van de studie Biomedische wetenschappen bij verschillende universiteiten kwam ik erachter dat Leiden voor mij de beste plek is om deze opleiding te volgen. Een reden hiervoor is dat de opleiding kleinschalig is waardoor elke student individuele aandacht kan krijgen. Daarbij staat de opleiding dichtbij de medische praktijk. Ook was het feit dat er aan de Universiteit Leiden voor Biomedische wetenschappen een selectieproces is, een reden om me hier aan te melden. Hierdoor kun je er met zekerheid vanuit gaan dat je de studie volgt samen met gemotiveerde medestudenten die het allemaal minstens zo interessant vinden als jij. 

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Ik heb de guide voor sectie 2 doorgenomen. Deze was online beschikbaar van half januari tot de dag dat de BMAT plaatsvond. Ik heb aantekeningen gemaakt van de onderwerpen waar ik moeite mee had, zodat ik dit nog extra kon leren. De meeste stof in dit boek is basiskennis en weet je al van de middelbare school. Toch raad ik aan om dit boek helemaal door te nemen ook al is dat veel werk, want ik heb er toch een aantal dingen van opgestoken. Ook maak je met behulp van deze guide kennis met de vaktermen in het Engels, en dit komt tijdens de studie zeker van pas. Naast het doornemen van de guide heb ik een aantal past papers geoefend. Vooral voor sectie 1 is dit nuttig, aangezien dit een ander soort vragen is dan dat je gewend bent. Voor sectie 3 is het handig om een aantal voorbeeld essays door te nemen zodat je goed weet hoe je deze moet structureren want dat is een erg belangrijk aspect bij de beoordeling. 

Hoe heb je de BMAT ervaren?

In de buurt van de plek waar de BMAT werd afgenomen was het enorm druk. Zorg dus om stress te voorkomen dat je op tijd vertrekt. Daar eenmaal aangekomen moest ik me melden bij de registratiebalie waar ook nog een behoorlijke rij stond. Nogmaals, vertrek op tijd want daarna moet je ook al je spullen afgeven waar ook weer een rij voor staat. Tijdens de toets mocht je eigenljik niet naar de wc en daardoor stond er dus ook een rij voor de wc. Ondanks dat ik me goed had voorbereid vond ik de BMAT nog best lastig. Ik vond het ook moeilijk om in te schatten of het goed gegaan was of niet. Ik deed de weken erna vooral mijn best om er zo weinig mogelijk aan te denken aangezien er toch niks meer aan veranderd kon worden. 

Even wachten, en toen kwam de uitslag: door naar ronde 2. Hoe was dit?

Ik was natuurlijk ontzettend blij dat ik door was naar de tweede ronde. Ik had een laag rangnummer (en stond dus hoog op de ranglijst) en dat had ik echt niet verwacht omdat mijn 5vwo-overgangscijfers niet geweldig hoog waren. De uitslag van de BMAT was al 10 dagen voor de einduitslag van de eerste ronde bekend gemaakt, dus op basis daarvan had ik al bedacht wat mijn rangnummer ongeveer zou kunnen zijn en dat was een stuk hoger dan mijn werkelijke rangnummer. Probeer dit dus vooral niet te doen want het scheelt een hoop zorgen. De cijfers waarmee je rangnummer berekend worden kunnen hierdoor immers niet ineens veranderen.

Hoe heb je het personal statement aangepakt? 

Ik ben al begonnen met punten opschrijven die ik erin wilde verwerken voordat ik wist dat ik door was naar de tweede ronde. Op 30 maart werden de rangnummers bekend en op 3 april moest het personal statement al ingestuurd zijn. Een goed personal statement kun je niet in zo’n korte tijd schrijven. Ik vond het aan het begin lastig om op die manier over mezelf te schrijven, maar uiteindelijk heeft het me wel inzicht gegeven en meer vertrouwen dat ik geschikt ben voor Biomedische wetenschappen in Leiden en dat deze opleiding ook geschikt is voor mij.

Wat verwachtte je van tevoren van de onderwijsdag?

