Universiteit Leiden

nl en

Thomas Vorisek: ‘Ik probeer voor de camera een bedje van comfort te creëren’

Thomas Vorisek is videocoördinator. Door toeval pakte hij in zijn studententijd een nieuwe hobby op en daar maakt hij nu zijn bestaan van in zijn huidige baan. In zijn vrije tijd is Thomas graag op het strand te vinden.

Thomas Vorisek
Thomas Vorisek

Thomas kwam door een toevallige samenloop van omstandigheden op zijn huidige positie terecht. Zo raakte hij pas echt geïnteresseerd in videografie toen hij als student vanwege ziekte niet meer kon sporten. Daarom pakte hij maar een videocamera op en maakte hij filmpjes op het strand om toch nog van de bank te komen. ‘Vanwege mijn ervaring kreeg ik als student een baantje op deze afdeling. Ik moest colleges opnemen en zo heb ik mij verder ontwikkeld binnen de universiteit,’ zegt Thomas.

Hij ziet zijn rol binnen de faculteit als ‘het aanspreekpunt voor vrijwel alles dat te maken heeft met video en het onderwijs’. ‘Denk bijvoorbeeld aan het livestreamen of opnemen van colleges. Ook als docenten of studenten gebruik willen maken van onze studio voor een filmpje of een podcast, kunnen ze bij mij terecht,’ licht hij toe.

Een bedje van comfort

Juist die verscheidenheid aan werkzaamheden trekt Thomas aan. ‘Ik zit niet alleen maar achter mijn bureau. Soms ben ik in de studio te vinden of voer ik werkzaamheden uit op andere locaties. Het is mogelijk om creatief te zijn, maar ik doe ook werkzaamheden die meer richting beleidsmatige zaken gaan.’

Maar als Thomas één aspect van zijn werk zou moeten aanwijzen als favoriet, dan is dat het werken met studenten en docenten die nog nooit voor de camera hebben gestaan. ‘Als ik merk dat iemand bij het binnenkomen al zenuwachtig is, ga ik niet gelijk beginnen over de video. Je neemt de tijd en drinkt eerst even samen een koffie. Zo probeer ik een bedje van comfort te creëren. Zodra dat er is, gaan we aan de slag,’ legt hij uit. ‘Soms gaat het toch niet lekker en dan proberen we het met een paar tips opnieuw. Als het dan opeens klikt, zie je dat ze helemaal losgaan. Het is leuk als je het beste uit iemand weet te halen.’

Mooiste moment

Thomas vindt dat hij aan veel mooie projecten heeft kunnen bijdragen, maar het moment dat hem het meeste bijstaat zijn de video’s met Victor Gijsbers, universitair docent Metafysica en wetenschapsfilosofie. ‘Ik probeer altijd een beetje in de video's over te brengen hoe iemand voor de klas staat. Bij hem was het een een-op-eengelijkenis,’ vertelt Thomas. ‘Zijn video's zijn op een gegeven moment op YouTube geplaatst en die hebben duizenden views van mensen over de hele wereld gekregen. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen profijt hebben van iets wat wij gecreëerd hebben.’

Golfsurfen

En wat was de hobby die hij even moest neerleggen toen hij aan videografie begon? ‘Ik doe al zo'n twintig jaar aan golfsurfen,’ begint Thomas. ‘Mijn oudste broer deed al aan surfen en op een gegeven moment wilde ik als jong kind dat ook gaan doen. Helaas was mijn vader anti-zee en anti-water dus hij wilde mij nooit naar het strand brengen,’ vertelt hij. 'Op een gegeven moment had mijn broer een surfplank die ik even kon lenen. De surfplank was te klein en het wetsuit was veel te groot. Het ging voor geen meter en ik stond maar wat in het water te klooien. Toch voelde ik mij zo cool en wilde ik dit blijven doen. Dan ging ik met de bus heen en terug naar Noordwijk. De buschauffeur keek mij altijd raar aan als ik met mijn surfplank instapte,’ lacht hij. ‘Golfsurfen is nu ook de enige reden dat ik een auto heb. Zo kan ik makkelijker naar het strand gaan.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.