Eerste SAILS Symposium ’The future of AI is human’: een foto-impressie

Op 14 oktober vond het eerste symposium plaats van het universiteitsbrede stimuleringsprogramma SAILS. Wetenschappers van Universiteit Leiden en andere Nederlandse universiteiten kwamen bij elkaar om hun enthousiasme en expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie met elkaar te delen in een feestelijk symposium, in het sfeervolle Museum Volkenkunde.

Opening door interim-decaan Hubertus Irth

Interim-decaan Hubertus Irth opende het symposium met een speech waarin hij de inclusiviteit van kunstmatige intelligentie in Leiden benadrukt. ‘Kunstmatige intelligentie beïnvloedt alle kanten van wetenschap’, zegt Irth, ‘en SAILS zal een leidende rol spelen om het delen van kennis en expertise te promoten.’

Interim decaam Hubertus Irth.

Sprekers

Annelien Bredenoord, hoogleraar Ethiek en Biomedische Innovatie in Utrecht en fractievoorzitter van de D66-fractie in de Eerste Kamer, leidt het begin van het symposium in met het belang van ethiek bij het inzetten van kunstmatige intelligentie.

Annelien Bredenoord, hoogleraar ethiek en biomedische innovatie aan UMC Utrecht.

Artificial Intelligence expert Guszti Eiben van de Vrije Universiteit Amsterdam stelt de vraag of robots kunnen evolueren, en of robots zouden mogen reproduceren zoals mensen doen. Volgens hem is dat een interessant idee, en zal er gepleit moeten worden voor gecontroleerde reproductie vanuit een centraal gecontroleerd systeem.

Guszti Eiben, hoofd van de Computational Intelligence Group aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

‘Kunstmatige intelligentie kan op dit moment een betere voorspelling doen van de uitkomst van een rechtszaak dan experts,’ vertelt de eerst benoemde SAILS Professor Bart Custers. Hij geeft met zijn bijdrage inzicht in het gebruik van kunstmatige intelligentie in het rechtssysteem en het onderzoek dat zij doen. ‘Zo is het belangrijk om te onderzoeken wie er verantwoordelijk is als kunstmatige intelligentie in het spel is, zoals bij zelfrijdende auto’s,’ zegt hij.

Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science en onderzoeksdirecteur bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

Naast bovenstaande sprekers droegen Catholijn Jonker (Universiteit Leiden/TU Delft), Holger Hoos (Universiteit Leiden), Boudewijn Lelieveldt (LUMC/TU Delft) en Roy de Kleijn (Universiteit Leiden) bij aan de middag. Zij inspireerden het publiek met inzichten van kunstmatige intelligentie in de biologie, biomedische beeldverwerking en hybride intelligentie.

Panel discussie

De middag eindigt met een panel discussie waarbij Catholijn Jonker, Mike Preuss, Stephan Raaijmakers, Gerard van Westen en Iris Wuisman plaatsnamen. Vooraf ingestuurde vragen door sprekers, zoals ‘Is er plaats voor AI in de directiekamer?’ werden behandeld in het eerste gedeelte van de panel. Daarna was er ruimte voor vragen uit het publiek. Hieruit ontstond een levendige discussie, waarbij duidelijk naar voren kwam dat samenwerking tussen de faculteiten tot de meest constructieve oplossingen zal leiden.

Panel discussie met Catholijn Jonker, Mike Preuss, Stephan Raaijmakers, Gerard van Westen en Iris Wuisman en moderator Aske Plaat.

Aske Plaat, Program Director van het SAILS project en wetenschappelijk directeur van het Leiden Institute of Advanced Computer Science, sluit de inspirerende middag af met een dankwoord aan alle sprekers en panelleden.

Aske Plaat, hoogleraar Data Science.