Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Biologie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Bioinformatica (BSc)

Studieprogramma

Bioinformatica is een snelgroeiend en inmiddels onmisbaar wetenschapsgebied geworden. Je volgt een basispakket van exacte en natuurwetenschappelijke vakken in de informatica, biologie en speciale integratievakken.

De basis van de informatica wordt gelegd in het eerste en tweede jaar. In de informaticavakken leer je om computers beter te laten werken: nóg nauwkeuriger, sneller en met grote datasets. Met deze kennis leer je bijvoorbeeld om zieke cellen op een röntgenfoto automatisch te laten herkennen. Ook ga je dieper in op de achterliggende wiskundige theorieën en leer je software en hardwaresystemen begrijpen en ontwikkelen. In de biologievakken leer je de werking van biologische processen (zoals de cel) doorgronden. Zo leer je hoeveel en welke informatie in DNA verborgen zit.

Een aantal vakken uitgelicht

Fundamentele Informatica

Met dit vak krijg je een introductie in de fundamentele wiskundige structuren die van belang zijn in de informatica. Je leert omgaan met formalisaties, abstracties en bewijstechnieken.

Algoritmiek

Het snelste pad van A naar B, het probleem met de wolf, de geit en de kool of de torens van Hanoi. Hoe pak je het zoeken naar een oplossing van een probleem eigenlijk aan? Een algoritme helpt je daarbij. Als je een oplossing hebt, kun je die testen door hem te programmeren.

Celbiologie

In dit vak verdiep je je in de kennis over belangrijke celbiologische processen, in het bijzonder de signaaltransductie-mechanismen die een rol spelen bij de communicatie tussen cellen en bij de migratie van cellen. Cellen van het immuunsysteem dienen als voorbeeld om algemene principes van celbiologische processen te illustreren. Deze processen worden behandeld in de context van ziekten, waaronder kanker, infectie- en ontstekingsziekten.

Moleculaire Genetica

In het vak Moleculaire Genetica bespreek je de historie en de principes van de genetica, met de nadruk op de genetica van eukaryoten. Je leert alles over erfelijkheid: van de erfelijkheidswetten van Mendel tot de structuur van DNA. Het leren zelfstandig uitvoeren van experimenten en het interpreteren van de resultaten staan hierbij centraal.

Moleculaire Biologie

Het vak Moleculaire Biologie brengt onderzoek naar schimmels en schimmelachtige bacteriën bijeen. Je houdt je bezig met het ontrafelen van de globale regulatieprocessen die de groei, ontwikkeling en productvorming in industriële micro-organismen aansturen. Ook denk je mee over nieuwe producten en technologieën voor onder andere de bestrijding van infectieziekten.

Programmeermethoden

Bij programmeermethoden leer je de basisbeginselen en concepten van programmeren, waaronder een ‘working knowledge’ van de programmeertaal C++. Tijdens dit vak krijg je diverse opdrachten om de theorie meteen in de praktijk te brengen.

Bachelorproject

In je bachelorproject doe je eigen onderzoek, waarbij je kunt kiezen uit alle expertisegebieden van Informatica in Leiden. Bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, waarbij je de computer zelfstandig laat leren en beslissingen nemen, zoals in de analyse van (medische) afbeeldingen. Ook kun je samenwerken met één van de vele onderzoekspartners van Informatica zoals vliegmaatschappijen, de politie of sportbonden. Aan het eind van je onderzoek schrijf je er een scriptie over en geef je een presentatie. Na afronding ben je Bachelor of Science.

Bekijk alle vakken in de e-studiegids

Keuzeruimte

Waar je later terechtkomt, hangt af van de richting die je kiest. De eerste twee jaar van je studie liggen grotendeels vast: je krijgt een sterke basis in de vakgebieden informatica en biologie. In je derde jaar volg je verdiepende vakken waarin de combinatie van beide wetenschapsgebieden centraal staat. Je hebt ook de keuze om een aantal Informaticavakken (Human Computer Interaction en Computergraphics) of Biologievakken (Molecular Design) te volgen.

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden