Universiteit Leiden

nl en

Littéraire Witte Prijs 2010 toegekend aan Wim Willems

De tweejaarlijkse Littéraire Witte Prijs is voor 2010 toegekend aan Wim Willems voor zijn boeken <i>Tjalie Robinson. Biografie van een Indo-schrijver</i> en <i>Schrijven met je vuisten. De brieven van Tjalie Robinson.</i>

Het is de grote verdienste van Wim Willems dat hij Tjalie Robinson en zijn werk voorgoed aan de vergetelheid heeft onttrokken; als groot schrijver van een klein oeuvre dreigde hij vergeten te worden. Dankzij deze biografie is hij weer tot de canon van de Indische literatuur in Nederland gaan behoren.


Littéraire Witte Prijs

De tweejaarlijkse Littéraire Witte Prijs is in 1977 ingesteld bij het 175-jarig bestaan van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte aan het Plein in Den Haag. De prijs, die bestemd is voor een letterkundig werk van een Haagse auteur of over een Haags onderwerp, bestaat thans uit een geldbedrag van € 5000,00 en een legpenning met inscriptie van de bekende Haagse beeldhouwster Thea IJdens-Schipperheijn.

Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Hella Haasse, Frédéric Bastet, Inez van Dullemen, Rico Bulthuis, Helga Ruebsamen, Margaretha Ferguson, Jan Siebelink, Kees van Kooten, Cees Fasseur en Annejet van der Zijl. De jury bestond uit Jan Borman, oud-lid van de Raad van State, Eleonore Burgers van den Bogaert, neerlandica en oud-docent en Han Bruin, oud-advocaat en publicist.

Wim Willems

Prof. Dr. Wim Willems (1951) is sinds 2005 hoogleraar Sociale Geschiedenis, in het bijzonder van Den Haag, aan de Universiteit Leiden/Campus Den Haag. Hij is gespecialiseerd in migratievraagstukken. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn serie artikelen in AD Haagsche Courant over Den Haag in de jaren vijftig en zestig, die in boekvorm verschenen onder de titels Stadskind. Kroniek van een naoorlogse jeugd en Stadsblues. Kroniek van de jaren zestig.

 

Tjalie Robinson

Achter het literaire pseudoniem Tjalie Robinson (en later Vincent Mahieu) ging de schrijver en journalist Jan Boon (1911 - 1973) schuil, zoon van een Indische moeder en een Nederlandse KNIL militair. Hij groeide op in het vooroorlogse Nederlands-Indië en was daar journalist en onderwijzer. Na de oorlog verscheen voor het eerst literair werk van zijn hand. Onder de naam Tjalie Robinson publiceerde hij zijn fameuze columns Piekerans van een Straatslijper, geestige kronieken over het alledaagse leven in het vooroorlogse Batavia en het naoorlogse Jakarta. In 1954 kwam hij nar Nederland en werd daar de voorman van de Indische Nederlanders. In 1958 richtte het blad Tong Tong op en in 1959 stond hij aan de wieg van de Pasar Malam Besar in Den Haag. Hij hield de Indische geschiedenis in ere met de onder de naam Vincent Mahieu geschreven bundels Tjies (1959) en Tjoek (1960).

Prijsuitreiking

De prijs werd op woensdag 21 april 2010 om 17.00 uur na voorlezing van het juryrapport aan Wim Willems uitgereikt door de Voorzitter van het College van Bestuur van Sociëteit De Witte, Mr. Henk Grootveld, in de Pleinzaal van de Sociëteit, Plein 24, Den Haag. Bij die gelegenheid voerden ook de uitgever Mai Spijkers, de Leidse hoogleraar Willem Otterspeer en Wim Willems het woord.   

 

 
Laatst Gewijzigd: 28-04-2010

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.