Universiteit Leiden

nl en

Jan Willem Erisman op de Correspondent over de toekomst van boeren

Als boeren de natuur meer toelaten in hun bedrijfsvoering, lossen ze daarmee in één klap veel milieuproblemen op. Op de Correspondent verklaart Jan Willem Erisman waarom ze die omschakeling desondanks vaak niet kunnen maken.

Te veel stikstof, fosfaat en fijnstof, het broeikaseffect, bodemdaling, bodemverdichting, droogte, bijensterfte, afnemende biodiversiteit, dierenleed, en op de mens overdraagbare ziektes zoals Q-koorts en vogelgriep: een greep uit de problemen waar boeren mee kampen. Overschakelen op natuurinclusieve landbouw zou een oplossing zijn voor veel van deze problemen.

Boeren willen vaak wel overschakelen, stelt hoogleraar Environmental sustainability Jan Willem Erisman op de Correspondent, maar doordat ze klem zitten in een keten van grote bedrijven lukt het vaak niet. Overheid en consument moeten boeren helpen daaruit te ontsnappen, bepleit hij.

Lees het hele artikel op de Correspondent: De prijs van ons eten kan alleen zo laag zijn als de prijs voor de natuur hoog is. En boeren kunnen dat niet in hun eentje oplossen

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.