Universiteit Leiden

nl en

Liza Cornet blikt terug op haar FameLab-avontuur

Neuropsycholoog Liza Cornet stond op 11 november in de halve finale van de internationale wetenschapscommunicatiewedstrijd FameLab. Daar strandde haar avontuur, maar ze is nog altijd ‘dolblij’ dat ze meedeed. Wat leerde ze van haar deelname? ‘FameLab dwingt om onderzoek in gewone woorden uit te leggen.’

In maximaal drie minuten je onderzoek zo helder en aansprekend mogelijk uitleggen. Zonder Powerpoint of video, en met slechts twee voorwerpen ter ondersteuning. Dat is de strikte formule van FameLab. Cornet won de Leidse en Nederlandse voorronde maar strandde in de internationale halve finale op 11 november waarin ze het opnam tegen jonge wetenschappers uit de hele wereld. 

Liza Cornet in de halve finale van FameLab.

Hoe kijk je terug op dit avontuur?

‘Het is jammer dat ik de internationale finale niet haalde, maar ik ben dolblij dat ik heb meegedaan. Ik vind wetenschapscommunicatie heel belangrijk dus het halen van de halve finale voelde al als een bekroning voor al mijn inspanningen. Toen ik me opgaf voor FameLab realiseerde ik me nog niet dat dit een behoorlijk prestigieuze wedstrijd is.’

Bekijk de pitch van Liza vanaf 39.05

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waar ging je pitch over?

‘Over een onderzoek dat ik momenteel met collega’s uitvoer onder jonge delinquenten en onder studenten. Het onderzoeksproject staat onder leiding van hoogleraar Jean-Louis van Gelder. We proberen gebruik te maken van het fenomeen dat mensen vaak beter zijn in het adviseren van anderen, dan van zichzelf. Want als het om jezelf gaat, treedt er vaak een tunnelvisie op. Het wordt dan moeilijker om een probleem vanaf een afstand te bekijken en het grotere plaatje te zien. Met behulp van Virtual Reality kruipen de respondenten in de huid van hun oudere en wijzere ik. Die geeft hun jongere ik advies hoe ze bepaalde aspecten van hun leven  het best kunnen aanpakken. Ik kan nog niet veel zeggen over de precieze uitkomst omdat we nog volop in het onderzoek zitten.’

Normaal gesproken is FameLab met een live-publiek, nu gaf jij je pitch online vanuit je huiskamer. Hoe was dat?

‘Dat was wel even wennen. Ik bouwde mijn huiskamer om tot een halve studio met goede lampen om toch nog zo goed mogelijk in beeld te zijn. Normaal gesproken kom je haast automatisch in de wedstrijd, zodra je het trappetje oploopt naar het podium kom je in een andere modus. En als je het publiek hoort, krijg je vanzelf energie. Nu moest ik het helemaal uit mezelf halen. Maar dat lukte wel.’

Waarom deed je mee aan FameLab?

‘Ik wil heel graag wetenschap vertalen naar een algemeen publiek. Als promovendus en postdoc leer je wetenschappelijk te schrijven en te presenteren. Dat is goed, maar het gevaar is wel dat je niet meer weet hoe je je onderzoek in gewone woorden kunt uitleggen. FameLab dwong me om dat wel te doen. Ik wil met deze ervaring ook andere jonge wetenschappers helpen om hun verhaal toegankelijk te maken voor een groot publiek. En ik kan het iedereen aanraden om mee te doen aan deze wedstrijd.’

De internationale finale is op 26 november te zien via het YouTube-kanaal van Famelab.

Liza Cornet gaf ook onlangs voor de Universiteit van Nederland een college over hoe Virtual Reality bij kan dragen aan het verminderen van crimineel gedrag.

Universiteit van Nederland

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.