Universiteit Leiden

nl en

'Elkaar aanraken of diep in de ogen kijken maakt mensen blij. En het werkt ook met je huisdier'

'Als covid-19 ons ergens van bewust heeft gemaakt, is het dat we op elkaar zijn aangewezen. Het is, zegt biopsycholoog Peter Bos, een besef waar mensen niet per se blij van worden in onze samenleving. We hebben een afkeer van afhankelijkheid. Het is zwak, vinden we. Terwijl onze hele biologie, legt Bos in zijn boek 'Verbonden' vrolijk uit, ons klaarmaakt om voor elkaar te zorgen en banden aan te gaan. We zijn ervoor gemaakt.'

Peter Bos bij de Universiteit van Nederland: 'Waarom gedragen verliefde mensen zich zo raar?'

Verliefdheid kan soms tot impulsieve of zelfs domme acties leiden. Denk aan een tatoeage van die ene liefde waarvan jij dacht dat die voor eeuwig was, maar uiteindelijk toch iets tijdelijker bleek. Of aan die weken dat je niet meer kon eten of nadenken van verliefdheid. Peter Bos legt in dit college van de Universiteit van Nederland uit hoe hormonen je soms gek maken. 

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Peter Bos bij de Kennis van Nu: Het moederbrein

Hersenen van moeders veranderen ingrijpend tijdens de zwangerschap en volgens Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd.

Bekijk de aflevering van 6 februari 2019 op NTR - De Kennis van Nu ››

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.