Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker bij RTL Nieuws over de verkiezing van een Noord-Koreaan in het Zuid-Koreaanse parlement

Nooit eerder werd een Noord-Koreaan in Zuid-Korea direct verkozen tot parlementslid. Remco Breuker sprak met RTL Nieuws over hoe bijzonder de benoeming van Thae Jong-ho is.

In 2016 vluchtte Thae met zijn gezin naar Zuid-Korea. Het overlopen van Thae was uitzonderlijk, omdat hij in Noord-Korea een hoge functie bekleedde: hij was plaatsvervangend ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk.

In Zuid-Korea betrad Thae de politieke arena, en werd hij lid van de Verenigde Partij voor de Toekomst, een conservatieve oppositiepartij. Hij kreeg 60% van de stemmen voor het district Gangnam. Daarmee heeft Thae een plek in het Zuid-Koreaanse parlement verkregen.
 
De huidige Zuid-Koreaanse regering voert onder leiding van president Moon Jae-in een beleid van toenadering naar Noord-Korea. Volgens Breuker kan de verkiezing van Thae ervoor zorgen dat dit beleid onder druk komt te staan: ‘Thae kan uiteindelijk op hoog niveau het beleid van de regering ten aanzien van Noord-Korea moeilijker maken. En dat kan hij op een geloofwaardige manier doen, want hij weet immers precies wat er speelt.’

Lees het artikel van RTL Nieuws hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.