Promovendi verkiezen Wilfried Admiraal tot beste begeleider

Tijdens de Onderwijs Research Dagen heeft Wilfried Admiraal, directeur en hoogleraar onderwijskunde bij het ICLON, Universiteit Leiden, de prijs voor ‘beste begeleider van het jaar’ gewonnen.

Een groep van meer dan tien promovendi had hem genomineerd om de volgende redenen:

‘Zijn feedback is duidelijk en stimulerend. Daarnaast is hij een kei in het overzien van processen. Als we door de bomen het bos niet meer zien, brengt hij ons op het rechte pad.

Tijdens de begeleidingsgesprekken is Wilfried een al aandacht voor ons, luistert hij zorgvuldig en stelt hij adequate vragen. Hij kan hierbij moeiteloos van onderzoeksparadigma wisselen en houdt bovendien rekening met wat bij ons past.

Na een gesprek met Wilfried zijn we geïnspireerd, gemotiveerd, vrolijk en opgeruimd en staan we te popelen om weer verder te gaan met ons onderzoek.’

'Luister naar anderen'

De prijs kwam voor Wilfried als een verrassing. Hij heeft een tip voor begeleiders van promovendi: ‘Luister goed en sta open voor de inbreng van anderen (promovendus en andere begeleiders). Dat betekent niet dat je geen eigen mening mag hebben, maar breng die vanuit aansluiting met die van anderen.’

Elk jaar tijdens de Onderwijs Research Dagen (ORD) wordt door het VOR Promovendi Overleg de beste begeleider van het jaar uitgeroepen. Promovendi krijgen voorafgaand aan de ORD de kans om hun begeleider of begeleidingsteam aan te dragen. Een commissie van drie net gepromoveerden nomineert op basis van de inzendingen drie begeleiders/begeleidingsteams die in aanmerking komen voor de prijs en beslist wie de titel ‘beste begeleider van het jaar’ het meest verdient.