Universiteit Leiden

nl en

Afrikaanse talen en culturen (BA)

Studieprogramma

Afrika heeft heel veel verschillende aspecten. Je kunt het continent dan ook het beste leren kennen als je het met een brede blik bestudeert. Daarom hebben we binnen de opleiding Afrikaanse talen en culturen drie vakgebieden. Je verdiept je in taal en taalkunde, geschiedenis en literatuur. In het derde jaar heb je de mogelijkheid om via keuzevakken jouw specifieke interesses verder uit te diepen.

Programmaoverzicht

Taal en taalkunde
Kennis van de taal is essentieel om het continent te begrijpen. In je eerste jaar leer je dan ook Swahili, en in het tweede deel van je tweede jaar leer je een tweede Afrikaanse taal (je kiest zelf welke taal). Ook krijg je college in taalkunde. Je bestudeert de verschillen tussen Afrikaanse talen en leert hoe je weinig onderzochte Afrikaanse talen analyseert.

Geschiedenis en antropologie: Onderzoek in hedendaags Afrika
Hier maak je kennis met de antropologie van Afrika, waarbij communicatie een centraal begrip is. Hedendaags Afrika is onderhevig aan snelle veranderingen. In deze cursus bestudeer je hoe Afrikaanse samenlevingen zich organiseren in een globaliserende wereld. De opkomst van nieuwe communicatie technologieën in het continent is daarbij een belangrijk thema. Een ander thema waar communicatie een grote rol speelt, is dat van de Afrikaanse diaspora.

Literatuur en orale cultuur
Je bestudeert de bijzondere en rijke orale cultuur van Afrika. Ook verdiep je je in de moderne Afrikaanse literatuur als literaire prestatie én als commentaar op het heden en verleden van het continent.

Vaardigheden
Bij alle vakken die je volgt, doe je niet alleen kennis over Afrika op, maar ontwikkel je ook belangrijke vaardigheden. Daarbij gaat het vaak om typisch wetenschappelijke skills, zoals onderzoek doen en teksten interpreteren. Maar net zo goed leer je algemene vaardigheden waar je veel profijt van zult hebben én die nuttig zijn voor je CV. Een paar voorbeelden: samenwerken, informatie kritisch beoordelen, presentaties houden, ICT skills, goed communiceren.

Een aantal vakken uitgelicht

Het Swahili is de grootste taal van Oost-Afrika. Als je die taal spreekt, kun je echt deelnemen aan de Afrikaanse maatschappij. In het eerste jaar behandel je de basisgrammatica van het Swahili en bouw je een behoorlijke woordenschat op. Swahili zit heel logisch in elkaar. Aan het einde van het eerste semester kun je dan ook eenvoudige teksten lezen en communiceren over alledaagse zaken.

Je maakt kennis met de wereld van de Afrikaanse talen en met allerlei andere aspecten van de cultuur van het continent, zoals staatkundige geografie, natuur, voedsel en landbouw.

Bij deze opleiding krijg je een unieke kans om je onder te dompelen in de Afrikaanse maatschappij. In het tweede jaar ga je zes maanden naar Ghana . Hier kun je je Swahili perfectioneren en leer je bovendien een tweede Afrikaanse taal. Daarnaast volg je een aantal keuzevakken, doe je onderzoek en schijf je een werkstuk. Hiervoor gebruik je de kennis die je in het eerste semester hebt opgedaan bij het vak Oral Literature: Research in Living Traditions. Het is ook mogelijk om naar een ander Afrikaans land te gaan.

 

In je derde jaar sluit je je studie af met het schrijven van een eindwerkstuk. Dit schrijf je op basis van eigen onderzoek, waarbij je natuurlijk word begeleid door je docent. Samen met hem of haar kies je een onderwerp op het gebied van Afrikaanse taal- of letterkunde of (recente of oudere) geschiedenis.

Voorbeelden van eindwerkstukken:

De MINUSMA-missie in Mali: een analyse van legitimiteit
Witchcraft in Africa: Literary analysis

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Kijk dan in onze Studiegids. Let op: hieronder staat het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan er iets anders uitzien.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Binnen de studie Afrikaanse talen en culturen krijg je de mogelijkheid om een deel van de inhoud van je opleiding zelf te bepalen. Zo kun je jouw specifieke interesse volgen. In het derde jaar heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Die kun je zelf invullen met een of meer van de volgende opties:

Een keuzepakket

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket op maat samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dat kan in Nederland, maar ook in een Afrikaans land of elders. Zo ontdek je of dit soort werk bij je past. Door de werkervaring die je met een stage opdoet, ben je bovendien interessant voor werkgevers. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. En een goede stageplek vinden? Onze Career Service helpt je daar graag bij.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Als je colleges op jouw interessegebied volgt aan een buitenlandse universiteit, in Afrika of elders, is dat een mooie aanvulling op je opleiding. Bovendien heb je met deze internationale ervaring een voorsprong op de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.