Universiteit Leiden

nl en

Afrikaanse talen en culturen (BA)

Over de opleiding

Talen, culturen, geschiedenis of politiek in Afrika? Jij kiest! Bij de opleiding Afrikaanse talen en culturen leer je Afrika ten zuiden van de Sahara zien in zijn rijke diversiteit. Met kennis van de taal als basis kun je doordringen tot alle mogelijke aspecten van de mensen en hun cultuur in Afrika.

Opbouw van de bacheloropleiding

In het eerste jaar volg je inleidende colleges in de verschillende deelgebieden, zoals literatuur en cultuur. De nadruk ligt op taalverwerving: je gaat hard aan de slag om het Swahili te leren lezen en spreken. Ook doe je algemene academische vaardigheden op: je leert hoe je onderzoek uitvoert en er verslag van legt.

Je kiest een deelgebied dat jou het meest interesseert: taalkunde, geschiedenis of cultuurkunde. Taalverwerving blijft een belangrijk onderdeel van je studie. Je gaat door met Swahili en in het tweede semester van je tweede jaar ga je een half jaar naar Ghana om een tweede Afrikaanse taal te leren. Ook is het mogelijk om een andere Afrikaanse taal in een ander land te leren. Binnen de opleiding heb je veel ruimte om een eigen accent aan te brengen. Je kunt je richten op taalkunde, geschiedenis of literatuur.

In je derde jaar schrijf je een bachelor-werkstuk, waarmee je de bachelor afsluit. Het onderwerp bepaal je samen met je docent.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • Fotografie en beeldvorming over Afrika
  • Zulubeelden in Zuid-Afrikaanse films
  • Woorden van plaats en richting in het Konso (Ethiopië)

Sandra Bleeker

Ouderejaars Afrikaanse talen en culturen

Sandra Bleeker

“Het leren van talen is te gek. Als je in aanraking komt met nieuwe talen kom je ook in aanraking met verschillende perspectieven op hoe de wereld in elkaar steekt. In het Swahili bestaat een klassensysteem waarin woorden worden geplaatst. Daarmee krijg je ook een idee van hoe deze taalgemeenschappen de wereld indelen.”

Felix Ameka

Docent

Felix Ameka

"Ik geef onder andere het eerstejaarsvak Communicatie in Afrika. In dit college leren de studenten over de normen en waarden en de omgangsvormen in verschillende Afrikaanse samenlevingen. Bijvoorbeeld: het is in Afrika onbeleefd om met je linkerhand iets aan een ander te geven. Als je echt niet anders kunt, dan moet je jezelf met een speciale uitdrukking excuseren."

Onderwijsvormen

Als student Afrikaanse talen en culturen studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt gemiddeld 13 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

In hoorcolleges licht de docent een thema of een deelonderwerp toe, waarbij jij aantekeningen maakt en vragen kunt stellen. In werkgroepen bespreek je teksten en je discussieert met andere studeren over de betekenis ervan. Ook schrijf je werkstukken en houdt je mondelinge presentaties.

Studiebegeleiding

Bij de opleiding Afrikaanse talen en culturen krijg je veelal persoonlijke begeleiding zoals voortgangsgesprekken met je studiecoördinator. Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden