Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Leer Peter Ho kennen en ontdek China

China: redder van onze economie of bedreiger van de wereld? Wat weten we eigenlijk van deze opkomende, nieuwe wereldmacht? Er bestaan veel vooroordelen en er is veel onwetendheid. In het webdossier over het werk van de Leidse hoogleraar Peter Ho wordt een tip van de sluier opgelicht.

Om China kun je niet meer heen

Peter Ho

Professor dr. Peter Ho, hoogleraar Chinese economie, reist voor zijn onderzoek regelmatig naar China. Ook adviseert hij de Nederlandse regering over de omgang met het land. Omgekeerd adviseert hij China trouwens ook over de omgang met Europa. En dat is nodig, want om China kun je tegenwoordig niet meer heen.

Campagne over impact van Leidse topwetenschappers

Peter Ho is nummer drie in de campagne van de Universiteit Leiden waarin met advertenties en webdossiers wordt getoond welk onderzoek en onderwijs Leiden in huis heeft. Over het werk van Leidse topwetenschappers en de impact daarvan kan iedereen meer lezen in dat dossier rondom een bepaald thema.

Economische reus China

Voor Peter Ho is dat thema China. Niet zomaar een land. Bijna al onze producten komen er inmiddels vandaan. Maar wat weten we eigenlijk over de economische reus China? Peter Ho ontzenuwt vooroordelen.

‘China is veel gelaagder en complexer dan je denkt. Veel Nederlanders denken bijvoorbeeld dat het een dictatoriale éénpartijstaat is, maar het parlement heeft het recht op amendement bij wetgeving. En er zijn oppositiepartijen, er wordt gepolderd, net als hier. En zo zijn er nog meer interessante weetjes die bij het publiek eigenlijk helemaal niet bekend zijn.’ ‘Niet zo vreemd’, zegt Ho. ‘Als je ziet hoe weinig aandacht er is in het Nederlandse onderwijs voor China. Het hele onderwerp is daar eigenlijk afwezig. En dat staat in geen verhouding tot het belang van het land.’

Chinees, Japans of Koreaans studeren kan alleen in Leiden

Peter Ho en zijn collega’s aan de Universiteit Leiden doen uniek onderzoek, niet alleen naar China, maar naar een aantal landen en culturen in Azië – een van de speerpunten van Leiden. Aan geen enkele andere Nederlandse universiteit kun je bijvoorbeeld Chinees, Japans of Koreaans studeren. En in Leiden leer je niet alleen de taal, maar ook over de historie en cultuur, en over de economie van het desbetreffende land. En je kunt er naartoe, om de taal nog beter te leren, voor een stage en voor onderzoek.

(12 juni 2012/ CvO)