Universiteit Leiden

nl en

African Studies (BA)

In de wereld van vandaag speelt Afrika een grote rol, en ook nog eens een rol die steeds belangrijker wordt. Of het nu gaat om cultuur, handel, vraagstukken rond het klimaat of maatschappelijke ontwikkelingen, je kunt niet om Afrika heen. Ben jij gefascineerd door Afrika en wil je je verdiepen in de vele aspecten van dit bijzondere continent? Wil je Swahili of Berber leren en een semester in Afrika wonen en werken? Kom dan naar Leiden voor de bachelor African Studies.

Waarom African Studies in Leiden?

Het continent werd en wordt vaak bekeken vanuit een eurocentrisch perspectief. Maar bij African Studies in Leiden bestudeer je Afrika van binnenuit, met oog voor het Afrikaanse perspectief. Aan de hand van verschillende vakgebieden, zoals geschiedenis, cultuur, antropologie en sociologie, verdiep je in de landen, de inwoners en de maatschappij. Daarbij wordt ook veel aandacht besteed aan de Afrikaanse diaspora. Zaken zoals slavernij, Black Lives Matter en de invloed van Afrikaanse landen op de westerse wereld komen natuurlijk ook aan de orde. Vanaf je tweede jaar kun je je specialiseren in een bepaald thema of in een regio of land. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de opleiding goed bij jouw doelen en jouw belangstelling past.

Taal en verblijf in Afrika

Taal is de sleutel tot kennis van een land en daarom besteden we veel aandacht aan taalverwerving. Tijdens deze opleiding leer je goed Swahili of Berber spreken, schrijven en lezen. Swahili is een van de belangrijke talen van Oost-Afrika en Berber is een taal die veel wordt gesproken in de diaspora. In je tweede jaar ga je een semester naar een Afrikaans land om je taalvaardigheid verder te perfectioneren en om stage te lopen of aan een Afrikaanse universiteit te studeren.

Toekomstperspectief

Je leert niet alleen veel over Afrika en over de verschillende regio’s, maar je doet ook veel academische en persoonlijke vaardigheden op. Een paar voorbeelden: kritisch denken, initiatief nemen, samenwerken met een team, creatieve oplossingen bedenken en informatie vinden en analyseren. Hiermee ben je voor veel werkgevers interessant.

Meer weten?

African Studies is een driejarige Engelstalige bachelor. Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de Engelstalige pagina van African Studies.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.