Opening Tentoonstelling Memory of the World. Panji – Diponegoro – La Galigo

De Universitaire Bibliotheken Leiden heeft het genoegen u uit te nodigen voor de opening van de tentoonstelling Memory of the World. Panji – Diponegoro – La Galigo op donderdag 23 mei om 16.00 uur.

Avontuur, verzet en mythe

De Panji manuscripten, de autobiografie van prins Diponegoro en het epos La Galigo behoren tot de meest tot de verbeelding sprekende literaire werken van Zuidoost-Azië en specifiek van Indonesië. De Panji verhalen vertellen over de avonturen van de Javaanse prins Panji in zijn zoektocht naar zijn geliefde, Prinses Candra Kirana. Tijdens de 14e en 15e eeuw wonnen de oorspronkelijke verhalen aan populariteit door heel Zuidoost Azië, waardoor lokale verhalenculturen niet meer gedomineerd werden door veel oudere Indiase epische gedichten. De Panji verhalen markeren derhalve een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Javaanse literatuur, die uitgroeide tot de meest populaire literaire stroming in het gebied.

De kronieken van Prins Diponegoro (1785-1855), verzetsleider en Indonesisch nationaal symbool, werden geschreven tijdens zijn ballingschap op Noord Sulawesi. Het document legde een fundament voor een nationaal narratief in Indonesië en is een sleutelstuk in de Indonesische literatuur.

Het 6000 pagina’s tellende La Galigo manuscript in de tentoonstelling, werd in de 19e en 20e eeuw opgetekend uit een eeuwenoude Boeginese orale traditie. Het mythische epos is genoteerd in het kenmerkende schrift van Zuid-Sulawesi en geldt als het meest omvangrijke mythische epos ter wereld. Deze werken vertegenwoordigen een lange en rijke hedendaagse traditie, die voortleeft in theatrale opvoeringen en handschriften in allerlei talen, vormen en schriften.

Prins Diponegoro lezend
Prins Diponegoro - onbekende Javaanse kunstenaar, 19e-eeuw

UNESCO Memory of the World

De Universitaire Bibliotheken Leiden beheert een grote verscheidenheid aan Indonesische en Zuidoost-Aziatische handschriften, waarvan de voornoemde objecten de belangrijkste zijn. Het culturele en maatschappelijke belang van het behoud van de Panji, Diponegoro en La Galigo manuscripten is erkend door UNESCO. Deze erkenning uit zich in het opnemen van de objecten in het Register Documentair Erfgoed, een status die de Leidse handschriften delen met stukken uit bibliotheken in Zuidoost-Azië, in de eerste plaats in Indonesië (Jakarta, Makassar), maar ook stukken in Maleise en Cambodjaanse bibliotheken delen in de status. Het Memory of the World Register is ingesteld door UNESCO met als doel wereldwijd documentair en digitaal erfgoed beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Welkomstwoord door Kurt De Belder, Bibliothecaris van de Universiteit Leiden

- Opening door Andrée van Es, voorzitter Unesco Commisie Nederland

- Roger Tol, voormalig directeur KITLV-Jakarta, over het belang van de drie UNESCO Memory of the World stukken

- Willem Vogelsang, adjunct directeur International Institute Asian Studies (IASS), over de ICAS Conferentie

- Demonstratie van Panji maskers door Javaanse Dansgroep Kuwung-kuwung o. l. v. Clara Brakel

- Doris Jedamski, conservator Zuid- en Zuidoost-Azië van de UBL, spreekt over de tentoonstelling

Aanmelden

Graag begroeten wij u op 23 mei. U kunt zich aanmelden via de onderstaande knop, door een bericht te sturen naar aanmelding@library.leidenuniv.nl of bel 071-527 2832.

Meld u nu aan!