Universiteit Leiden

nl en

'Laat studenten actief aan de slag gaan'

Daan Romein (ICLON) raadt docenten aan om studenten vooral zelf in groepen te laten werken in online onderwijs. Hij besprak dit in het webinar 'Flipping the online classroom'.

Waarover ging het webinar?

'Ik heb twee webinars gegeven over het flippen van onderwijs (studenten de les laten voorbereiden zodat er in de les meer tijd is voor diepgaandere bespreking van de stof) en ik heb een Q&A sessie gedaan. Verder heb ik enkele BKO modules over Inclusief (online) onderwijs gegeven.'

Wat was de meest gestelde vraag?

'Veel docenten vragen zich af hoe ze een online college moeten ontwerpen en de tijd kunnen vullen.'

Wat zijn je belangrijkste tips?

'Ik raad aan om de studenten juist zoveel vóór een college of werkgroep zelf te laten doen (in lijn met het idee van flippen van je onderwijs), zodat je online de studenten veelal in groepen hun antwoorden kunt laten bespreken.

Het is niet aan te raden om college te geven of online een lange video te laten zien. De aandacht is snel weg. Het gaat er vooral om dat studenten actief met de stof en met elkaar aan de slag gaan. Er komen dan al snel vragen over wat voor activiteiten studenten kunnen doen en hoe dat te organiseren en managen. Er kan veel met breakout rooms.

Van groot belang is dat de studenten een heel duidelijke taak of opdracht krijgen, in niet al te grote groepjes zitten (maximaal zes) en een duidelijke tijdslimiet hebben. Het is ook handig van tevoren alvast een vertegenwoordiger van de groep aan te wijzen die namens de groep hun antwoord kan delen. Dit kan ook met grote groepen studenten!

Als laatste is het handig om aan te kondigen dat je even komt kijken bij de groepen, net zoals je bij een werkgroep of hoorcollege ook even rond kunt lopen om te luisteren wat men bespreekt.'

De thuiswerkplek van Daan Romein

Waar had je zelf moeite mee bij remote teaching, en hoe heb je dat aangepakt?

'Ik vond het vooral wennen dat het zo stil is. Als ik trainingen geef hoor je mensen altijd wel bewegen en aanwezig zijn. De microfoons staan uit tijdens een online training of webinar, dat was dus even wennen. Soms staan de camera’s ook uit; dan vraag ik of die aan kunnen zodat ik een beetje kan peilen hoe men er bij zit.'

Wat voor webinars komen er nog?

'Ik zal zeker nog wel wat webinars geven; we zijn nu vooral aan het kijken waar behoefte aan is. Het is belangrijk om relevante thema’s aan te bieden.'

De webinars over remote teaching zijn toegankelijk voor alle docenten en medewerkers van de Universiteit Leiden. Het ICLON en het Centre for Innovation organiseren deze webinars om de transitie naar lesgeven op afstand te ondersteunen. Meer informatie over wanneer ze worden gegeven en hoe je deel kunt nemen vind je op de medewerkerswebsite. Alle webinars zijn in het Engels.

Webinar terugkijken?

Je kunt het webinar terugkijken. Log in met je ULCN-account.

Webinar 'Flipping the online classroom'

Heb je ideeën voor toekomstige webinars?

Laat ons weten wat je wilt leren over online onderwijs.

Naar de enquête
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.