Universiteit Leiden

nl en

Banken komen pas in actie tegen fraude als de FIOD achter hen aan zit

Banken ondernemen pas actie tegen het faciliteren van geldstromen uit risicolanden als de fiscale osporingsdienst FIOD hen dreigt met forse boetes. Die oorlogstaal is kennelijk nodig om de banken op het juiste pad te houden, stelt hoogleraar Forensische Accountancy Marcel Pheijffer.

Pheijffer reageert in het Financieele Dagblad (€) op de oproep van FIOD-directeur Hans van der Vlist aan banken om in actie te komen tegen witwassen. Onlangs trof het Openbaar Ministerie een recordschikking met ING van 775 miljoen euro voor falende witwascontrole bij de bank. De Amsterdamse Trade Bank ligt al enige tijd onder het vergrootglas van deze instanties en vreest voor een hoge boete. Ook in het buitenland wordt steeds harder opgetreden tegen onoplettende en al te tolerante banken.

Marcel Pheijffer

Met een schikking, zoals bij ING, komen banken er volgens critici te makkelijk vanaf door een vervolging af te kopen. Het OM stelt echter dat bij de schikking voorwaarden worden gesteld die de rechter niet kan opleggen, zoals de verplichting om de complianceorganisatie te versterken.

Financieel mogen de banken dan wel hersteld zijn van de crisis, maar moreel gezien valt er nog steeds veel te verbeteren, vindt de hoogleraar. 'Boetes en schikkingen dienen daarom afschrikwekkend te zijn. Bestuurders en accountants moeten blijkbaar de hete adem van Van der Vlist en zijn kornuiten in hun nek voelen. Helaas, helaas, helaas.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.