Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Biologie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Bioinformatica (BSc)

Arbeidsmarkt

Met deze studie ben je in staat om zowel in de informatica als de biologie verder te gaan. Als bioinformaticus weet jij complexe biologische gegevens begrijpelijk te maken en bij te dragen aan de kennis over bijvoorbeeld ziektebeelden. Ook ben je in staat zelfstandig systemen te bouwen of programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld zieke cellen op een röntgenfoto automatisch laten herkennen.

Wat doet een bioinformaticus?

Als academisch geschoolde bioinformaticus onderscheid jij je door jouw vermogen om complexe informatie uit levende cellen, virussen en andere biologische materialen te organiseren, modelleren en analyseren. Omgekeerd kun je ontdekkingen en inzichten uit de biologie gebruiken om betere en intelligentere software te bouwen. Deze kennis en vaardigheden zijn niet alleen in het onderzoek gewild, maar ook bij non-profitorganisaties, de overheid en het bedrijfsleven.

Bogumila Keur-Sobolewska

Alumna

Bogumila Keur-Sobolewska

‘Tijdens mijn studie ben ik al begonnen met werken, een baan voor drieënhalve dag in de week, zodat ik mijn studie kon afmaken en colleges kon volgen. Op mijn werk leerde ik dingen die ik in mijn studie kon toepassen: projectmanagement bijvoorbeeld.’

Michael Liem

Alumnus

Michael Liem

‘Tijdens de studie heb ik geleerd te werken met verschillende programmeertalen, vanuit verschillende invalshoeken. Dat helpt me in mijn onderzoek. Op het Institute of Biology Leiden hebben we een nanopore-machine, waarmee we het DNA van de tulp uitlezen door DNA in kleine stukjes te knippen. Wij werken aan software die al die DNAfragmenten weer in elkaar puzzelt, zodat we de complete lettervolgorde kunnen reconstrueren.’

De kennis en vaardigheden die je tijdens de bachelor Bioinformatica opdoet zijn zeer gewild. Je bent daarom gegarandeerd van een goede baan.

Werkveld van Bioinformatica alumni Universiteit Leiden
Waar komen bioinformatici terecht?

Als afgestudeerd bio-informaticus kun je aan het werk bij verschillende organisaties, zoals een onderzoeksafdeling van een ziekenhuis, een biomedisch onderzoeksbedrijf of in de farmaceutische industrie, de landbouw- of voedingsmiddelenindustrie. Ook kun je gaan werken in de sales, bij de overheid of bij een adviesbureau doordat je beschikt over nuttige vaardigheden uit de informatica zoals programmeren.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden