Universiteit Leiden

nl en

FAQ voor studenten uit gebieden met een rode of oranje kleurcode

Studenten die recent terugkeren uit een land/regio met een oranje of rood reisadvies (waarvoor de overheid thuisquarantaine adviseert), mogen gedurende 10 dagen niet naar de universiteit komen.

De Nederlandse Rijksoverheid hanteert een systeem van kleurcodes voor landen om te bepalen wat de veiligheid voor de gezondheid daar is. In sommige landen is er meer verspreiding van corona dan in andere landen, daarom gelden voor verschillende landen ook verschillende kleurcodes.

Ben je een internationale student die naar Nederland komt, dan kan voor jou gelden dat je uit een land komt, dat door de Nederlandse overheid de kleurcode oranje of rood heeft gekregen. Studenten die recent terugkeerden uit een land/regio met een oranje of rood reisadvies (waarvoor de overheid thuisquarantaine adviseert), mogen gedurende 10 dagen niet naar de universiteit komen. De actuele reisadviezen vind je op nederlandwereldwijd.nl

Dit kan vragen bij je oproepen; daarom hebben we deze FAQ voor je samengesteld om je te helpen het juiste antwoord te vinden.
 

Zelfquarantaine

Kijk op onderstaande website om erachter te komen welke landen een rode of oranje kleurcode hebben. Let erop dat de lijst dagelijks verandert, dus ons advies is om goed op de hoogte te blijven. Je vindt meer informatie over wat reizigers moeten doen om in zelfquarantaine te gaan op de website van de Rijksoverheid.

Als je naar Nederland reist vanuit een land dat de Nederlandse regering als hoog risico heeft aangemerkt (rode of oranje kleurcode), geldt voor jou het dringende advies om na je aankomst 10 dagen in zelfquarantaine te gaan. Op haar website biedt de Rijksoverheid informatie over wat zelfquarantaine inhoudt en welke quarantaineregels jou ten sterkste worden geadviseerd op te volgen voor de eerste 10 dagen na je aankomst in Nederland. Je vindt meer informatie over welke reizigers in zelfquarantaine moeten op de website van de Rijksoverheid.

Zelfquarantaine houdt in dat je 10 dagen binnen blijft, dat je geen bezoek ontvangt en dat je niet lokaal of regionaal reist. Meer informatie over zelfquarantaine.

Zelfs als je geen coronasymptomen hebt, kun je het virus nog steeds bij je dragen en mensen om je heen besmetten. Er is meer kans dat je het virus bij je draagt als je uit een land of regio komt met een rode of oranje kleurcode. De universiteit houdt zich aan het advies van de overheid om in zelfquarantaine te gaan als je uit een land of regio komt met code rood of oranje, om zodoende de gezondheid van haar studenten en medewerkers te beschermen.

Introductieweken

Op het moment wordt er hard gewerkt aan de programma’s voor de diverse introductieprogramma’s. Wat wij kunnen aanbieden heeft te maken met welke maatregelen van kracht zijn tijdens de introductieweken. We houden rekening met een hybride programma waar je online en fysiek kennis kunt maken met elkaar, verenigingen en andere studentenorganisaties.  Maar ook geheel online is een mogelijke optie.
Als je bij aanvang in quarantaine moet, kun je zeker in ieder geval deelnemen aan het online gedeelte van de introductieprogramma's. Je kunt logischerwijs niet deelnemen aan de on campus activiteiten als je in quarantaine zit. Kom je uit het buitenland en moet je in quaraintaine, dan adviseren we je om zo vroeg mogelijk naar Nederland te reizen zodat je de quarantaine periode kunt afronden voordat de introductieprogramma's starten. 

Hou de introductieweek pagina's in de gaten voor actuele informatie.

Ja, als je je voor een van de introductieweken hebt aangemeld, kun je tijdens de zelfquarantaine aan het online programma meedoen.

Onderwijs

Zorg dat je 10 dagen voor aanvang van de eerste onderwijsactiviteiten (weer) in Nederland bent, zodat je tot aan de start van het onderwijs in zelfquarantaine kunt gaan.

Meer informatie over de start van het onderwijs dit academisch jaar

Vervoer vanaf de luchthaven

De Warm Welcome Service van de Universiteit Leiden zoekt naar manieren om nieuwe studenten een goed welkom te geven.

