Universiteit Leiden

nl en
Informatica en Biologie - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Bioinformatica (BSc)

Onderzoek naar erfelijkheid en ziektes kan niet meer zonder programmeurs. Benieuwd hoe je vaardigheden van informatica en biologie kunt toepassen op levensechte problemen in ziekte en gezondheid? Dan is de bacheloropleiding Bioinformatica in Leiden iets voor jou!

Waarom Bioinformatica studeren?

Tijdens de studie Bioinformatica leg je de verbinding tussen informatica en biologie. Je houdt je bezig met het gebruiken van biologische data om inzichten te verkrijgen in bijvoorbeeld het ontstaan van ziektebeelden. De technologische vooruitgang van de laatste jaren maakt het mogelijk om complexe informatie uit bijvoorbeeld DNA en levende cellen te verkrijgen. Daarvoor gebruik én ontwerp je bij Bioinformatica (geautomatiseerde) systemen om deze stroom aan gegevens en informatie begrijpelijk te maken. Hiermee help je ziekenhuizen en universiteiten bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen, voedingsmiddelen of het kiezen van de meest geschikte behandelmethode.

Ruger Homna

Hoe vindt Rutger de studie?

Ruger Homna

'Wat ik erg leuk vind aan de studie is dat het heel relevant is. Er zijn veel ontwikkelingen op dit gebied en het is leuk om die in colleges te bespreken. Een redelijk bekende ontwikkeling van de laatste tijd is CRISPR/Cas9, waarmee DNA gemodificeerd kan worden.

'Het eerste combinatievak ‘Oriëntatie informatica & biologie’ is mijn favoriete vak. In dit vak kijken we naar DNA sequenties en schrijven we stukjes code. Met behulp van deze code kunnen we de DNA sequenties analyseren, en komen we meer te weten over deze sequentie. Dit vak vind ik het leukste omdat het echt de essentie van de studie is.'

Hermes

Waarom heeft Hermes voor deze studie gekozen?

Hermes

‘Ik wist zeker dat ik een bètastudie wilde doen. Ik wilde mijn kennis kunnen toepassen en ik schreef me daarom ook in voor Natuurkunde. Tot mijn oog viel op deze nieuwe studierichting. Informatica & biologie: de perfecte combinatie!’

Katy Wolstencroft

Waarom Bioinformatica studeren volgens Katy Wolstencroft?

Katy Wolstencroft

‘Door verschillende modelleertechnieken uit de informatica kun je nieuwe dingen ontdekken over data uit de biologie en zo worden beide vakgebieden gecombineerd. We hergebruiken en combineren bijvoorbeeld bestaande data en technieken om tot nieuwe inzichten over de mechanismes van ziektes te komen.’

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Bioinformatica studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Bioinformatica is een unieke specialisatie. Systemen en computers dragen data aan, maar zonder inzichten in de toepassing ervan kan er geen betekenis aan worden gegeven en gebeurt niet wat mogelijk is met de data. Met deze unieke specialisatie onderscheid jij je op de arbeidsmarkt!
  • De opleiding doet veel onderzoeksprojecten samen met bedrijven en onderzoeksgroepen van verschillende disciplines werken nauw samen. Dit kan voor jou resulteren in plekken voor je scriptie-onderwerp, een bacheloronderzoek en in nauwe contacten met mensen uit het veld.
  • De studie in Leiden is kleinschalig. Er heerst een informele sfeer waarin je veel persoonlijk contact hebt met studenten en docenten, bijvoorbeeld in de werkgroepen waar je in teamverband aan opdrachten werkt.

Lees meer redenen om voor Bioinformatica te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Bioinformatica bij jou?

In de afstudeerrichting Bioinformatica leer je informatie uit de biologie structuren, analyseren en herkennen. Je behandelt zowel abstracte wiskundige vraagstukken als ook praktisch georiënteerde zaken zoals het beheersen en ontwerpen van computerprogramma’s.

  • Zoek je een studie die aansluit bij de snelle ontwikkeling van internet en big data?
  • Houd je van het oplossen van complexe en abstracte vraagstukken?
  • Vind je het leuk praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren?
  • Ben jij een doorzetter met een aanleg en interesse voor wiskunde en exacte vakken?
  • Heb je een fascinatie voor biologie en de bouwstenen van het leven?
  • Lijkt het je interessant om te leren hoe je inzichten uit de biologie kunt gebruiken om betere en intelligentere software te bouwen?

Dan is Bioinformatica in Leiden zeker iets voor jou. Met het vwo-profiel Natuur & Techniek of een van de andere profielen met Wiskunde B ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze opleiding.

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Bioinformatica.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden