Universiteit Leiden

nl en

Pre-University College

Wil jij als gemotiveerde vijf-of zes-vwo’er ervaren hoe het is om aan de Universiteit Leiden te studeren? Dan ben je bij het Pre-University College aan het juiste adres. Gedurende twee jaar volg jij een speciaal ontwikkeld programma en ontwikkel je al je talenten.

Wat is het Pre-University College?

Het Pre-University College is een tweejarig programma waarin jij als enthousiaste vwo-leerling de kans krijgt om te ervaren wat het betekent om student te zijn. Zo krijg je tijdens dit unieke leertraject elke maandag van 13.00 tot 17.00 uur college van universitaire docenten en hoogleraren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hierdoor ontdek je wat je leuk vindt en doe je belangrijke academische vaardigheden op.

Onderwijsprogramma Pre-University College

Het onderwijsprogramma van het Pre-University College is verdeeld over vijf blokken:

  • In blok 1 vertellen docenten over hun nieuwste onderzoek en denk je na over wat wetenschappelijke kennis is en hoe die tot stand komt.
  • Tijdens blok 2 ga je de diepte in en kies je twee collegereeksen uit een breed aanbod. Denk bijvoorbeeld na over tolerantie in Nederland, stort je op het maken van een woordenboek Farsi-Nederlands of verdiep je in de kwantummechanica.
  • Blok 3 staat in het teken van de relatie tussen wetenschap en samenleving.
  • In blok 4 voer je in een tweetal en onder begeleiding van een universitaire docent een onderzoeksproject uit.
  • In blok 5 ligt de nadruk op de publieke kant van wetenschap. Hoe communiceer je met vakgenoten over gevonden resultaten en hoe presenteer je je wetenschappelijke inzichten in een populair-wetenschappelijke column in een krant?

Voor wie is het Pre-University College?

Het Pre-University College is voor talentvolle en gemotiveerde vijfde- en zesdeklassers van het vwo die meer kunnen en ook meer willen naast hun gewone schoolprogramma. Om deel te kunnen nemen moet je daarom aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je hebt minimaal een 8.0 gemiddeld op je rapport en verwacht daarmee het schooljaar af te sluiten.
  • Je bent zeer gemotiveerd, breed geïnteresseerd en je hebt een onderzoekende houding.
  • Je hebt tijd om je colleges en practica voor te bereiden.
  • Je school ondersteunt je aanmelding.

Aanmelden voor het Pre-University College

Om je aan te kunnen melden voor het Pre-University College, moet je nu in de vierde klas vwo zitten van een school die een overeenkomst heeft met het Pre-University College. Kijk daarom op deze lijst om erachter te komen of jouw school aangesloten is bij het Pre-University College.

Is dat het geval? Dan heb je tot eind juni de mogelijkheid om je aan te melden. Naast je aanmelding moet je een motivatiebrief schrijven en een aanbevelingsbrief van een ‘derde’ persoon toevoegen, bijvoorbeeld je voetbalcoach of een vakdocent op school. Jouw PRE-mentor op school zal verder een aanbeveling over jou schrijven en je cijferlijst opsturen. Ook kom je een dag naar Leiden voor een groepsdebat. Op basis van je dossier, je motivatie en het groepsdebat maakt de commissie een selectie.
Lees meer over aanmelding en selectie voor het Pre-University College

De bijdrage voor deelname aan het Pre-University College is € 225,- per leerling per jaar. Reiskosten van en naar Leiden zijn voor eigen rekening.

Naast een heleboel nieuwe kennis, heb je na het afronden van het Pre-University College een mooi diploma op zak. Met dit diploma kom je in aanmerking voor een aparte Pre-University College-route tijdens de selectie- en plaatsingsprocedure bij de volgende studies aan de Universiteit Leiden:

Hoewel het Pre-University College-diploma alleen geldt voor deze studies aan de Universiteit Leiden, is dit certificaat zeker ook een pré als je wilt deelnemen aan een selectieprocedure bij een andere universiteit. Zo kun je namelijk laten zien dat je een gemotiveerde, hardwerkende en goed presterende scholier bent. Bovendien is het mogelijk om het PRE-College-bureau te vragen om een aanbevelingsbrief te schrijven voor bijvoorbeeld Nederlandse University Colleges of buitenlandse universiteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.