Universiteit Leiden

nl en

Honours College

Kun en wil jij meer naast je bachelorstudie doen? En lijkt het je wel wat om al je talenten te ontwikkelen? Dat kan in het Honours College van de Universiteit Leiden.

Wat is het Honours College?

Met het Honours College biedt de Universiteit Leiden jou als bachelorstudent een extra mogelijkheid om meer uit jezelf te halen. Het stimulerende en vernieuwende onderwijsprogramma van 30 EC is dan ook speciaal ontwikkeld voor enthousiaste en nieuwsgierige studenten. Zo halen de docenten je uit je comfortzone en leer je over de grenzen van je eigen studie heen kijken. Ook krijg je college in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht, en kom je in contact met studenten van andere studies. Hierdoor bouw je een schat aan vaardigheden op en groei je op zowel persoonlijk als academisch vlak.

Voor wie is het Honours College?

Of je nu Geschiedenis studeert of een studie Rechten volgt: de Universiteit Leiden biedt het Honours College aan voor alle bachelorstudenten. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht en is het wel iets voor jou. Herken je jezelf in onderstaande kenmerken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die het Honours College jou te bieden heeft.

 • Je bent enthousiast en nieuwsgierig.  
 • Je bent gemotiveerd om meer uit je studie te halen.
 • Je wilt al je talenten ontwikkelen.
 • Je hebt een brede academische belangstelling.

Wat zijn de voordelen van het Honours College?

Deelname aan het Honours College levert je een hoop voordelen op waar je ook later  van profiteert:

 • Je werkt aan jouw talenten en ambities;
 • Je krijgt persoonlijk en uitdagend onderwijs;
 • Je vergroot je kennis;
 • Je doet nieuwe vaardigheden op;
 • Je verruimt je denkbeelden;
 • Je ontvangt (na afronding van het programma) een Honours College-certificaat en krijgt een vermelding op je diplomasupplement;
 • Het is een mooie aanvulling voor je CV en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt;
 • Je vergroot je netwerk;
 • Je verdient extra studiepunten.

Onderwijsprogramma’s Honours College

Het Honours College kent drie onderwijsprogramma’s waaruit je kunt kiezen:

1. Facultair traject

Elke faculteit van de Universiteit Leiden biedt een Honours College-traject aan met extra onderwijs en onderzoek. Zo kun je dus kiezen voor een traject dichtbij je eigen studie, of juist voor iets totaal anders. 

Dit traject biedt je zowel inhoudelijk als persoonlijk een extra uitdaging naast jouw studie. Het programma bestaat onder meer uit lezingen, werkgroepbijeenkomsten en colleges met gastdocenten waaruit je onder begeleiding van een persoonlijke coach een keuze maakt. Het programma wordt verder ingevuld met een onderzoeksproject in een laboratorium van het Leidsch Universitair Medisch Centrum of de Faculteit voor Wiskunde en Natuurwetenschappen, een stage in het Bio Science Park of het volgen van extra verdiepende cursussen uit een andere studie.

 • Locatie: Leiden
 • Voertaal: Nederlands
 • Toegankelijk voor studenten van de bètaopleidingen en biomedische wetenschappen en bèta-georiënteerde studenten Archeologie, Psychologie en Geneeskunde

Meer informatie is te vinden op de studentenwebsite.

In dit traject krijg je een beeld van wat voor soort carrières er mogelijk zijn in het archeologisch werkveld. Middels korte stages kom je in contact met het onderzoeksveld en het werk van commerciële, non profit en overheidsinstellingen die zich bezighouden met archeologie en erfgoed. Je gaat dieper in op actuele vraagstukken binnen de archeologie en je leert te discussiëren hierover.

 • Locatie: Leiden
 • Voertaal: Nederlands en Engels
 • Toegankelijk voor studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden

Meer informatie is te vinden op de studentenwebsite.

In het honourstraject Geneeskunde maak je kennis met het (klinisch) wetenschappelijk onderzoek van het LUMC. Je kunt onder goede begeleiding deelnemen aan een onderzoeksproject.

Dit traject begint in jaar één van de bachelor met een lezingencyclus. Tijdens deze lezingen leer je de werkzaamheden, het onderzoek en de carrièremogelijkheden van artsen/onderzoekers in het LUMC van dichtbij kennen. Hiervoor geven acht excellente (arts-)onderzoekers (vaak hoogleraren) - verbonden aan het LUMC - een lezing over hun vakgebied. Alle eerstejaarsstudenten Geneeskunde worden uitgenodigd om actief aan deze lezingencyclus deel te nemen. Zo maak je kennis met de "professionele passie" van de (arts-)onderzoeker.

 • Locatie: Leiden
 • Voertaal: Nederlands
 • Toegankelijk voor Geneeskundestudenten

Meer informatie is te vinden op de studentenwebsite.

Geesteswetenschappen is alles wat wij als mensen met elkaar doen: de taal die we spreken, de verhalen die we elkaar vertellen, de muziek die we maken en beluisteren, en de kunst waarvan we genieten.

In het Humanities Lab traject bestudeer je al deze kanten van het menselijk bestaan vanuit verschillende studierichtingen. Aan de hand van verschillende keuzethema’s onderzoek je overeenkomsten, verschillen en verbanden tussen de geesteswetenschappen. Daarnaast kijk je ook naar bèta-, en gammawetenschappen, onder begeleiding van toponderzoekers.

 • Locatie: Leiden
 • Voertaal: Nederlands en Engels
 • Toegankelijk voor studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden

Meer informatie is te vinden op humanitieslab.nl.

Dit honourstraject is voor nieuwsgierige en enthousiaste studenten rechten en criminologie. In het traject krijg je veel vrijheid om te kiezen uit een gevarieerd vakkenaanbod. De vakken vormen een verdieping of een verbreding ten opzichte van de vakken van jouw studie. In het programma werk je aan onderzoeksvaardigheden en ook aan het toepassen van jouw kennis over het rechten in de praktijk.

 • Locatie: Leiden
 • Voertaal: Nederlands
 • Toegankelijk voor studenten opleidingen Rechtsgeleerdheid en Criminologie

Meer informatie is te vinden op de studentenwebsite.

In dit traject ga je aan de slag met vragen als: Hoe kunnen we gebruikmaken van de kennis uit de wetenschap om maatschappelijke problemen op te lossen? En hoe benutten we beleidsprocessen optimaal om de wereld beter te maken? Je leert deze vraagstukken te benaderen vanuit verschillende standpunten: wetenschap, de wereld van de consultant of beleidsadviseur en politiek.

 • Locatie: Den Haag
 • Voertaal: Engels
 • Toegankelijk voor studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden

Meer informatie is te vinden op de studentenwebsite.

In het honourstraject Wetenschap en Samenleving leer je wat sociaalwetenschappelijk onderzoek voor de samenleving kan betekenen. Hoe komt sociaalwetenschappelijke kennis tot stand? Hoe worden nieuwe wetenschappelijke inzichten praktisch vertaald?

 • Locatie: Leiden
 • Voertaal: Nederlands (Er is ook een Engelstalige variant van dit traject)
 • Toegankelijk voor studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden

Meer informatie is te vinden op de studentenwebsite.

2. Individueel traject

Wil je naast je studie graag een Honours College programma volgen, maar wil je meer vrijheid in het kiezen van vakken dan bij de trajecten die de verschillende faculteiten aanbieden? Dan kun je ook zelf een Honours College-programma samenstellen, genaamd het individuele traject. Een facultaire Honours College-coördinator zal je daarbij helpen. Er is dus van alles mogelijk, maar de examencommissie moet jouw plannen wel eerst goedkeuren.

Meer informatie is te vinden op de studentenwebsite.

3. Dubbele Bachelor plus

Als je twee bacheloropleiding wilt gaan doen, kun je ook deelnemen aan het Honours College. Het programma dat je dan kunt volgen heet het Dubbele Bachelor Plus-programma. In dit programma volg je een zogenaamde Honours Class. Ieder jaar worden ruim 35 uitdagende Honours Classes uit verschillende studierichtingen aangeboden. Je kunt zelf kiezen voor welke Honours Class je je aanmeldt.
Het aanbod van Honours Classes kun je vinden in de studiegids.

Meer informatie is te vinden op de studentenwebsite

Periode Honours College

Het Honours College begint voor de meeste studenten in de tweede helft van het eerste jaar met een oriënterend vak. Je kunt ook starten met het Honours College aan het begin van je tweede jaar, na het behalen van je propedeuse. Je hebt dan twee jaar de tijd om 30 EC te behalen.

Hoe verloopt de selectie voor het Honours College?

De Universiteit Leiden kijkt naar verschillende dingen om te bepalen of jij in aanmerking komt voor het Honours College. Zo moet je nominaal studeren en goede kans maken om je propedeuse in één jaar te halen. Daarnaast letten we sterk op je houding en motivatie. Voor alle honoursprogramma’s geldt daarom een selectieprocedure waarvoor je een motivatiebrief schrijft en/of een intakegesprek hebt. 

Kijk voor meer informatie over op de site van Honours College.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.