
Grote uitbreiding collectie eigentijdse Marokkaanse literatuur
Vakreferent Tijmen Baarda van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) en informatiespecialist Koen de Cuyper van het Nederlands Instituut Marokko (NIMAR), hebben afgelopen maand 1000 eigentijdse Marokkaanse wetenschappelijke werken ingekocht op de boekenbeurs van Casablanca, de Salon International de l' Édition et du Livre (SIEL). Deze boekenbeurs is een van de grootste in Noord-Afrika en vervult een zeer belangrijke rol in de uitwisseling van literatuur en kennis uit dit deel van de wereld.
Berberliteratuur
Onder de aangekochte werken bevindt zich veel Berberliteratuur geschreven in de Tamazight taal, literatuur die recentelijk nog ondervertegenwoordigd was in de Marokkaanse collecties. Verder zijn er verschillende lokale uitgaven aangekocht van auteurs die historisch onderzoek hebben gedaan naar hun dorp, stad, regio of bevolkingsgroep. Deze nieuwe collecties zijn interessant voor onderzoekers en studenten van de faculteiten Geesteswetenschappen, maar NIMAR doelt ook op collectie uitbreiding voor Sociale Wetenschappen. Het NIMAR heeft daarom de meest recente publicaties, tijdschriften en vooral boeken van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Rabat ook toegevoegd aan de collectie van de UBL.
Noodzaak
Het bezoeken van een boekenbeurs zoals SIEL is interessant, maar in Noord-Afrika ook deels noodzaak. ‘De distributie van Arabische boeken is ingewikkeld’ vertelt Tijmen Baarda, ‘het materiaal moet direct van de uitgever komen of van dure handelaren.’ Door deze dynamiek in de Noord-Afrikaanse boekenwereld is het soms moeilijk om aan de meest recente wetenschappelijke literatuur te komen. Door dergelijke beurzen te bezoeken en daar gemaakte contacten te onderhouden lukt het om de Marokkaanse collectie van de UBL up-to-date te houden en uit te breiden.

Catalogiseren
Informatiespecialist Koen de Cuyper verzorgt, naast het bezoeken van boekenbeurzen en het aanschaffen van materialen, de begeleiding van de catalogisering van de bestaande NIMAR collectie. Door catalogisering van het nog onbeschreven deel van de collectie wordt het materiaal beschikbaar gemaakt voor onderzoek en onderwijs. Verder zal Koen de komende tijd in Marokko op zoek gaan naar oudere werken, vooral primair literair bronmateriaal. Dit zou zeer interessant kunnen zijn voor onderzoekers en maar ook voor studenten ‘Arabische taal en cultuur’ die nog een scriptieonderwerp zoeken.