Als je met het openbaar vervoer reist, houd er dan rekening mee dat passagiers in Nederland verplicht zijn om een niet-medisch masker te dragen als ze met het openbaar vervoer reizen. Draag je geen masker, dan riskeer je een boete.

Huisvesting

Je wordt geadviseerd niet vanuit een gebied of land met code rood of oranje naar Nederland te reizen als je nog geen onderkomen hebt gevonden.

Meer informatie over huisvesting

Laat de afdeling Housing via het contactformulier weten dat je niet op het afgesproken tijdstip kunt langskomen om het contract te ondertekenen omdat je in zelfquarantaine zit.

Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten, bijvoorbeeld over etenstijden, toiletgebruik, etc. Verblijf zoveel mogelijk op je eigen kamer en houd altijd 1,5 meter afstand. Woon je in een huis met een residence assistant, informeer hem of haar dan over je situatie. Vermijd daarbij direct contact.

Nee, als je besluit in zelfquarantaine te gaan omdat je uit een oranje of rood land/regio komt, hoeven je huisgenoten dat niet te doen. Alleen als iemand van jullie symptomen ontwikkelt, moeten jullie allemaal binnen blijven en contact met anderen vermijden.

Als je je niet kunt afzonderen in je onderkomen, kunt je overwegen om tijdelijk elders onderdak met privévoorzieningen te regelen, zoals een hotel, hostel of bed & breakfast.

Gebruik in de eerste plaats je netwerk: misschien ken je andere studenten die bereid zijn boodschappen voor je te doen. Tegenwoordig kun je ook online boodschappen doen.

Op Jumbo.com kun je met je creditcard betalen voor online boodschappen.  

Praktische zaken

De Universiteit Leiden biedt een buddy-service aan voor studenten die wat gezelschap, hulp en support nodig hebben in deze moeilijke tijden. Je buddy kan je (online) sociale interactie en morele ondersteuning bieden, evenals praktische tips. Als je in quarantaine zit en je bent niet in staat om online boodschappen te doen, dan kan je buddy tot twee keer per week boodschappen voor je doen. 

We zullen ons best doen om je een buddy te bieden, maar houd er rekening mee dat dit niet altijd mogelijk is vanwege capaciteitsproblemen. Als we geen buddy kunnen vinden, verwijzen we je naar andere externe bronnen.

Vanwege de coronamaatregelen bieden sommige banken de mogelijkheid om online een bankrekening te openen. Enkele opties zijn:

Meer informatie over het openen van een bankrekening

We raden je aan om een creditcard en wat euro's in contanten mee te nemen. Eenmaal in Nederland kun je een bankrekening openen, ook online. Zie ook: Ik heb nog geen Nederlandse bankrekening. Hoe kan ik dit regelen als ik in zelfquarantaine ben?

Het is mogelijk om je na de quarantaineperiode in te schrijven bij de gemeente.

Zelfzorg & welzijn

Universiteit Leiden biedt verschillende opties aan om in contact te komen met andere studenten als je in quarantaine zit. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een online student support groep of een student buddy aanvragen. Voor meer informatie over deze en andere mogelijkheden, bezoek de Je Welzijn-pagina.

Het is begrijpelijk dat je je alleen en geïsoleerd voelt als je in quarantaine zit. Op de Je Welzijn-pagina vind je tips en mogelijkheden om mentaal fit te blijven en in contact te komen met andere studenten. Je vindt hier ook informatie bij wie je terecht kunt voor advies en begeleiding, zowel binnen als buiten de Universiteit Leiden.

Als je symptomen jebt zoals verkoudheid, hoest, koorts of verlies van smaak of geur, kun je je laten testen op het coronavirus.

Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Heb je bijvoorbeeld koorts of ben je kortademig? Bel dan je huisarts, je medisch specialist of het plaatselijke medisch centrum.

Bel in levensbedreigende situaties altijd 112

 
Misschien heb je nog geen huisarts? Bij de meeste huisartsenpraktijken kun je je online of telefonisch aanmelden. Informatie over huisartsenpraktijken die ervaring hebben met internationale studenten.

Vergeet niet dat je ervoor moet zorgen dat je een toereikende zorgverzekering hebt.

In de introductieweek kun je contact opnemen met je introductiementor. Vanaf het begin van het studiejaar kun je contact opnemen met je studiementor.

Je kunt ook contact opnemen met de Student Support Services via studentsupport@leidenuniv.nl, of via 071 527 8025 (elke werkdag bereikbaar van 9:30 tot 12:00 uur).

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.