Universiteit Leiden

nl en

Leiden Leadership Programme

Heb jij interesse en ambitie om jouw leiderschapskwaliteiten en je kennis over leiderschap verder te ontwikkelen? Wil je meer leren over leiderschap in praktijk? Dan is het Leiden Leadership Programme iets voor jou.

Wat is het Leiden Leadership Programme?

Het Leiden Leadership Programme is een eenjarig programma voor gemotiveerde masterstudenten waarin je leert over leiderschap en je eigen leiderschapskwaliteiten ontdekt en ontwikkelt. Door het kleinschalige onderwijs en een ondersteunende docentcoach werk je op een persoonlijke manier aan je eigen ontwikkeling. Ook volg je tijdens dit interdisciplinaire programma seminars en vaardigheidstrainingen, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw sterke en zwakke punten en wat het effect is van jouw gedrag op anderen. Daarnaast werk je met een aantal medestudenten aan een pittige praktijkopdracht en ervaar je de complexiteit van leiderschap in de praktijk.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Voor wie is het Leiden Leadership Programme?

Het Leiden Leadership Programme is toegankelijk voor alle masterstudenten van de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam, ongeacht je studie en achtergrond. Omdat het programma wel bij je moet passen, gelden er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om deel te kunnen nemen. Herken je jezelf in onderstaande kenmerken? Dan is het Leiden Leadership Programme misschien iets voor jou?

 • Je bent gemotiveerd en hebt naast je masteropleiding ruimte om een intensief traject te volgen.
 • Je wilt je leiderschapskwaliteiten ontwikkelen in een uitdagende praktijkomgeving.
 • Je wilt over de grenzen van je eigen discipline kijken en met studenten uit andere vakgebieden samenwerken.
 • Je bent bereid om kritische te reflecteren op je eigen ontwikkeling.
 • Je hebt goede studieresultaten behaald in je bacheloropleiding.

Wat zijn de voordelen van het Leiden Leadership Programme?

Deelname aan het Leiden Leadership Programme levert je een hoop voordelen op waar je je hele leven van profiteert:

 • Je ontdekt en ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden.
 • Je leert talenten van anderen herkennen en (effectief) inzetten.
 • Je krijgt inzicht in je sterke en zwakke punten.
 • Je leert over leiderschapstheorie.
 • Je maakt een plan voor je verdere ontwikkeling.
 • Je weet hoe je effectief functioneert in een organisatie.
 • Je bouwt aan je professionele netwerk.
 • Je ontvangt een honourscertificaat en krijgt 20 EC extra op je mastersupplement.

Onderwijsprogramma Leiden Leadership Programme

Tijdens het Leiden Leadership Programme werk je op verschillende manieren aan de ontwikkeling van jouw persoonlijke leiderschap in theorie en in praktijk:

 • Assessments: brengen jouw leiderschapscapaciteiten en –ambities in kaart.
 • Praktijkopdracht: in een organisatie of bedrijf werk je in multidisciplinaire teams van vier studenten aan een complex vraagstuk.
 • Vaardigheidstrainingen: trainingen in vaardigheden die belangrijk zijn voor leiderschap en je stimuleren om je persoonlijk verder te ontwikkelen, zoals onderhandelen, conflicthantering en motiveren.
 • Seminars: vergroten jouw kennis over leiderschap door de dialoog en discussie aan te gaan met aansprekende wetenschappers en succesvolle leiders.

Certificaat Leiden Leadership Programme

Als je het Leiden Leadership Programme succesvol hebt afgerond ontvang je een honourscertificaat en krijg je een vermelding op je diplomasupplement. 

Praktische informatie

 • Omvang van het programma: 20 EC extracurriculair.
 • Duur van het programma en planning: Het programma duurt één jaar en begint in september.
 • Voertaal: Nederlands, maar literatuur en bepaalde onderdelen kunnen Engelstalig zijn.
 • Kosten: De bijdrage voor deelname aan het Leiden Leadership Programme is € 250,-

 

Testimonials Leiden Leadership Programme

Fabian

student

Fabian

“De praktijkopdracht is pittig en de organisatie vraagt echt iets van je. Ze verwachten uitstekende studenten en zijn ook niet bang dat niveau van je te eisen. Om zo binnengehaald te worden is leuk, tot je beseft dat de opdracht leidt tot een eindresultaat en dat de leiding van de organisatie hier hun kritische blik op zal werpen. Dan merk je eigenlijk hoe motiverend dat is, een inkijkje krijgen in een grote organisatie en daar nog iets kunnen betekenen ook.”

Marianne

student

Marianne

“Tijdens de colleges en trainingen discussieerde ik met studenten van verschillende studies. Dat mensen van mijn leeftijd door hun interesses en expertises zo’n andere kijk op de wereld zouden hebben, had ik niet gedacht! Als bioloog keek ik vaak onbewust door een ‘bètabril’. Door LLP'ers van bijvoorbeeld psychologie werd ik uitgedaagd om anders te denken. En andersom kon ik hen weer uitdagen. Een fantastische wisselwerking die regelmatig leidde tot goede discussies of de slappe lach!”

Robin

student

Robin

“Ik had voor het programma niet verwacht dat ik ook zoveel zou leren over de praktische kant van leiderschap. In de trainingen leer je heel anders dan bij een gemiddeld hoorcollege: je wordt uitgedaagd om te experimenteren met verschillende technieken. In het begin voelde dit nog wat onwennig, maar tijdens de praktijkopdracht heb ik hier veel baat bij gehad. Ons eindproduct is zo goed ontvangen door het bedrijf dat ons inmiddels een vervolgopdracht is aangeboden.”

Meer informatie

Heb je interesse in het Leiden Leadership Programme en wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website van het Leiden Leadership Programme. Hier vind je informatie over het programma, aanmelding en selectie en de ervaringen van studenten. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.