Ik verwachtte eigenlijk precies wat in de mail stond, dus een hoorcollege en een werkgroep volgen en hierover een korte presentatie houden, een practicum doen en een afsluitende toets maken. Ik dacht dat je alleen op het laatste beoordeeld werd, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. Tijdens de werkgroep wisselden er steeds drie mensen die je beoordeelden door, zodat je werd beoordeeld door steeds iemand anders. Waarschijnlijk werd ik beoordeeld op bepaalde criteria en kon ik daar een bepaald aantal punten voor halen, maar dat beoordelingsblaadje mochten de kandidaten natuurlijk niet zien. Daarna moest je met je groepje een korte presentatie houden waarbij je 1 minuut per persoon mocht vertellen, en daarbij werd je ook weer beoordeeld. Tijdens het practicum werd je niet beoordeeld, maar daarna moest ineens een toets gemaakt worden en dat kwam voor mij nogal onverwachts. Daarna kwam de afsluitende toets en daar had ik van tevoren nog niet echt verwachtingen van.

Wat vond je van de onderwijsdag? 

Ik vond de onderwijsdag heel leuk, interessant en leerzaam. Ik heb me enorm vermaakt en veel nieuwe leuke mensen ontmoet. Ik vond het heel leuk om te ervaren hoe het is om een dag Biomedische wetenschappen in Leiden te studeren. Na deze dag  ben ik me alleen maar meer gaan verheugen op het moment dat ik met de studie kan beginnen, ik heb er enorm veel zin in.

Wat vind je het leukste of beste aan de decentrale selectie?

Ik vind het goed dat in Leiden decentrale selectie wordt gebruikt voor de toelating in plaats van loting. Het is natuurlijk spannend al die toetsen maken, maar op deze manier krijgt iedereen wel een gelijke kans om zichzelf te bewijzen. Dat is bij een loting niet het geval, dat hangt van het toeval af. Mensen met een hoger gemiddelde hebben weliswaar meer kans, maar met decentrale selectie wordt naar je kwaliteiten op verschillende gebieden gekeken en dat is naar mijn mening een stuk belangrijker dan je eindcijfers. Door de decentrale selectie was ik er zeker van dat ik, als ik door de procedure heen zou komen, minstens net zo gemotiveerde en geïnteresseerde medestudenten zou hebben. 

Wat vind je minder leuk?

Het selectieproces maakte mij erg onzeker. Ik vroeg me constant af of ik wel goed genoeg was. Dat kan lastig zijn, want ik wilde heel graag Biomedische wetenschappen studeren in Leiden. Ik ben er alsnog voor de volle 100% tegenaan gegaan en met resultaat. Wanneer het wat minder was gegaan dan had ik daar alsnog vrede mee gehad, omdat ik wist dat ik mijn best had gedaan en meer dan kun je niet doen. 

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Het is belangrijk dat je je niet te veel laat ontmoedigen door de decentrale selectie. Vergeet niet dat de selectie er is om iedereen een eerlijke kans te geven om te bewijzen of hij/zij goed en gemotiveerd genoeg is om de opleiding te volgen. Ik zag er aan het begin erg tegenop, maar achteraf bekeken viel het allemaal wel mee. Laat dit je niet weerhouden omdat het op het eerste gezicht heel moeilijk lijkt. Het is ook moeilijk, maar iedereen vindt het moeilijk en vaak schat je je kansen te laag in. Dit heeft er bij mij bijna voor gezorgd dat ik me niet in Leiden had ingeschreven. Mijn tip is dus dat je vol moet houden en niet het vertrouwen in je eigen kunnen moet verliezen. Als je het echt wilt, dan kom je er wel!

Manon

Bij de onderwijsdag moet je vooral jezelf zijn

Manon

Manon bezocht heel veel voorlichtingsdagen tot ze zeker wist dat het Biomedische wetenschappen werd. Ze zag de decentrale selectie niet als drempel, maar meer als een manier om bevestiging te krijgen dat ze geschikt was voor de studie. Natuurlijk was ze zenuwachtig, net als veel medestudenten. Maar bij de onderwijsdag merkte ze dat ze alleen maar haar best kon doen en zichzelf kon zijn.

April 2015

Waarom heb je je aangemeld voor Biomedische wetenschappen in Leiden?

Na héél vaak open dagen en voorlichtingen te hebben bezocht, wist ik wel zeker dat Biomedische wetenschappen de ideale studie was voor mij. Aangezien ik dit héél graag wilde, was de decentrale selectie voor mij geen “drempel” om het niet te gaan doen, het zou waarschijnlijk alleen maar bevestigen dat ik geschikt was voor deze studie (en dat bleek zo!).

