Universiteit Leiden

nl en

FAQ Start van je studie

Ga jij per 1 september studeren aan de Universiteit Leiden, dan heb je vanwege de coronamaatregelen misschien aanvullende vragen. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de start van het academisch jaar van de Universiteit Leiden. Deze FAQ wordt voortdurend bijgewerkt.

Voor het komende collegejaar staan we klaar om je te verwelkomen op de Universiteit Leiden. We gaan er vanuit dat we alle studenten weer veilig op de campus kunnen ontvangen en het onderwijs weer grotendeels op locatie zal zijn. Studeren gaat over samenwerken, samen aan de slag met onderzoeksvragen, actief met je docenten in gesprek en in debat met je medestudenten.  Al hebben we afgelopen jaar gezien dat online onderwijs ook goed gaat,  fysieke ontmoetingen met je docenten en tussen studenten onderling blijven cruciaal voor het beste onderwijs dat wij je willen bieden.

De antwoorden op onderstaande vragen geven een beeld van de huidige situatie, met beperkende maatregelen en veel online onderwijs. Zodra er meer duidelijkheid is vanuit de overheid wat er na de zomer mag en kan, zullen we de antwoorden updaten.

Hoe de Universiteit Leiden zich voorbereidt

De gezondheid en veiligheid van onze studenten en medewerkers staat voorop. De Universiteit Leiden houdt zich strikt aan de richtlijnen van het Nederlandse kabinet, aan de adviezen van het RIVM en de regels van Veiligheidsregio. Dat betekent dat we, tijdens de lockdown, alle evenementen hebben afgelast tot 1 september, en dat we alleen online onderwijs geven en iedereen zo veel mogelijk thuis werkt. In dagelijkse updates informeren we onze studenten en medewerkers over de maatregelen die we nemen. Een Centraal Crisisteam leidt de universiteit door de crisis.

Voor het onderwijs is besloten dat gedurende de lockdown al het onderwijs online zal plaatsvinden. De geldende uitzonderingen voor kleinschalig practicumonderwijs en mentor- en tutoraatbijeenkomsten blijven van kracht; deze kunnen nog fysiek plaatsvinden. Het kan zijn dat bepaalde opleidingen kleinschalige fysieke onderwijsbijeenkomsten organiseren, hierover wordt op facultair niveau gecommuniceerd.

We weten nu nog niet hoe open de wereld weer kan zijn in september 2021. Mogelijk is er de eerste maanden van het nieuwe collegejaar een overgangssituatie met een combinatie van online en offline onderwijs, zodat studenten gemakkelijker digitaal kunnen ‘aanschuiven’. Ook op de langere termijn willen we wel het goede van online onderwijs behouden. Denk bijvoorbeeld aan weblectures en kennisclips die jou kunnen helpen in de voorbereiding zodat er in de werkgroepen en practica op locatie ook echt tijd is voor interactie en contact.

We begrijpen dat je zo snel mogelijk wilt weten hoe jouw onderwijs er uit zal komen te zien. De veiligheid en gezondheid van onze studenten en docenten staat bij ons voorop. Ook daarom houden we ons aan de maatregelen van de Nederlandse regering en de richtlijnen van het RIVM. Hoe die straks in september 2021 zullen zijn, weten we uiteraard nu nog niet. Houd daarom deze website in de gaten, hier vermelden we telkens de actuele informatie. Iedereen die zich heeft aangemeld voor een studie, informeren we per mail over hoe het onderwijs er in het nieuwe collegejaar uit zal zien. 

We bieden ruim 50 bachelor en bijna 80 masteropleidingen aan – en die verschillen enorm: in omvang, onderwijsvorm, in mogelijkheden van de gebouwen. Hoe het onderwijs er straks exact uit komt te zien kan dus per opleiding verschillen. Daarom krijg je over de precieze invulling van jouw rooster informatie van je eigen opleiding. Deze roosters zijn vanaf 15 juni bekend. 

Heb je in de tussentijd vragen? Neem dan contact op met de Studielijn.

Als eerstejaars bachelorstudent kom je met circa 10 tot 15 andere eerstejaars studenten in een tutorgroep, die begeleid wordt door een ouderejaarsstudent én een docent. Zeker in het begin van de studie heb je met die groep regelmatig contact. Dit helpt je om je snel thuis te voelen bij je nieuwe opleiding. Zo kun je bij je docent- en studenttutor terecht met vragen, maken ze je wegwijs in de opleiding en de universiteit en organiseren ze leuke activiteiten om jou en je studiegenoten goed te leren kennen.

Voor eerstejaars masterstudenten wordt een vorm van coaching ontwikkeld, die zich bijvoorbeeld richt op activiteiten rondom arbeidsmarktvoorbereiding, onderzoek of het wegwijs raken in de universitaire bibliotheken.

Daarnaast organiseren studieverenigingen, studentenverenigingen en andere studentenorganisaties straks zoveel mogelijk online en fysieke activiteiten om je studiegenoten te leren kennen. Ook kun je terecht bij het uitgebreide netwerk van studentondersteuning en vind je tips op speciale platforms als de Healthy University en Online Studeren.

Ben je in  het buitenland geweest deze zomer of kom je vanuit het buitenland voor een studie naar de Universiteit Leiden? Studenten die recent terugkeerden uit een land/regio met een oranje of rood reisadvies (waarvoor de overheid thuisquarantaine adviseert), mogen gedurende 10 dagen niet naar de universiteit komen. De actuele reisadviezen vind je op nederlandwereldwijd.nl

Onderwijs op de campus
Als je straks weer gaat studeren in september, is je onderwijs hopelijk weer gedeeltelijk op locatie, in universitaire gebouwen. Hier heb je alleen toegang als je geen risico vormt voor je medestudenten en docenten. Dat wil zeggen dat je geen klachten hebt, en wanneer je inreist uit een oranje of rood gebied, je twee weken in thuisquarantaine bent geweest.

Thuisquarantaine
Kom je uit het buitenland? Kijk dan welke landen door de Nederlandse overheid de codekleur oranje of rood hebben gekregen. We verwachten dat dit regelmatig wijzigt, dus controleer goed wat geldt op de dag van inreizen.

Als je inreist uit een land of gebied met een oranje of rode kleurcode, volg dan het advies van de overheid om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan en mag je niet naar de universiteit komen.

We begrijpen dat thuisquarantaine lastig kan zijn voor eerstejaars en voor internationale studenten. Je kunt je studie online beginnen als je (nog) niet in staat bent om naar de universiteit te komen. In huurlocaties van de universiteit kunnen resident assistants internationale studenten ondersteunen tijdens quarantaine. Als je vragen hebt over de thuisquarantaine, bekijk dan de FAQs hierover. Houd deze site goed in de gaten voor informatie over hoe je moet handelen bij intake-afspraken bij bijvoorbeeld de IND, gemeente en bank, als je in quarantaine moet. Nog vragen waarop je geen antwoord vindt? Neem dan contact op met student support services, studentsupport@leidenuniv.nl of + 31 71 527 8025 (elke werkdag bereikbaar van 9:30 tot 12:00 uur).

Introductieweken
Ook als je deelneemt aan een introductieweek, kun je alleen meedoen met de onderdelen op locatie wanneer je je houdt aan de landelijke voorschriften en aan de regels van de organisatie van de introductieweek. Je ontvangt hierover nadere informatie van de introductieweek waarvoor je je hebt opgegeven.

Checken en testen
Stel jezelf de vragen van de RIVM-check voor bezoekers voordat je gaat studeren in onze gebouwen of meedoet met evenementen of naar bijeenkomsten gaat. Als je klachten hebt moet je je laten testen.

Online onderwijs

Om continuïteit én kwaliteit in de opleiding te garanderen, biedt de universiteit vanaf 23 maart 2020 tijdens de lockdown-periodes al het onderwijs online aan. We garanderen daarbij de kwaliteit van de opleiding en zoeken creatief naar nieuwe vormen van onderwijs. Lees  hier meer over op de pagina Online onderwijs: hoe doen we dat?

In het dossier studeren in tijden van corona vinden studenten alle informatie en tips over hoe ze hun studie online goed kunnen aanpakken. Onze ICT faciliteiten vergemakkelijken het online contact. De voortdurende onzekerheid over de situatie rond het coronavirus is voor iedereen (mentaal) belastend. Het is dus niet gek als je stress of zorgen hebt over je gezondheid of je studie. Er is veel informatie en ondersteuning beschikbaar om je hierbij te helpen. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een online student support groep of een student buddy aanvragen. Voor meer informatie over deze en andere mogelijkheden, bezoek de Je Welzijn-pagina.

Natuurlijk is het van groot belang dat je ook in deze moeilijke omstandigheden kunt vertrouwen op goed onderwijs. Je opleiding doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zowel het onderwijs als de toetsen voldoen aan de kwaliteitseisen en andere afspraken die in de OER (Onderwijs- en Examenregeling) van jouw opleiding staan. Door de uitzonderlijkheid van de situatie kan het wel voorkomen dat er besloten moet worden tot kleine afwijkingen van de OER. 

Docenten worden ondersteund  vanuit het Centre for Innovation en het ICLON, het interfacultair centrum voor lerarenopleiding, onderwijsontwikkeling en nascholing van de Universiteit Leiden. Daarnaast heeft de universiteit een website ingericht waar zij terechtkunnen voor begeleiding en advies over online onderwijs verzorgen.

Alle docenten (en studenten) moeten zich houden aan de Gedragscode onderwijs op afstand. Hierin staan duidelijke richtlijnen over zaken als toetsing, communicatie, etiquette en privacy.

Je kunt nog steeds boeken lenen bij de UB en bijvoorbeeld daar printen. De studieruimtes zijn gesloten. De UB hanteert momenteel een aangepaste dienstverlening.   

Zeker. De vorm van het onderwijs wijzigt deels, de inhoud van je opleiding niet. 

Ook nu het onderwijs grotendeels online is, zorgt de universiteit ervoor dat je al het onderwijs kunt blijven volgen en dat dit zoals altijd voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Het collegegeld blijf je - in lijn met de landelijke regelgeving en richtlijnen -verschuldigd.

Veel docenten zullen Kaltura Live Room gebruiken om interactief online onderwijs te geven. Om toegang te krijgen tot Kaltura Live Room heb je het volgende nodig:

 • Een stabiele internetverbinding
 • Webbrowser Chrome of Firefox
 • Een laptop of desktopcomputer, bij voorkeur met camera
 • Een microfoon, via je pc of via een koptelefoon

Volg ook onderstaande adviezen op, om te zorgen dat Live Room goed werkt:

 • Zet je camera alleen aan als het strikt noodzakelijk is.
 • Sluit andere browsers en applicaties.
 • Gebruik zo mogelijk internet via een kabel in plaats van wifi.
 • Als je wifi gebruikt, ga dan dichtbij de router zitten. Vraag eventuele huisgenoten om het gebruik van internetapplicaties zoals Netflix te beperken.
 • Herstart je pc regelmatig om tijdelijk geheugen vrij te maken.
 • Investeer zo nodig in uitbreiding van het geheugen van je pc.

Laptop lenen

Als je geen geschikte pc hebt, kun je in uitzonderlijke gevallen voor een toets of voor langere tijd een laptop lenen van de universiteit.

Voor een toets
Als je een laptop nodig hebt voor een online toets, kun je die voor korte tijd lenen bij studentencentrum Plexus in Leiden of bij de servicebalie van Wijnhaven in Den Haag. Reserveer een laptop voor een toets.

Voor langere tijd
Heb je voor langere tijd een laptop nodig om online onderwijs te volgen? Bespreek het met je studieadviseur. Als hij/zij je schriftelijke toestemming heeft gegeven, kun je een leenlaptop voor langere tijd aanvragen.

Overige IT-voorzieningen vanuit de universiteit

Office 365 en OneDrive

Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive.

 • Met Office 365 heb je op je pc en mobiele apparaten toegang tot programma’s als Word en Excel.

 • Via OneDrive kun je tot 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen in de cloud.

Installeren

 1. Ga naar www.office.com.
 2. Log in met ULCNstudentnummer@vuw.leidenuniv.nl en het wachtwoord van je ULCN-account.
 3. Klik op de knop [Office installeren] > Office 365 apps en volg de instructies.

Meer informatie en ondersteuning

Microsoft Teams: veilig online samenwerken

Met Microsoft Teams kun je op afstand samenwerken met je medestudenten. Teams is het meest geschikt voor kleine groepen. Je kunt met Teams:

 • chatten
 • (video)bellen
 • documenten delen, bewerken en opslaan

Je mag Teams niet gebruiken om opnamen te maken of gevoelige data op te slaan. Teams is ook niet bedoeld om documenten voor lange tijd op te slaan. Gebruik in plaats daarvan andere opties, zoals OneDrive.

Meer informatie en tips over voorzieningen, diensten en IT

Studentenleven

Op het moment wordt er hard gewerkt aan de programma’s voor de diverse introductieprogramma’s. Wat wij kunnen aanbieden heeft te maken met welke maatregelen van kracht zijn tijdens de introductieweken. We houden rekening met een hybride programma waar je online en fysiek kennis kunt maken met elkaar, verenigingen en andere studentenorganisaties. Daarnaast zullen studenten, zoals elk jaar, in een groepje deelnemen aan het programma op locatie. Ook geheel online is een mogelijke optie. Het belangrijkste doel blijft dat je de studie, de stad, het studentenleven én elkaar goed leert kennen. De introductie moeten een onvergetelijke start van je studententijd zijn en die ervaring – online en op locatie – willen we jou ook aanbieden! 

In nauwe samenwerking met de onderwijsinstellingen (Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden) en de Gemeente Leiden en Gemeente Den Haag, wordt dus hard gewerkt om een vorm te vinden voor het fysieke deel van de introductieprogramma’s 2021. De veiligheid van de deelnemers en vrijwilligers staat altijd voorop en het programma past binnen de geldende richtlijnen van het RIVM en de overheid.

Hou de introductieweek pagina's in de gaten voor actuele informatie.
 

Je kunt zeker lid worden van een studenten- en/of studievereniging. Op de site studentenstadleiden.nl kun je online al de verschillende Leidse studentenverenigingen met elkaar te vergelijken, zodat je beter weet wat bij je past. En tijdens de introductieweken bevat zowel het online als het fysieke programma onderdelen om kennis te maken met de verenigingen en je aan te melden als lid.

Ondersteuning voor studenten

Op allerlei manieren informeren we onze studenten en houden we contact met ze. Met dagelijkse updates lezen ze over onze maatregelen, in nieuwsbrieven krijgen ze informatie, en onze rector en onze decanen spreken ze toe in filmpjes.

Tips over voeding, bewegen, welzijn worden door onze eigen deskundigen van de Healthy University gegeven. Op The Leidener en het Leids Kwartiertje bloggen (internationale) studenten over de effecten van de coronacrisis op hun studie en studentenleven.

Ook op social media vertellen studenten over hun leven in tijden van corona, bijvoorbeeld in posts op Facebook en in een take-over op Instagram

We doen er alles aan je zo goed mogelijk te ondersteunen met online onderwijs, studeren vanuit huis, etc. Daarom hebben we op een rijtje gezet waar je terecht kunt voor informatie, tips en een luisterend oor.

Wie angst, stress of eenzaamheid ervaart in deze moeilijke tijd, kan contact opnemen met de Listening Phone, georganiseerd door Student Support Services. Bel 071 527 1132 of e-mail studentsupport@leidenuniv.nl, dan bellen we je terug. The Listening Phone is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur.

Studiekeuze

De inhoud van onze opleidingen is niet gewijzigd. Als je straks bij ons start kun je onderwijs van hoge kwaliteit verwachten, gegeven door bevlogen en vooraanstaande wetenschappers. De maatschappij heeft dringend jonge mensen nodig die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de vraagstukken van deze tijd. Waar kun je dat beter doen dan bij Universiteit Leiden, waar we studenten al 445 jaar leren om wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen kritisch te beoordelen, en elkaar de ruimte geven om van mening te verschillen.

Wil jij aan een master bij de Universiteit Leiden beginnen, maar lukt het je niet om voor het einde van het collegejaar je bachelor af te ronden? Bij enkele opleidingen is het toch mogelijk om in te stromen.

Van het ministerie van OCW mogen universiteiten dit jaar studenten, die hun bachelor nog niet hebben afgerond, toch toelaten tot een masteropleiding, als zij voldoen aan voorwaarden die de universiteit zelf stelt. Enkele opleidingen bieden die mogelijkheid. Daarbij zijn er twee opties.

 • Optie 1: studenten mogen in september 2021 nog bachelor-eindopdrachten inleveren en stages afronden, als de bacheloropleiding deze mogelijkheid biedt.
 • Optie 2: studenten mogen tijdens studiejaar 2021/2022 hun bachelor nog afronden, mits zij aan vooraf gestelde criteria voldoen.

Deze opties gelden voor studenten die dit studiejaar zijn ingeschreven aan een Nederlandse instelling of internationale studenten binnen de EER, en die in principe (bij afronding voor de zomer) door hadden kunnen stromen vanuit hun bachelor naar een master.

Naast deze twee nieuwe opties bieden bijna alle opleidingen een tweede instroommoment in het studiejaar.

Wil je gebruikmaken van één van de hierboven aangegeven opties? Per masteropleiding verschilt het welke optie van toepassing is. Volgende week (week 20) zal hier vanuit je opleiding over worden gecommuniceerd.

Vragen?
Heb je vragen over toelating en inschrijving? Stel ze aan het Frontoffice Studentzaken via het online contactformulier met als onderwerp ‘Verzoek tot toelating’.

Lukt het jou door de situatie rond het coronavirus niet om je hbo-propedeuse aan een Nederlandse instelling voor het einde van het collegejaar af te ronden en wil je wel beginnen met een wo-bacheloropleiding? De Universiteit Leiden wil jou helpen om studievertraging te voorkomen. 

Hoe werkt dit?
Meld je uiterlijk 15 juni 2021 aan voor de bacheloropleiding in Studielink, vul dit formulier in en vraag een afrondingsadvies aan bij je hbo-instelling. Dit advies geeft aan of er redelijkerwijs verwacht kan worden dat je je propedeuse kunt afronden voor 1 januari 2022. Het afrondingsadvies moet je uiterlijk 1 augustus hebben verzonden naar bacheloradmission@sea.leidenuniv.nl. De bacheloropleiding beoordeelt of je op voorwaarde toegelaten wordt. Als je wordt toegelaten, moet je je propedeuse voor 1 januari 2022 afronden. Lukt dit niet? Dan wordt je inschrijving bij de bachelor geannuleerd. De reeds behaalde studiepunten kunnen, na goedkeuring door de hbo-instelling, als extra curriculair vak op je hbo-diploma opgenomen worden. 

Let op: Stelt de bacheloropleiding die je wilt volgen naast je hbo-propedeuse aanvullende eisen voor de toelating zoals een taaltoets en/of certificaten? Dan moet je deze voor 1 september 2021 hebben afgerond.

Heb je vragen over toelating en inschrijving? Stel ze aan het Frontoffice Studentzaken via het online contactformulier met als onderwerp ‘Verzoek tot toelating’. Heb je inhoudelijke vragen over de opleiding, neem dan contact op met de studieadviseur van de bacheloropleiding die je wilt volgen. Je vindt je studieadviseur onder ‘Contact’ op de website van je opleiding.

Internationale studenten

Kom zeker (als je natuurlijk niet met reisbeperkingen te maken hebt)!
Je kiest namelijk niet alleen voor de Universiteit Leiden voor je opleiding, maar ook voor de beleving van wonen in Nederland, onderdeel zijn van de academische gemeenschap en deel uitmaken van het studentenleven. Hoe eerder je onderdeel wordt van onze community, hoe beter.

We adviseren je om je inschrijving af te ronden en vroeg te beginnen met het aanvragen van huisvesting of zelf huisvesting te zoeken! De Universiteit Leiden kan niet al onze internationale studenten een kamer garanderen, maar de kans om zelf een kamer te vinden is zeker groter als je nu besluit om je studietijd in Nederland te beginnen en vanaf augustus of september naar Leiden of Den Haag afreist. Als we dan tijdens het eerste semester meer colleges op locatie gaan aabieden, is het voor je veel gemakkelijker om over te stappen van online colleges naar colleges op de campus en met andere studenten de colleges te volgen en samen te studeren. 

Omdat studenten aan het begin van het studiejaar waarschijnlijk nog over de hele wereld verspreid zijn, is dit helaas meestal niet mogelijk. Alle online colleges zijn terug te kijken op een tijd die voor jou schikt, en er is dan vaak de mogelijkheid om alsnog je vragen te stellen, bijv via mail of chat.

Door het volgen van een (online) introductieweek, door je tutorgroep en door lid te worden van een internationale studentenvereniging en/of je studievereniging. Universiteit Leiden biedt ook een buddy service en student support groups voor studenten die graag in contact komen met een andere student voor een goed gesprek of voor sociale of studieactiviteiten. Bezoek de 'Contact met andere studenten'-pagina voor meer details en tips hoe je in contact komt en blijft met je medestudenten. 

Als er voor jou geen beperkingen zijn om naar Nederland te reizen, zoals reisbeperkingen, raadt de Universiteit Leiden je aan om naar Leiden of Den Haag te komen en hier je studie te starten. Het is namelijk voor jou straks veel makkelijker om over te stappen van het volgen van online colleges naar de on campus colleges in onze universiteitsgebouwen. En als je al in Leiden of Den Haag bent, kun je je medestudenten persoonlijk ontmoeten, de stad leren kennen en gebruik maken van de voorzieningen en faciliteiten in de stad en van de universiteit.

We adviseren je dus om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar huisvesting! Studenten dienen zelf hun huisvesting te regelen. Om je op weg te helpen hebben we verschillende tips voor je op onze website!

Voor internationale studenten reserveert Leiden University Housing Office echter jaarlijks een beperkt aantal kamers voor vroege aanmeldingen. Huisvesting wordt toegewezen op basis van volgorde van aanmeldingen, daarom adviseren we je om je zo vroeg mogelijk aan te melden voor huisvesting. Als je je verzoek tot huisvesting indient of de housing fee betaalt na de deadline van 1 juni, wordt je aanvraag niet in behandeling genomen. Zodra deze deadline is verstreken, begint het Housing Office met het toewijzen van kamers. Accommodatie wordt in chronologische volgorde toegewezen, d.w.z. volgens de datum waarop je je housing fee hebt betaald. Binnen 8 weken na de deadline voor huisvesting ontvang je een aanbieding voor een kamer. Laat het Housing Office binnen 5 dagen na ontvangst van deze aanbieding weten of je de aanbieding wilt accepteren.

Als je besluit om je opleiding volledig online te starten en geen gebruik wilt maken van de toegewezen kamer, worden de housing fee en de eerste maand huur niet gerestitueerd als je het aanbod voor huisvesting al reeds hebt geaccepteerd.

Hou er rekening mee dat als je na aanvang van het studiejaar naar Nederland reist, het Leiden University Housing Office pas weer kamers aanbiedt vanaf 1 februari 2021. Je kunt in de tussentijd altijd contact opnemen met het Housing Office om naar eventuele beschikbaarheid te vragen, maar hoogstwaarschijnlijk zult je zelf een kamer moeten zoeken.

Je bent van harte welkom om je studie aan de Universiteit Leiden te starten. Voor jou geldt dat je mee kan doen met online onderwijs en daar waar het kan met onderwijs op de campus. Als je dus niet in staat bent om voor het begin van het academisch jaar naar Nederland te reizen dan begrijpen we dat. Je kunt dan je studie online starten. Op deze manier volg je vanuit je eigen (thuis)situatie het onderwijs van je opleiding. Op het moment dat het kan, kom je naar Leiden of Den Haag voor het vervolg van je studiejaar. We houden er rekening mee dat het enige tijd kost om in te reizen.

Ben je in  het buitenland geweest deze zomer of kom je vanuit het buitenland voor een studie naar de Universiteit Leiden? Als je vanuit landen of gebieden die code oranje of rood hebben (gekregen) naar locaties van de Universiteit Leiden komt om te studeren, moet je eerst twee weken in thuisquarantaine.

Onderwijs op de campus
Als je straks weer gaat studeren in september, is je onderwijs weer gedeeltelijk op locatie, in universitaire gebouwen. Hier heb je alleen toegang als je geen risico vormt voor je medestudenten en docenten. Dat wil zeggen dat je geen klachten hebt, en wanneer je inreist uit een oranje of rood gebied, je twee weken in thuisquarantaine bent geweest.

Thuisquarantaine
Kom je uit het buitenland? Kijk dan welke landen door de Nederlandse overheid de codekleur oranje of rood hebben gekregen. We verwachten dat dit regelmatig wijzigt, dus controleer goed wat geldt op de dag van inreizen.

Als je inreist uit een land of gebied met een oranje of rode kleurcode, moet je twee weken in thuisquarantaine voordat je een universitair gebouw mag bezoeken.

We begrijpen dat thuisquarantaine lastig kan zijn voor eerstejaars en voor internationale studenten. Je kunt je studie online beginnen als je (nog) niet in staat bent om naar de universiteit te komen. In huurlocaties van de universiteit kunnen resident assistants internationale studenten ondersteunen tijdens quarantaine. Als je vragen hebt over de thuisquarantaine, bekijk dan de FAQs hierover. Houd deze site goed in de gaten voor informatie over hoe je moet handelen bij intake-afspraken bij bijvoorbeeld de IND, gemeente en bank, als je in quarantaine moet. Nog vragen waarop je geen antwoord vindt? Neem dan contact op met student support services, secretariaat@sea.leidenuniv.nl of + 31 71 527 8026.

Introductieweken
Ook als je deelneemt aan een introductieweek , kun je alleen meedoen met de onderdelen op locatie wanneer je je houdt aan de landelijke voorschriften en aan de regels van de organisatie van de introductieweek. Je ontvangt hierover nadere informatie van de introductieweek waarvoor je je hebt opgegeven.

Checken en testen
Stel jezelf de vragen van de RIVM-check voor bezoekers voordat je gaat studeren in onze gebouwen of meedoet met evenementen of naar bijeenkomsten gaat. Als je klachten hebt moet je je laten testen.

Algemeen

Neem voor algemene vragen contact op met de Studielijn.
Voor informatie over studeren of het studentenleven kun je chatten met een huidige bachelorstudent of masterstudent.
Specifieke vragen over de opleiding kun je stellen aan de studieadviseur van de opleiding.
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.