Universiteit Leiden

nl en

Steeds meer rommel in de ruimte: wie gaat het opruimen?

We lanceren steeds meer satellieten en daardoor raakt de ruimte overvol. Rond de aarde zwerven op dit moment zo'n honderd miljoen stukken ruimteafval. Wie moet dat gaan opruimen?

Tanja Masson-Zwaan

Het afval in de ruimte bestaat vooral uit brokstukken en kleine stukjes afgedankte satellieten en raketten. Die brokstukken schieten met ongeveer 7 kilometer per seconde door het heelal. 

Het is duidelijk wie er verantwoordelijk is voor die rommel, zegt universitair docent Tanja Masson-Zwaan in het VPRO-programma Tegenlicht. 'Het ruimtepuin blijft eigendom van de staat die of het bedrijf dat de satelliet heeft gelanceerd. Maar er zijn op dit moment geen regels die het verplicht stellen om rommel in de ruimte op te ruimen. We schieten dus al 60 jaar van alles de ruimte in, maar we ruimen het afval niet op.'

Masson-Zwaan vindt dat degene die het afval veroorzaakt, dat ook moet opruimen. 'Ik denk dat we naar een soort 'polluter pays'-beginsel moeten gaan. De vervuiler betaalt. Zo werkt het in het internationale recht. We moeten onze eigen rommel opruimen. Zo moet het in de ruimte ook.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.