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Voor Section 1 heb ik veel oude BMAT's gemaakt. Dit was niet mijn sterkste onderdeel, maar daar kon ik ook niet veel meer aan veranderen, maar je krijgt wel inzicht in de manier van vragen stellen door oude testen te oefenen.

Voor Section 2 heb ik goed doorgenomen wat je precies moet weten van scheikunde, natuurkunde, wiskunde en biologie. Sommige dingen worden anders genoteerd in het Engels, en andere dingen had ik bijvoorbeeld nog nooit gehad, zoals kansberekening bij wiskunde (ik doe wiskunde B). 

Voor Section 3 heb ik eenmaal een essay geschreven en deze laten lezen door een aantal mensen. Ook hierbij wist ik dat dit niet mijn sterkste kant was, maar ik heb geprobeerd het beste eruit te halen door mezelf proberen aan te leren om in korte tijd ideeën te organiseren en te verwoorden.

Hoe heb je de BMAT ervaren?

Ik vond het een bijzondere ervaring, zoveel mensen (een héle hoop mensen, ook voor Geneeskunde namelijk) bij elkaar met hetzelfde doel. Ik heb eigenlijk geen mensen gesproken tijdens de BMAT, ik had het idee dat iedereen erg in zichzelf was. Ik was best wel zenuwachtig voor de BMAT, volkomen logisch eigenlijk, ook als je daar de sfeer ervaart. Ik was heel blij toen de BMAT erop zat.   

Even wachten, en toen kwam de uitslag: door naar ronde 2. Hoe was dit?

Een héle opluchting. Ik had al eerder de resultaten van de BMAT gekregen en die waren gemiddeld. Mijn 5 vwo-cijfers hebben mijn rangnummer nog een beetje opgekrikt. Ik was echt ontzéttend blij toen ik hoorde dat ik door was. Dat betekende namelijk dat ik een stapje dichter bij mijn droomstudie was. 

Hoe was het om aan je personal statement te werken?

Ik vond het vooral onwijs nuttig voor mezelf om goed na te denken over de redenen waaróm ik dit wil gaan studeren en waaróm ik daarvoor geschikt ben. Het personal statement heeft ervoor gezorgd dat ik ook voor mezelf alles op een rijtje kreeg met betrekking tot motivatie. In mijn geval positief, want het werd me nog duidelijker dat dit de studie is die ik wil. 

Wat verwachtte je van tevoren van de onderwijsdag?

Een dag waarop ik echt de sfeer van de opleiding en het LUMC zou proeven. Ik zag het voor mezelf als de ultieme test om te kijken of dit écht is wat ik wil. En voor de opleiding was het de ultieme test om te kijken of ik echt ben wat zij zoeken in een student Biomedische wetenschappen.

Wat vond je van de onderwijsdag zelf?

Ik was ontzettend zenuwachtig, maar al snel bleek dat iedereen dat was en nog iets later bleek dat dat helemaal niet nodig was, eigenlijk. Het enige wat je deze dag hoefde te doen, was je best doen en jezelf zijn en dat is helemaal niet zo eng of moeilijk. Toen iedereen dit begon te beseffen, werd het ook nog eens een geweldig leuke en gezellig dag! Je ontmoet zoveel leuke mensen met dezelfde ambitie en interesse en je krijgt meteen zin om volgend jaar met hen te gaan studeren!

Wat vind je het leukste of beste aan de decentrale selectie?

Een opleiding met een decentrale selectie staart niet blind op alleen behaalde cijfers, wat vaak heel weinig tot niets zegt (zoals bij een loting), maar kijkt meer naar de student zelf, of hij/zij geschikt is. In mijn optiek behaal je zo betere matches tussen student en opleiding en trekken universiteiten de beste studenten aan. Motivatie voor prestatie, zou ik zeggen. 

Wat vind je minder leuk?

Het lijkt op het eerste gezicht allemaal heel streng. Het is ook een strenge selectieprocedure. Maar als je wil en zeker weet dat dit het is, denk ik dat je een goeie kans maakt. Laat je er vooral niet door afschrikken. Maar ik merkte onder mijn klasgenoten op de middelbare school dat zij allemaal zoiets hadden van: moet jij zóveel doen voor je selectie?! De meesten worden zo toegelaten, maar zie het niet als een drempel!

