Universiteit Leiden

nl en

Afrikaanse talen en culturen (BA)

Na je studie

De meeste studenten Afrikaanse talen en culturen vinden na hun afstuderen snel een baan. Vaak lukt dat al binnen twee maanden! Dat geeft aan dat je met deze bachelor op zak interessant bent voor werkgevers. Anderen kiezen ervoor om een vervolgstudie te doen en gaan verder met een master in Leiden of aan een andere universiteit.

Wat weet je en kun je na je bachelordiploma?

Als je de bachelor hebt afgerond, heb je een mooi pakket aan kennis en vaardigheden tot je beschikking:

  • Uitgebreide kennis van Afrika;
  • Academische vaardigheden, zoals teksten interpreteren, een onderzoek opzetten en uitvoeren, presenteren, goede teksten schrijven in het Nederlands en Engels;
  • Algemene vaardigheden, zoals plannen, structureren, projectmatig werken, creatieve oplossingen bedenken, werken in een team.

In je studie heb je bovendien geleerd kritische en onafhankelijk te denken. Met al deze kennis en vaardigheden ben je geschikt voor (internationale) functies in het bedrijfsleven, bij de media, non-profitorganisatie, onderwijs en overheid.
Lees meer over Afrikaanse talen en culturen en de arbeidsmarkt.

Verder studeren

Na je bachelor kun je er ook voor kiezen om een master-opleiding te gaan doen. Zo verdiep je je academische kennis en vaardigheden. Je kunt dan een studie kiezen die aansluit bij Afrikaanse talen en culturen, maar je kunt ook voor een heel ander onderwerp gaan. De keuze is groot: Leiden heeft een groot aantal masteropleidingen. Maar je kunt ook een master aan een andere universiteit in binnen- of buitenland gaan volgen. Na een succesvol afgeronde masteropleiding ontvang je de titel Master of Arts (MA). Met een masteropleiding op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau.
Lees meer over onze masteropleidingen

Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de keuzes die je maakt. Studenten die deze opleiding volgen, komen dan ook terecht in uiteenlopende sectoren en beroepen.
Lees meer over de arbeidsmarkt

Ruth Kanis

Alumna

Ruth Kanis

‘Nadat ik Afrikaanse talen en culturen had afgerond, werd ik door het Tolkencentrum benaderd om tolk Swahili te worden. Jarenlang tolkte ik voor allerlei instanties die gesprekken hebben met asielzoekers zoals Vluchtelingenwerk, advocaten, artsen en IND. Ik ontmoette mensen uit de Democratische Republiek Congo, Burundi, Somalië. Ik heb veel geleerd over de herkomstlanden van asielzoekers, hoe de asielwereld in Nederland in elkaar steekt en hoe het er aan toe gaat bij al die instanties. En mijn Swahili is enorm verbeterd.’

Inge Ligtvoet

Alumna

Inge Ligtvoet

"Ik ben promovenda aan het Instituut voor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Mijn proefschrift gaat over stedelijke jeugd in Noord-Nigeria, hoe zij omgaan met kansen en verwachtingen in een land met weinig sociale zekerheid en veel politieke onveiligheid. Als promovendus ben je echt medewerker van de universiteit. Dat is heel anders dan student: je bent eigenlijk bezig met een ‘extra grote’ scriptie en doet vooral veel onderzoek."

"Ik heb 14 maanden onderzoek gedaan in Nigeria. Tijdens mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in geschiedenis en politiek. Ik legde toen al de basis voor de kennis die ik nu nodig heb."

Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event

De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terecht komen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.

Bekijk het videoverslag van het Humanities Career Event 2019

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Loopbaanbegeleiding

Je op de arbeidsmarkt oriënteren: wat houdt dat in en hoe doe je dat? En op welk moment in je studie begin je ermee? De faculteit Geesteswetenschappen heeft een eigen Career Service waar je met al je vragen over de arbeidsmarkt terecht kunt. Onze adviseurs bieden je advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk. Daarnaast organiseert de Career Service workshops en geeft voorlichting over arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.