Universiteit Leiden

nl en

Pre-University Classes

Ben jij een gemotiveerde 5 of 6 vwo’er en op zoek naar meer uitdaging naast je reguliere schoolprogramma? Nieuwsgierig naar de wereld van de wetenschap en de sfeer op een universiteit? Dan kom jij in aanmerking voor de Pre-University Classes van de Universiteit Leiden.

Wat zijn de Pre-University Classes?

Bij de Pre-University Classes doorloop je een speciale collegereeks van meerdere weken die je naast school volgt. Tijdens dit programma ga je één keer per week naar de Universiteit Leiden en krijg je college van ervaren docenten over een door jou gekozen onderwerp. Kies bijvoorbeeld voor Natuurkunde of Duits als je wil weten hoe quantummechanica werkt of in hoeverre de Duitse taal verwant is aan het Nederlands. Maar je kunt ook voor een onderwerp kiezen waar je nog niets van afweet, zoals Russisch of Sterrenkunde.
Bekijk het aanbod van Pre-University Classes

Voor wie zijn de Pre-University Classes?

De Pre-University Classes zijn opgezet voor talentvolle en gemotiveerde vijfde- en zesdeklassers van het vwo. Leerlingen uit 4 vwo worden alleen toegelaten na overleg met de coördinator van de betreffende Pre-University Class. Om deel te kunnen nemen moet je daarom aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je cijfers op school zijn bovengemiddeld (gemiddeld een 7,5).
  • Je bent zeer gemotiveerd.
  • Je hebt tijd om je colleges en practica voor te bereiden.
  • Je school ondersteunt je aanmelding.

Aanmelden voor Pre-University Classes

In september verschijnt een beschrijving van elke Pre-University Class op de website. Je kunt je dan tot begin november aanmelden via het digitale aanmeldingsformulier. Naast dit formulier moet je je meest recente cijferlijst bijvoegen en een korte motivatiebrief schrijven. Op basis hiervan maakt de Universiteit Leiden een selectie.

De strengheid van deze selectieprocedure hangt af van de populariteit van de Pre-University Class. Is er een gelijke geschiktheid van de aangemelde leerlingen? Dan wordt er geloot. Voor de kerstvakantie ontvang je bericht of je bent toegelaten. Bovendien krijg je dan praktische informatie over het hoe, wat, waar en wanneer van de door jouw gekozen Pre-University Class.

De bijdrage voor deelname aan een Pre-University Class is € 75,- per leerling per jaar. Reiskosten van en naar Leiden zijn voor eigen rekening.

De Pre-University Classes vinden plaats tussen januari en april. Kijk voor de specifieke startdatum bij het programma van de door jouw gekozen Pre-University Class dat je kunt vinden op de website.

Aan het eind van de Pre-University Classes is er in de Pieterskerk in Leiden een feestelijke afsluiting voor alle deelnemers, hun ouders en docenten. Bij dit evenement ontvang je een certificaat van deelname als jij je Pre-University Class succesvol hebt afgerond. Met dit diploma kun je aan numerus fixus-opleidingen laten zien dat je een gemotiveerde, hardwerkende en goed presterende scholier bent. Hierdoor heb je meer kans om toegelaten te worden tot dit soort studies.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.