0,9 miljoen EU-subsidie voor onderzoek duurzaam toerisme Indonesië

Jan Slikkerveer, hoogleraar ethnobotanische kennissystemen, wil een nieuwe vorm van duurzaam toerisme ontwikkelen waarbij niet alleen aandacht is voor behoud van de natuur, maar ook de cultuur van het gastland. Hij krijgt hiervoor een Erasmus-Plus-subsidie van 900.348 euro van de Europese Commissie.

Natuur en cultuur behouden

Met het nieuwe project wil Slikkerveer een nieuw kader opstellen voor managers in ecotoerisme op Indonesië. ‘Indonesië staat onder steeds grotere druk van de jaarlijkse influx van meer dan 20 miljoen toeristen. Maar, het huidige ecotoerisme in Indonesië faalt. Het richt zich enkel op behoudt van de natuur en zelfs daar valt nog veel te winnen. Maar naast behoud van biodiversiteit, moet er ook rekening worden gehouden met normen en waarden van de plaatselijke bevolking. Het gaat hierbij om een vorm van toerisme die rekening houdt met de lokale gemeenschap, behoud van culturele diversiteit en waarbij de lokale economie profiteert.’

Het project krijgt de naam Integrated Ecotourism Management in Indonesia (INTEM). Als onderdeel ervan zal Slikkerveer samen met Griekse en Indonesische universiteiten het masterprogramma Integrated ecotourism management opzetten. Deze studie moet een nieuwe generatie toerisme-managers klaarstomen om deze duurzame vorm van toerisme te bewerkstelligen.

De eeuwenoude traditie van het planten van de rijst in de sawah’s in de Sundanese regio van West-Java als een duurzame vorm van gewassenteelt trekt steeds meer toeristen naar het platteland aan. Foto: K. Saefullah 2017.

Duurzame ontwikkeling

Slikkerveer is directeur van het Leiden Ethnosystems and Development Programme (LEAD), waarmee hij al meerdere projecten op het multidisciplinaire terrein van de toegepaste ethnoscience heeft opgezet. ‘Deze wetenschapsrichting focust op duurzame ontwikkeling en staat daarom steeds meer in de belangstelling van de internationale donorengemeenschap,’ licht hij toe.

Door de rol van lokale kennis en cultuur in duurzame ontwikkeling te bestuderen, hopen de onderzoekers een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van sectorale problemen zoals het ongebreidelde massatoerisme in Indonesië. De Indonesische Ambassadeur in Den Haag, I Gusti Agung Wesaka Puja, bezocht eerder al het LEAD Programma om het project zijn steun te betuigen.

Tijdens zijn bezoek aan het LEAD Programma onderstreepte de Indonesische Ambassadeur Z.E. I Gusti Agung Wesaka Puja de belangrijke rol van de lokale cultuur in duurzaam toerisme. Foto W. Asmadi 2017.

Vanuit de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen zijn het LEAD programma en het Instituut voor Biologie bij het project betrokken. Daarnaast vormen de Universitas Padjadjaran en Universitas Pendidikan Indonesia in Bandung, alsmede de Sekola Tinggi Parawisata Trisakti, de Indonesian Hertitage Society en de Martha Tilaar Foundation in Jakarta de Indonesische partners. De Griekse partners bestaan uit het Mediterranean Agronomic Institute of Chania en de School of Tourism of Crete.

Voor meer informaie, lees ook: Eindelijk eerlijk toerisme, hoe de lokale economie en de natuurkunnen profiteren, Mare

Omslagfoto: de traditionele Sundanese Sisingaan dansen in Subang (West Java), die de dorpsfeesten van huwelijk, geboorte en de inwijding van een nieuwe woning opluisteren, worden steeds meer populair onder toeristen. Foto: K. Saefullah (2017).