Universiteit Leiden

nl en

Johan & The Huizingas: muzikaal vermaak en Quarantaine Dromen

Misschien wist je het al, maar bij het Instituut van Geschiedenis loopt veel muzikaal talent rond. De ‘huisband’ Johan & The Huizingas liet zich niet tegenhouden door deze tijden waarin we elkaar minder zien en nam het nummer Quarantaine Dromen op.

California Dreamin’?

Het Instituut voor Geschiedenis kende met Johan & The Huizingas al een tijdje de eigen huisband, maar heeft nu dan ook een quarantaine-hit met een cover van California Dreamin’: de band maakte Quarantaine Dromen.
 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Het begin van de huisband

Promovendus Bente de Leede vertelt: ‘Toen ik in 2017 bij het Instituut kwam werken, heb ik het balletje eens op gegooid bij Adriaan van Veldhuizen (tot 2019 in Leiden werkzaam als universitair docent) en Lennart Bes (universitair docent). Kunnen we niet een instituutsband oprichten? Het bleek al wel eens geopperd, maar elke band heeft een bassist nodig, en die zijn vaak schaars. Toen ik hoorde dat Jeroen Touwen (vice-decaan en universitair hoofddocent) basgitaar speelde, heb ik de stoute schoenen aangetrokken, want ik kende hem nog helemaal niet. Zo is het balletje gaan rollen. Met Dirk Alkemade (promovendus), Job Weststrate (ook historicus, werkzaam bij BBO), en Jasper van der Steen (postdoc) hadden we al snel een volledige band bij elkaar. Jasper speelt eigenlijk klassiek viool, maar blaast ons elke keer omver met zijn solo’s!’
 

Oefenen, oefenen, en optredens

De kerstborrel van 2018 kwam nog een beetje te vroeg, maar de bandleden hadden het al wel een beetje gehypet onder collega’s. Vlak daarna zijn ze aan het oefenen geslagen, in de muziekstudio’s van het LAK. ‘Het was eigenlijk gewoon vooral leuk om met collega’s muziek te maken’, zegt De Leede. ‘Het leukste vind ik dat veel van ons elkaar voorheen niet echt kenden: we komen kriskras vanuit het hele Instituut, maar houden gewoon van muziek maken.’ 

In de zomer van 2019 was het eerste optreden van Johan & The Huizingas, maar na het vertrek van Van Veldhuizen, leek het voortbestaan van de band even bedreigd te worden. Met de komst van Dennis van Leeuwen (onderwijscoördinator en studieadviseur) op drums en Maartje Janse (universitair hoofddocent) als zangeres was er echter weer een stevige formatie en het benodigde enthousiasme om de kerstborrel van wat extra sfeer te voorzien. De Leede: ‘Het oefenen was altijd wel een beetje vrijblijvend hoor, totdat de deadlinetjes op tafel kwamen: dan sloeg de arbeidsethos om. Dat is eigenlijk nog steeds wel zo.’

Voor de kerstborrel van 2019 werd de band nog wat ambitieuzer, maar dat ging niet zonder slag of stoot in een druk eerste semester. ‘Dirk regelde uiteindelijk de apparatuur en slingerde ons de oefenruimte in, en daar stonden we dan toch Last Christmas te spelen’, aldus De Leede.

Muziek maken in Kaltura

Dit jaar kon de zomerborrel niet doorgaan, en de Huizinga’s misten hun tweewekelijkse muzikale uitlaatklep. Het idee voor een muzikaal-quarantaine-project was geboren. In één Kaltura Live Room-meeting was de zaak beslecht, en er werd al snel besloten dat California Dreamin’ ook Quarantaine Dromen moest worden. Lennart Bes bleek met zijn pedal steel ook onmisbaar op deze plaat en kwam na een korte hiatus de gelederen wederom versterken. 
 
De Leede legt uit: ‘We hadden zelf geen ervaring met het mixen van muziek maar mijn vriend wel, en met zijn hulp zijn we allemaal aan de slag gegaan met thuis opnemen van het nummer, gewoon op onze telefoons of laptops. In bijna al mijn opnames waren of mijn buren of de vogeltjes buiten te horen, dat was een uitdaging.’ Weststrate verzorgde de video-edit, en zo kwamen ook de beelden van een dicht Huizinga-gebouw in de video.
 
‘We wilden eigenlijk gewoon een nummer maken om onze Leidse collega’s, en onszelf, een beetje op te vrolijken, maar het bleek dat online veel historici nostalgisch werden van de beelden van het Huizinga en de naam van de band’, licht De Leede toe. Ze vervolgt: ‘Dat zorgde alles bij elkaar voor nu bijna 1500 views op Youtube!’ 

In de muziekvideo zien we (op volgorde van veschijning): Jasper van der Steen, Dirk Alkemade, Job Westrate, Maartje Janse, Bente de Leede, Jeroen Touwen, Lennart Bes, Dennis van Leeuwen én het Huizinga-gebouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.