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Zenuwen zijn meer dan logisch, maar nergens voor nodig, vooral niet bij de onderwijsdag. Ik zag de BMAT echt als iets groots dat verplicht was en waar ik tegenop zag, maar de onderwijsdag is echt een dag waarop je ook vooral plezier kan beleven en nieuwe mensen kan ontmoeten en kan kijken of dit echt is wat je de komende jaren wil gaan studeren. Ik heb onwijs veel plezier beleefd aan die onderwijsdag en mijn zenuwen voor die dag waren echt nergens voor nodig geweest!

Wil je verder nog iets kwijt?

Biomedische wetenschappen lijkt mij een onwijs leuke studie en naar mijn mening is een decentrale selectie een goede manier om de meeste gemotiveerde mensen eruit te pikken! Als je maar je best doet en jezelf blijft, weet ik zeker dat je het best uit de verf komt!

Abel

Je plaatsing hangt af van je score t.o.v. anderen

Abel

Het persoonlijk contact met docenten was voor Abel een reden om zich in Leiden aan te melden voor Biomedische wetenschappen. Hij vond de BMAT best wel zwaar. Zijn belangrijkste advies over de BMAT: "iedereen heeft moeite met de vragen en je plaatsing hangt af van jouw score ten opzichte van andere mensen. Als je dit in je achterhoofd houdt kan je de BMAT veel relaxter maken."

April 2015

Waarom heb je besloten om je aan te melden voor Biomedische wetenschappen in Leiden?

Ik wist zeker dat ik Biomedische wetenschappen wilde gaan studeren. Er zijn alleen op dit moment veel mensen die opgeleid worden tot biomedicus, daarom wil ik de opleiding doen op die plek waar die het best gegeven wordt. Dat lijkt mij Leiden. Verder is deze opleiding heel klein, maar 71 studenten, dat lijkt mij alleen maar een voordeel: er is veel meer persoonlijk contact met de docenten. Uiteindelijk probeer ik mijn intuïtie te volgen en de sfeer bij deze opleiding beviel zo goed dat ik me heb aangemeld. 

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Op de site van de makers is een (nogal uitgebreid) overzicht van de stof te vinden. Dit heb ik bijna helemaal doorgelezen en de dingen die ik niet helemaal snapte heb ik onder elkaar geschreven. Zo kwam ik uit op een lijstje met dingen waar ik nog naar moest kijken. Verder heb ik wat oude opgaves gemaakt om een beetje een gevoel van de vraagstelling te krijgen en de tijd die nodig is om elke opgave te maken. 

Hoe heb je de BMAT ervaren?

De BMAT was zwaar. Normaal ben je gewend om in een toets wel 80% van de antwoorden te weten, hier ligt dat percentage veel lager. Wat je je vooral moet bedenken is dat de BMAT niet ontwikkeld is als schooltoets, maar als test om de allerbeste van de kandidaten er uit te halen. Bijna iedereen die ik na de toets sprak had het gevoel dat ze zwaar gezakt waren omdat ze zo weinig wisten. Dit is niet het geval: iedereen heeft moeite met de vragen en je plaatsing hangt af van jouw score ten opzichte van andere mensen. Als je dit in je achterhoofd houdt kan je de BMAT veel relaxter maken. 

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Kijk goed naar het assumed knowledge deel van de BMAT, er staan veel Engelse termen in die je moet kennen en een enkele keer iets wat niet in ons eindexamenprogramma zit. 

Wil je verder nog iets kwijt?

Veel plezier met je inschrijving en maak je niet te druk over de BMAT.

Natasja

Het valt achteraf hartstikke mee

Natasja

Natasja vond het idee van een selectie en plaatsing veel beter dan het idee van een loting. Dit was voor haar één van de redenen om zich aan te melden voor Biomedische wetenschappen in Leiden. Als ze erop terugkijkt heeft ze zich van tevoren veel te druk gemaakt over de BMAT. Het leukste aan de selectie en plaatsing vindt ze, dat ze tijdens de onderwijsdag al kennis kon maken met (eventueel) toekomstige studiegenoten.

April 2015

Waarom heb je je aangemeld voor Biomedische wetenschappen in Leiden?

Dat heeft meerdere redenen. Allereerst is de Universiteit Leiden de enige universiteit met een decentrale selectie voor de studie Biomedische wetenschappen. Ik vond het idee van een decentrale selectie veel beter dan het idee van een loting, omdat je met een decentrale selectie beoordeeld wordt op wat je kan. Ook stond de studie in Leiden als beste aangeschreven. Daarnaast vind ik Leiden een hele leuke en mooie stad om in te studeren en de universiteit zelf sprak mij ook erg aan.   

