Journalistiek en nieuwe media

Schrijven, fotograferen, twitteren, interviewen, filmen, researchen, vloggen, factchecken – als moderne journalist moet je het allemaal kunnen. En in de minor Journalistiek en Nieuwe Media komt het allemaal aan bod. Na succesvolle afronding van deze minor kun je aanmelden voor de Nederlandstalige master Journalistiek en Nieuwe Media!

Een groot deel van de minor is een kennismaking met de journalistieke praktijk. Je leert allerlei vaardigheden die nodig zijn om verhalen te maken en op een aantrekkelijke manier te vertellen. Met alle mogelijke middelen: van teksten tot video’s , van infographics tot podcasts. Altijd met de bedoeling om mensen van alle rangen en standen te informeren. Publieksgericht publiceren dus.

Daarnaast is er aandacht voor relevante theorieën, onderzoeken en debatten over de journalistiek. Welke taak hebben journalisten in de samenleving? Welke professionele standaarden en ethische richtlijnen spelen een rol in de journalistiek? Hoe zorgen journalisten voor betrouwbare berichtgeving?

Kers op de taart is de mogelijkheid om een stage te lopen op een echte redactie, zodat je je eerste werkervaring kan opdoen in de journalistieke praktijk.

Willem Koetsenruijter

University Lecturer

Willem Koetsenruijter

"Journalistiek in Leiden onderscheidt zich van veel andere opleidingen door nadruk op multimedialiteit. Studenten die bij ons afstuderen kunnen worden ingezet op verschillende media. Zo word je geacht om o.a. foto’s, video, podcasts te kunnen maken en zo verschillende media te bedienen. "Na het voltooien van de master ben je een flexibele mediawerker, en kun je meerdere genres en media aan. Retorica vormt een rode draad in de opleiding. Wij vragen ons niet alleen af wat de informatie is die overgebracht wordt, maar ook wat de retorische principes zijn waarmee je de nieuwsconsument wilt overtuigen."