Universiteit Leiden

nl en

Sangwon Suh keert terug naar Universiteit Leiden als hoogleraar

Het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden heeft er een nieuwe hoogleraar bij: Sangwon Suh. Per 1 augustus is hij hoogleraar Environmental Systems Analysis. ‘Het is een grote eer om weer aan de Universiteit Leiden verbonden te zijn.’

In 2004 promoveerde Suh cum laude in de industriële ecologie aan het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML). Daarna werkte hij aan de Carnegie Mellon University en de University of Minnesota in de VS. In 2010 werd hij universitair hoofddocent aan de Bren School of Environmental Science and Management van de University of California. In 2016 werd hij gepromoveerd tot hoogleraar in Californië, waar hij het grootste deel van zijn tijd actief zal blijven. Bij het CML heeft hij een aanstelling van 4 maanden per jaar. 

liveable planet
Lees alles over het Liveable Planet-programma

Dezelfde collega’s, nieuwe kansen 

‘Tijdens mijn PhD heb ik erg genoten van de cultuur bij het CML en in Nederland in het algemeen. Ik heb met plezier met mijn collega’s gewerkt, sommigen van hen zijn er nog steeds. Met mijn terugkeer mik ik op nieuwe kansen.’

Suh wil zich bij het CML verdiepen in nieuwe onderwerpen. ‘Duurzaamheid is een veelzijdige uitdaging waar we voor staan. Daarom hebben we meerdere benaderingen nodig, meerdere disciplines. En het CML heeft de juiste omgeving waar meerdere wetenschappers samen kunnen komen om problemen op te lossen.’ Hij noemt het multidisciplinaire Liveable Planet-programma als voorbeeld. ‘Het is heel interessant dat antropologen, archeologen, biologen en industriële ecologen de handen ineenslaan om wereldwijde duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken.  

‘We moeten samenwerken met andere disciplines en onze inzichten in de menselijke aard meenemen’  

Inzicht in de menselijke natuur

‘De menselijke natuur bepaalt voor een deel hoe onze economie en samenleving functioneren,’ vervolgt Suh. ‘Dat geldt ook voor duurzaamheidsuitdagingen. Daarom intrigeert het mij dat antropologen en sociale wetenschappers van de Universiteit Leiden samenwerken met natuurwetenschappers en industriële ecologen om dit probleem op te lossen. Na 20 jaar als wetenschapper ben ik tot de conclusie gekomen dat alleen het bestuderen van technologieën niet genoeg is. We moeten samenwerken met andere disciplines en onze inzichten in de menselijke aard meenemen in het geheel.’  

Snelle groei wordt vaak gevolgd door ineenstorting

In een van zijn projecten kijkt Suh naar biologische systemen. ‘In ecosystemen zien we vaak een kort moment van enorme groei, gevolgd door een plotselinge ineenstorting. Ik wil achterhalen wat de drijvende krachten zijn achter dit fenomeen.’

Ineenstortende ecosystemen vertonen volgens Suh verrassende parallellen met beruchte wereldwijde crisissen, zoals De Grote Depressie in de jaren dertig en de financiële crisis in 2008. ‘Er waren natuurlijk veel aanleidingen voor de Grote Depressie, maar een belangrijke was de nieuw ingevoerde “margehandel”. Hierdoor konden handelaren aandelen kopen voor een veelvoud van het geld dat ze hadden, wat voor enorme schommelingen en uiteindelijk prijsstijgingen van aandelen zorgde. Deze buitensporigheid op de aandelenmarkt leidde uiteindelijk tot de ineenstorting ervan.’  

De Grote Depressie, 1931, Chicago: Werkloze mannen staan in de rij voor gratis soep en koffie. © U.S. National Archives and Records Administration

Staan we voor een massale ineenstorting? 

Suh hoopt waardevolle lessen te leren van instortende ecosystemen, lessen die ons kunnen helpen bij het oplossen van huidige duurzaamheidsvraagstukken. ‘Een belangrijke vraag is: zitten we nu in een fase van uitbundigheid, op weg naar een dreigende ineenstorting? Er zijn genoeg tekenen die in die richting wijzen, ook al boeken we enorme vooruitgang op vele gebieden, waaronder armoede, ziektepreventie en mensenrechten. Maar denk ook eens aan de groeiende wereldbevolking, de klimaatverandering en het snelle verlies van biodiversiteit. Drijven we onszelf naar de afgrond? Zo ja, dan wil ik uitzoeken wat we kunnen doen om dit te voorkomen.’ 

Suh heeft vertrouwen in een goede afloop van zijn onderzoek. ‘Alle onderzoekers die onderdeel zijn van het Liveable Planet-programma zijn echt gemotiveerd om samen te werken. Ik kijk er dan ook naar uit om onze krachten te bundelen!’

Arnold Tukker: ‘Geweldig persoon om in het team te hebben’  

‘We zijn absoluut blij dat we Sangwon terug hebben, al is het voorlopig maar parttime,’ zegt Arnold Tukker, wetenschappelijk directeur van het CML. ‘Al tijdens zijn promotie wist hij zich wetenschappelijk goed op de kaart te zetten, en dat is hij later in de VS blijven doen. Halverwege de dertig werd hij al uitgenodigd om deel uit te maken van het gerenommeerde International Resources Panel van de VN. Hij is een van de meest getalenteerde onderzoekers op het gebied van industriële ecologie, wat blijkt uit de verschillende indrukwekkende prijzen die hij op dit gebied heeft gewonnen. Een geweldig persoon om in het team te hebben, en iemand die het instituut in de toekomst veel kan brengen.’    

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.