Hoe heb je je voorbereid op de BMAT?

Ik heb de volledige online study guide doorgenomen. Deze was gratis te verkrijgen op internet. Deze guide gebruikte ik om me voor te bereiden op section 2 van de BMAT. Er stond enorm veel informatie in, dus ik had er zeker wat aan. Verder heb ik een volledige test van een van de vorige jaren gemaakt om te oefenen en om te zien wat mij te wachten stond. Hierdoor kwam ik erachter dat je erg weinig tijd hebt om de vragen allemaal te kunnen maken. Ik raad dan ook zeker aan om met een test van een van de vorige jaren te oefenen. 

Hoe heb je de BMAT ervaren?

Ik vond de BMAT best een spannende ervaring, onder andere door het gebrek aan tijd bij section 1 en section 2. Je wilt de toets natuurlijk zo goed mogelijk maken. Het werd ook allemaal erg officieel geregeld. Het was wel fijn dat je tijdens de verschillende sections van de BMAT even pauze kreeg waarin ook een snoepje of een chocolaatje werd uitgedeeld. Als ik er nu op terugkijk dan vond ik de BMAT eigenlijk wel meevallen. Ik had me van tevoren veel te druk gemaakt!

Even wachten, en toen kwam de uitslag: door naar ronde 2. Hoe was dit?

Ik was echt enorm blij toen ik de mail met de uitslag kreeg! Ik was niet alleen door, maar had ook nog eens een heel goed rangnummer. Dat had ik echt niet verwacht. Ik ging me gelijk voorbereiden op ronde twee, door het schrijven van mijn personal statement.  

Hoe heb je het personal statement aangepakt?

Allereerst heb ik opgeschreven wat ik allemaal in het personal statement wilde vermelden. Ik heb dit gedaan met behulp van een formulier met aanwijzingen en vereisten voor je personal statement op de website van het LUMC. Toen ik dat had gedaan heb ik alles in een goed lopend verhaal verwerkt. Ik vond het eigenlijk best leuk om hieraan te werken. Ik realiseerde me hierdoor namelijk dat Biomedische wetenschappen echt de juiste studie voor mij is. Ik leerde mezelf door het maken van het personal statement bovendien beter kennen.  

Wat verwachtte je van tevoren van de onderwijsdag?

Ik verwachtte van tevoren dat het een zware en lange dag ging worden, omdat we erg veel moesten doen. Een hoorcollege, een practicum met een toets, een werkgroep met een presentatie en een afsluitende toets. Ik kon me van tevoren echter niet voorstellen hoe het allemaal in z’n werk zou gaan. 

Wat vond je van de onderwijsdag zelf? 

De dingen die we op de onderwijsdag moesten doen en de informatie die we kregen vond ik erg leuk en interessant. Wat ik ook erg leuk vond was het ontmoeten van een aantal (eventueel) toekomstige studiegenoten. Dit zorgde ervoor dat de spanning een beetje werd weggenomen en de onderwijsdag zelf gezellig werd. Ook vond ik de onderwerpen en opdrachten tijdens de onderwijsdag niet heel moeilijk te begrijpen en uit te voeren. 

Wat vind je het leukste of beste aan de decentrale selectie?

Het leukste vond ik het contact met je (eventueel) toekomstige studiegenoten. Ik vond ook de onderwerpen op de onderwijsdag erg geschikt. Het practicum was leuk om uit te voeren en het werkcollege was ook gezellig.    

Wat vind je minder goed?

Wat ik minder goed geregeld vond was het krijgen van informatie. Naar mijn mening kregen we de informatie over wanneer en waar de onderwijsdag plaats vond en de informatie over hoe we precies de uitslag kregen erg laat. Verder vond ik de onderwijsdag ook redelijk lang duren.  

Heb je nog tips voor kandidaten voor volgend jaar?

Allereerst zou ik als voorbereiding van de BMAT de online study guide zeker doornemen. Verder zou ik ook zeker een test van een van de vorige jaren maken om je voor te bereiden op wat je te wachten staat. Maak je niet teveel zorgen om de tijdsdruk tijdens het maken van de BMAT. Het lukte mij ook niet om alle vragen te maken in de tijd die je kreeg! Ook zou ik op tijd beginnen met het schrijven van je personal statement. Dit bespaart je een hoop onnodige stress. En als laatste: maak je niet te druk om de decentrale selectie, het valt achteraf hartstikke mee!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.